Gydytojas sako, kad net nėra girdėjęs, jog kas iš kolegų būtų susidūręs su tokia pacientų situacija, tačiau literatūroje tokie atvejai aprašomi. Visgi, dėl varpos susirakinimo makštyje pora gali susitvarkyti ir be gydytojų žinios – pati gali išsilaisvinti iš tokios padėties.

Penio susirakinimas makštyje turi lotynišką terminą – penis captivus. „Tai tokia reta būklė, kad net daugelis gydytojų ar sveikatos priežiūros specialistų galvoja, jog tai tik anektdotinė situacija ar išgalvotas mitas, – sako urologas M. Anglickis.

– Deja, nėra žinoma statistika, kaip dažnai tai gali nutikti, nes poros dažnai „atsiskiria" be gydytojų įsikišimo.“

Gydytojas priduria, kad literatūroje aprašyti tik pavieniai penis captivus atvejai, kai kada net pasibaigę partnerių mirtimi.

Marius Anglickis

„Prieš 100 metų penis captivus baigėsi meilužių mirtimi Lenkijoje, Varšuvoje. Besimylinčią porą miesto parke užklupo praeivis, todėl įvyko penis captivus. Vyrą nuo moters sugebėjo atskirti tik gydytojai. Ši istorija gal taip ir būtų pasibaigusi, jei ne sensacijų ieškantys žurnalistai. Išplatinus šią žinią abu mylimieji kitą dieną nusišovė“, – pasakojo gydytojas.

M. Anglickis sako, norint suprasti, kodėl tai nutinka, būtina žinoti, kas vyksta lytinių santykių metu.

„Prasidėjus erekcijai, į varpa daugiau priplūsta arterinio kraujo ir išteka mažiau veninio kraujo. Varpa padidėja ir sustandėja. Įvyksta erekcija. Makšties raumenys yra sudaryti iš raumenų, kurie lytinių santykių metu susitraukinėja. Tam tikrais atvejais makštis gali spazmuoti stipriau nei įprastai, dėl ko joje gali užstrigti varpa. Ypač, jei varpa vis dar erekcijos būsenoje, – pasakojo M. Anglickis.

– Po orgazmo makšties raumenys pradeda atsipalaiduoti ir anga vėl padidėja. Jei vyras pasiekia orgazmą, kraujas iš varpos išbėga, pora gali atsiskirti. Daugumai porų penis captivus pasireiškia tik keletai sekundžių. Ramybės išlaikymas ir situacijos suvokimas padės raumenims atsipalaiduoti ir greičiau atsiskirti.“

Seksas

Gydytojas sako, kad penis captivus gali pasireikšti dėl vaginizmo. Vaginizmu vadinamas mėšlungiškas makšties ir tarpvietės raumenų susitraukinėjimas, kuris yra nekontroliuojamas bei skausmingas, dažniausiai atsirandantis į makštį bandant įstumti varpą, ginekologinius instrumentus.

„Dažnai raumenų susitraukinėjimas toks stiprus, kad į makštį neįmanoma įvesti net tampono, – sako gydytojas. – Labai sunkiais vaginizmo atvejais, moterims net mintys apie lytinius santykius gali sukelti mėšlungiškus bei labai skausmingus spazmus. Vaginizmas prasideda dėl pirmojo lytinio akto baimės, išprievartavimo ar skausmingų ir nemalonių prisiminimų apie pirmus lytinius santykius.“

Tipiniai makšties susitraukimai sukelia malonius jausmus vyrams. Tačiau užsitęsęs penis captivus gali ne juokais išgąsdinti porą. Vargu, ar dėl šios būklės gali kažkas iš poros nukekentėti, sako gydytojas.

Pora aistros akimirką.

Kaip elgtis, jei tai įvyko?

Dažniausiai, baigiantis erekcijai, varpos tūris sumažėja ir ją jau galima ištraukti iš makšties.

Gydytojas M. Anglickis sako, kad prasidėjus penis captivus, būtina išlikti ramiam, nepanikuoti, keletą kartų ramiai įkvėpti, kad raumenys atsipalaiduotų ir jokių būdu per prievartą neplėšti varpos. Papildomas drėkinimas taip pat vargu, ar pagelbės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)