Tačiau naujausio tyrimo autoriai teigia, kad multivitaminai ir mineralų papildai neužkerta kelio širdies smūgiams, insultams ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligoms, skelbia portalas „Independent“.

Tyrimo metu buvo išanalizuoti daugiau nei dviejų milijonų žmonių duomenys. Alabamos universiteto mokslininkai analizavo duomenis žmonių, kurie dalyvavo aštuoniolikoje įvairių papildų tyrimų. Jie nerado jokių įrodymų, kad tokie papildai mažina mirčių nuo širdies ligų skaičių.

Iš tiesų šis tyrimas parodė, kad žmonės gali per daug kliautis papildais, užuot keitę gyvenimo būdą ir mitybos įpročius.

„Iki šiol buvo be galo sunku priversti žmones, įskaitant ir mitybos tyrėjus, pripažinti, kad multivitaminai ir įvairių mineralų papildai neužkerta kelio širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms“, – sakė tyrimui vadovavęs Alabamos universiteto Medicinos katedros kardiologijos docentas Joonseokas Kimas.

„Tikiuosi, kad mūsų tyrimas padės kovoti su tuo akių dūmimu dėl multivitaminų ir mineralų papildų ir paskatins žmones įrodytais būdais mažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis: valgyti daugiau vaisių ir daržovių, mankštintis ir vengti tabako“, – sakė mokslininkas.

Savo tyrimo išvadose, kurios skelbiamos Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation“, J. Kimas rašo, kad iki 2024 metų pasaulinė maisto papildų rinka bus vertinama daugiau nei 200 mlrd. Britanijos svarų (227 mlrd. eurų). Tačiau tokiose šalyse, kaip Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos, šiems produktams nereikia aprobavimo ar įrodymų, kad jie saugūs ir veiksmingi.

Nors gamintojams ir draudžiama skelbti apie jų tiekiamų produktų prevencinį arba gydomąjį poveikį, bendresnio pobūdžio informacijos apie nenuginčijamą mineralų papildų ir multivitaminų naudą galima rasti nesunkiai.

J. Kimas pridūrė, kad tokie papildai žalos padaro retai, tačiau juos vartojantys žmonės gali manyti, jog ne tik nereikia keisti gyvensenos, bet ir medicininio gydymo galima atsisakyti, nes vitaminai, esą, yra daug paprastesnė alternatyva.

„Norint turėti sveiką širdį ir ilgai gyventi nepatiriant sveikatos problemų, reikia taisyklingai maitintis, – sakė prie aprašyto tyrimo neprisidėjęs Amerikos širdies asociacijos vyriausiasis medicinos direktorius Eduardo Sanchezas. – Subalansuotai ir pilnavertei mitybai alternatyvos tiesiog nėra. Būtina valgyti daugiau vaisių ir daržovių, vengti kalorijų pertekliaus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, cukraus ir cholesterolio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)