AIDS žymintys susirgimai, tai grupė susirgimų, kurie rodo, kad ŽIV užsikrėtusiam žmogui liga pažengusi, imunitetas išsekęs ir jis yra labai imlus kitoms infekcijoms, kurias, nesant imunodeficito, jis gali įveikti, t.y. nesusirgti. Be tuberkuliozės, tarp dažniausių AIDS žyminčių susirgimų Europos šalyse yra plaučių uždegimas, ŽIV sukeltas išsekimo sindromas, stemplės kandidozė, Kapoši sarkoma, smegenų toksoplazmozė, citomegalo viruso infekcija, ŽIV sukelta encefalopatija (demensija), herpes infekcija, limfoma kiti susirgimai, rašoma pranešime spaudai.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro turimais duomenimis, tarp šalių, kuriose tuberkuliozė, kaip AIDS žymintis susirgimas, 2017 m. registruotas dažniausiai yra ir Lietuva po Rumunijos, Latvijos, Ispanijos, Bulgarijos, Prancūzijos, Norvegijos. Iš viso ES šalyse 2017 m. tuberkuliozė, kaip AIDS žymintis susirgimas, nustatytas 14 proc. tarp visų AIDS atvejų.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ŽIV/AIDS/hepatitų stebėsenos ekspertės I. Čaplinskienės, tuberkuliozė ir ŽIV infekcija yra tampriai susijusios: ŽIV infekcija didina TB atkryčių dažnį ir, jei ŽIV užsikrėtęs žmogus suserga TB, suaktyvėja ŽIV dauginimasis, padidėja ŽIV ligos progresavimas. Neretai tuberkuliozė tampa ŽIV užsikrėtusių asmenų mirties priežastimi. Nustačius tuberkuliozę ŽIV infekuotam asmeniui, tuberkuliozės gydymas turi būti pradedamas iš karto.

Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, asmenys, kuriems pirmą kartą diagnozuojama TB ar TB atkrytis bei TB gydymo nesėkmė ir kt. atvejais, yra rekomenduoja atlikti tyrimą dėl ŽIV infekcijos. Nežiūrint to, kad ŽIV tyrimas Lietuvoje yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, tačiau ne visi asmenys, kuriems diagnozuota TB ar jos atkrytis, yra ištiriami dėl ŽIV infekcijos. Tuo tarpu siekiant TB ir ŽIV prevencijos, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad tyrimų aprėptys dėl ŽIV tarp TB pacientų siektų 100 proc., t.y. visi, kuriems diagnozuota TB turėtų būti ištirti dėl ŽIV. Lietuvoje ištirtų dėl ŽIV tuberkulioze sergančių pacientų aprėptys pastaraisiais metais turi didėjimo tendenciją, tačiau vis dar išlieka nepakankamos. 2018 m. šis rodiklis siekė 89,1 proc.

Iki 2020 sausio 1 d. Lietuvoje užregistruoti 3323 ŽIV infekcija užsikrėtę asmenys, iš kurių 610 susirgo AIDS ir trečdalis jų mirė nuo AIDS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)