Italijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad tie vyrai, kuriems reguliariai tenka susidurti su perfluorjunginiais, kitaip – PFC, išsiskiria ne tik gerokai mažesnėmis varpomis nei tie, kurie PFC poveikio nepatiria, bet ir prastesnės kokybės sperma.

PFC – tai cheminiai junginiai, paprastai naudojami kaip vandens ir aliejaus repelentai (atbaidančiosios medžiagos) virtuvės reikmenų gamybos ir tekstilės pramonėje. Kaip teigia žurnale „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ aprašyto tyrimo autoriai, suaugusio vyro organizmas dėl nežinomų priežasčių turi polinkį kaupti šią cheminę medžiagą, o tai reiškia, kad būtent vyrams, skirtingai nei visiems kitiems asmenims, medžiagos daromas poveikis yra didžiausias.

Daržovės keptuvėje

Nuo 2017 metų birželio mokslininkai ištyrė 383 vyriškos lyties aukštųjų mokyklų studentus, gyvenančius Italijos šiaurės rytuose. 212 tiriamieji – sąveiką su PFC patiriantys asmenys. Pagal dalyvių kraujo mėginius buvo nustatomas lytinių hormonų kiekis, taip pat buvo paimti spermos mėginiai ir atlikti tam tikri matavimai – penio ilgio, apimties, sėklidžių tūrio ir anogenitalinio atstumo.

Taigi, paaiškėjo, kad PFC poveikio nepatyrusių dalyvių varpos yra vidutiniškai 10 centimetrų ilgio, o tų, kurie minėtos medžiagos poveikį patyrė, – 8,7 centimetro. Pastarųjų lytiniai organai ne tik trumpesni, bet ir šiek tiek plonesni.

Nustatytą tendenciją mokslininkai įvardijo kaip akivaizdų poveikį vyrų sveikatai, galbūt galintį nulemti net su vaisingumu susijusias problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)