Štai vienas skaitytojas parašė: „Jaučiu nestiprų skausmą širdies plote. Retkarčiais svaigsta galva, dažnai prabundu naktį apie 2 val. ir sunkiai užmiegu, arba visai nebeužmiegu. Kraujospūdis žemas – 105/70 mmHg. Pulsas dažnai padidėjęs iki 110 kartų per min.“ Žmogus norėtų sužinoti, ką šie simptomai gali reikšti.

Į skaitytojo užklausą sutiko atsakyti du specialistai – LSMU Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas gydytojas kardiologas profesorius Raimondas Kubilius ir „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Roberta Janulytė.

Raimondas Kubilius

Profesorius R. Kubilius sakė, kad, norint išsamiai atsakyti į skaitytojo klausimą, būtų labai svarbios tokios aplinkybės, kaip paciento amžius, gyvenimo būdas, esantys širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai, gretutinės ligos. Taip pat gydytojui reikėtų žinoti, ar pacientui diagnozuotos širdies ir kraujagyslių liga.

„Svarbu, kad visi mūsų sveikatos rodikliai būtų normos ribose. Ekspertai sutaria, kad pulso viršutinė riba turėtų būti ne didesnė nei 80 kartų per min. Taigi, turėtume įsitikinti, ar pagreitėjęs pulsas yra ir dieną, ar jaučiamas tik nakties metu.

Labai svarbu užsirašyti elektrokardiogramą, kad nustatytume pulso rūšį, gal tai yra normalus pagreitėjęs ritmas, nulemtos sutrikusios elektrolitų pusiausvyros.

Pacientui taip pat pabrėžtume, kad, kol nebus aiški širdies ritmo rūšis, jokie širdį stiprinantys vaistai, vitaminai ar maisto papildai nebus veiksmingi“, – komentavo gydytojas.

Roberta Janulytė

Vaistininkė R. Janulytė taip pat patarė pirmiausia atlikti bendrą kraujo tyrimą ir elektrokardiogramą.

„Toks žemas kraujo spaudimas ir gerokai padidėjęs pulsas, taip pat galvos svaigimas, gali būti tiek medžiagų trūkumo (geležies, magnio ir kalio) priežastis, tiek signalizuoti apie širdies veiklos sutrikimus, todėl gydytojo konsultacija ir apžiūra yra būtina“, – neabejojo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Komentuodama klausimo dalį apie dažną prabudimą 2 valandą nakties, pašnekovė sakė, kad tai (konkrečiai pabrėžiama atsibudimo valanda) nėra išskirtinis simptomas, bet tai vis tiek priskiriama miego sutrikimams ir/ar nemigai.

„Todėl reikėtų atsižvelgti į miego įpročius: kada einama miegoti, darbo-poilsio režimą, kada paskutinį kartą vartojami gėrimai turintys kofeino, ar nepiktnaudžiaujama alkoholiu.

Šiais atvejais žmogus gali pabusti naktį ir dėl skausmų širdies plote, tiek dėl padažnėjusio širdies plakimo (tachikardijos), kas tik dar labiau turėtų paskatinti neatidėlioti vizito pas šeimos gydytoją“, – rekomendavo R. Janulytė.

Jeigu ir jūs turite su sveikata ir sveika gyvensena susijusių klausimų, kuriuos norėtumėte užduoti specialistams, atsiųskite juos adresu sveikata@delfi.lt, arba užpildykite apačioje esančią formą ir mes pasistengsime rasti, kas galėtų pakomentuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją