Įsigijus ar turint namuose repelentą, pirmiausiai reikėtų atidžiai perskaityti jo instrukciją ir atkreipti dėmesį, kaip jį vartoti tinkama – ant odos ar tik ant drabužių. Ypač atidūs turėtų būti žmonės turintys jautrią odą ar tie, kurie nori pasirūpinti vaikų apsauga nuo vabzdžių, jie repelentus turėtų naudoti tik ant drabužių.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad tie, kurie ieško priemonių visai šeimai – ir vaikui, ir suaugusiam, – turėtų rinktis natūralias priemones.

„Dažniausiai tai purškalai su citrinkvapiu eukaliptų aliejumi, jie labai puikiai atbaido uodus ir veikia 4 valandas, tai reiškia, kad po tiek laiko reikia nusipurkšti iš naujo“, – sako vaistininkė.

Jovita Juodsnukytė

Cheminiu pagrindu pagaminti tirpalai yra daug stipresni, jie tinka tik suaugusiems. Pasak vaistininkės, jie ne tik, kad neturėtų būti naudojami vaikams, bet ir negali būti purškiami niekur šalia vaikų, pavyzdžiui, vežimėlio. Tokios priemonės veikia stipriau, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų naudojimo instrukciją, dažnai jos negali būti naudojamos ant drabužių, nes gali palikti dėmes.

Jeigu norite papildomai pasirūpinti veido apsauga nuo uodų, tuomet reikėtų augalines priemones papurkšti ant delnų ir rankomis patrinti veidą. Vaistininkė J. Juodsnukytė įspėja jokiu būdu nepurkšti priemonės tiesiai ant veido, taip pat prisiminti, kad cheminės priemonės, net ir nepapurškus veido, garuodamos apsaugo ir jį.

Repelentas, kuris pagamintas cheminiu pagrindu, po dienos turėtų būti nuplaunamas, o augalinėms priemonėms tokios būtinybės nėra.

Po įkandimo puikiai tinka šaldantys tepalai ar geliai, kurių sudėtyje nebūtinai turi būti priemonių slopinančių alergiją, pasak vaistininkės, vėsindama įkandimo vietą, priemonė kartu mažina ir niežėjimą. Jeigu pasireiškia rimtesnė alerginė reakcija, rekomenduojama naudoti specialius, tepaliukus, kurių sudėtyje yra alergiją slopinančių medžiagų.

Mažos gudrybės

Neturint namuose repelentų, Vaistininkė Karolina Kudzinskienė pataria pasitelkti eterinius aliejus, vabzdžius puikiai atbaido arbatmedžio ar eukalipto kvapas. Pati paprasčiausia gudrybė, vakarojant gamtoje, – pasimerkti levandų, jos puikiai atbaido uodus, žinoma, tais atvejais, kai kraujasiurbių nėra labai daug.

Nors vakarais norisi uždengti odą, kad jos nepultų vabzdžiai, vaistininkė rekomenduoja nepersistengti.

„Labai svarbu nesuprakaituoti. Šiltuoju laikotarpiu keliaujant į gamtą rekomenduojama rengtis šviesiai ir plonesniais rūbais, kad nesukaistumėte ir, kad būtų lengviau pastebėti erkes ant drabužių. Mažiau vabzdžių padeda pritraukti ir naudojamas dezodorantas“, – pataria ji.

Kartais nutinka taip, kad leidžiant laiką gamtoje su artimųjų kompanijai vieni lieka sugelti uodų, kiti jų net nepajunta. Pasak vaistininkės, taip yra dėl to, kad uodai labiau gelia prakaituojančius, aukštesnę kūno temperatūrą turinčius žmones, taip pat intensyviau linkę gelti pavartojusius alkoholio. Uodai taip pat reaguoja ir iškvepiamo anglies dvideginio kiekį bei kraujo grupę, mažiau gelia žmones, kurie yra A kraujo grupės.
v
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)