VLK pranešime spaudai primena, kad daugeliu atvejų reikia kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau kai kada apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu turi galimybę pas gydytoją specialistą patekti ir be šeimos gydytojo siuntimo.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai į polikliniką atėję pacientai dar registratūroje prašo juos nukreipti tiesiai pas gydytojus specialistus: esą jie patys puikiai žino, kokio mediko apžiūros reikia. „Daug ligų nustatyti ir gydyti gali šeimos gydytojas, o tik neaiškiu, šeimos gydytojo kompetencijai nepriskirtu atveju, išduodamas siuntimas gydytojo specialisto konsultacijai. Vis dėlto yra keletas atvejų, kai šeimos gydytojo siuntimas nereikalingas", – sako VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Žydrūnė Baigienė.

Pasak VLK atstovės, be siuntimo galima kreiptis į gydymo įstaigas dėl būtinosios medicinos pagalbos, kuri visiems mūsų šalies gyventojams – tiek privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems, tiek neapdraustiems – yra teikiama nemokamai ir neatidėliotinai.

Taip pat šeimos gydytojo siuntimo nereikia kreipiantis į gydytoją dermatovenerologą (dėl odos ir venerinių ligų). „Tiesa, privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti pacientai iš anksto turėtų pasidomėti, ar gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl dermatovenerologo konsultacijų teikimo ir jų apmokėjimo. Tik tokiu atveju, jei sutartis yra sudaryta – šios paslaugos bus apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir pacientui nereikės už paslaugas mokėti", – teigia Ž. Baigienė.

Gydymo įstaigų sąrašą, sudariusių sutartį su TLK ir teikiančių dermatovenerologo konsultacijas, galima rasti TLK (svarbu rinktis tą, kurios veiklos zonoje esate deklaravę gyvenamąją vietą) interneto svetainėse, čia taip pat yra informacija apie laukimo eiles pas gydytojus specialistus, kurios pagalba galima pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje gydytojo konsultacija bus suteikta greičiausiai.

Siuntimo nereikia, jei į tą patį specialistą dėl tos pačios priežasties kreipiamasi pakartotinai (t. y. gydytojas nurodė atvykti pakartotinai, nes dar tęsia paciento tyrimą ar gydymą) arba pacientas serga lėtine liga, dėl kurios jam reikalinga ilgalaikė stebėsena.

„Neretai pacientai, kurie serga lėtinėmis ligomis (akių, nervų, kraujotakos, kvėpavimo sistemų ir kt. ligomis) nustatytu periodiškumu turi lankytis pas gydytojo specialistą. Pirmą kartą kreipiantis į gydytoją specialistą šeimos gydytojas išduoda siuntimą ir, kai specialistas patvirtina ilgalaikio stebėjimo poreikį, toliau pas jį galima lankytis be siuntimo. Kaip dažnai reikės lankytis ir apie kito vizito datą pacientui turi pasakyti gydytojas specialistas", – tvirtina Ž. Baigienė.

VLK atstovė taip pat primena, kad pirmines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioje įstaigoje, jei žmogus joje prisirašęs, be siuntimo galima kreiptis ne tik į šeimos gydytoją, bet ir į kitus gydytojus (pavyzdžiui, gydytoją odontologą, gydytoją psichiatrą), teikiančius pirmines sveikatos priežiūros paslaugas.

Jei dėl kokių nors priežasčių užsiregistravęs pas gydytoją pacientas atvykti negali – svarbu apie savo neatvykimą pranešti gydymo įstaigai. Gydymo įstaiga, žinodama, kad pacientas neatvyks planinei medicinos pagalbai, galės pasiūlyti tuo laiku pasinaudoti kitam šių paslaugų eilėje laukiančiam pacientui.

„Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas įpareigoja pas gydytojus užsirašiusius ir negalinčius atvykti pacientus apie tai pranešti prieš parą. Būkime pilietiški, nes tokiu atveju pas specialistą greičiau pateks pacientai, kuriems ši pagalba būtina",– primena Ž. Baigienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)