Dėl tyrimų pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris sprendžia, kokie tyrimai pacientui turi būti atlikti.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad šeimos gydytojai dirba pagal šeimos gydytojo normą. Jų kompetencijai priskiriama labai daug tyrimų.

Pavyzdžiui, ligonių kasų specialistų neretai teiraujamasi dėl skydliaukės funkcijos tyrimo – tirotropinio hormono (TTH), ar jį gali skirti šeimos gydytojas. TTH tyrimas yra priskiriamas šeimos gydytojo kompetencijai. Tad apdraustiesiems kreipiantis į gydymo įstaigą, prie kurios jie yra prisirašę, minėtas tyrimas, taip pat ir pakartotiniai, paskyrus juos šeimos gydytojui, yra apmokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Pacientams svarbu žinoti, kad jiems gali būti atliekami tyrimai pagal prevencines programas ir profilaktiniai tyrimai. Pavyzdžiui, atėjus pasitikrinti profilaktiškai suaugusiajam (kartą metuose) šeimos gydytojas, vadovaudamasis Neinfekcinių ligų profilaktikos ir kontrolės tvarka, turi skirti visą kompleksą paslaugų – pamatuoti kraujo spaudimą, svorį, ūgį, paskirti elektrokardiogramą, ištirti cholesterolio kiekį kraujyje ir kt. Bendras kraujo tyrimas profilaktiškai suaugusiesiems atliekamas kartą per 2 metus, taip pat ir regėjimo aštrumo patikra, gliukozės kiekio kraujyje, bendras šlapimo tyrimas, išskyrus vyresnius kaip 65 metų asmenis, kuriems pastarieji trys tyrimai profilaktiškai gali būti atliekami kasmet.

Norintieji pasitikrinti pagal prevencines programas, pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Apie jas apdraustuosius privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) turi informuoti šeimos gydytojas:

  • Gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą. Ji yra skirta moterims nuo 25 iki 59 m. (imtinai). Tikrintis reikia kartą per 3 metus.
  • Krūties vėžio prevencinė programą. Ji yra skirta moterims nuo 50 iki 69 m. (imtinai). Tikrintis reikia kartą per 2 metus.
  • Prostatos vėžio prevencinę programą. Ji yra skirta vyrams nuo 50 iki 69 m. (imtinai). Bei vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu. Pakartotinio patikrinimo datą numato šeimos gydytojas, įvertinęs prostatos specifinio antigeno (PAS) tyrimo rezultatus.
  • Storosios žarnos vėžio prevencinę programą. Ji skirta vyrams ir moterims nuo 50 iki 74 m. (imtinai). Tikrintis reikia kartą per 2 metus.
  • Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą. Ji yra skirta vyrams nuo 40 iki 54 m. (imtinai) ir moterims nuo 50 iki 64 m. (imtinai). Tikrintis reikia 1 kartą per metus.


Prevencinės sveikatos programos – galimybė užkirsti kelią ligai. Todėl raginame PSD apsidraudusius gyventojus pasinaudoti šia galimybe.

Atlikus tyrimus, jei reikia, nedelsiant gali būti taikomas būtinas gydymas. Kuo anksčiau gydymas pradedamas, tuo efektyvesnių rezultatų galima sulaukti.

Kaip matote, prevencinės programos yra skirtos nustatyto amžiaus žmonėms. Jeigu žmogus jaučiasi blogai, bet nepatenka į nustatyto amžiaus asmenų grupę, vis tiek reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Jis atliks būtinus tyrimus ir, jei reikia, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą. Siuntimas – tai gydytojo kreipimasis į kitą gydytoją, siekiant pasikonsultuoti dėl paciento sveikatos būklės, diagnozės nustatymo ar patikslinimo, gydymo taktikos (pradėti, pratęsti, pakeisti ar nutraukti pradėtą gydymą) ar darbingumo.

Prevencinės programos

Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į iš PSDF apmokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

Tas pats galioja ir gydytojo konsultacijai. Turint siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, jos metu pacientui turi būti atlikti visi būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą. Tik tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi už juos mokėti.

Visoms gydymo įstaigoms, su kuriomis teritorinės ligonių kasos sudaro sutartis dėl paslaugų teikimo ir jų finansavimo PSDF lėšomis, apmokama ne atskirai už atliktus tyrimus, bet už visą suteiktą paslaugą, nes tyrimai yra sudėtinė sveikatos priežiūros paslaugos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)