Garsūs mados namai, pristatantys naujas saulės akinių stiliaus tendencijas, šį pavasarį ir vasarą vėl kvies išsiskirti iš minios. Kaip ir praėjusiais metais, pirmoje vietoje išlieka masyvus plastikas.

Stilingi kuo didesni, įvairių ir netikėtų formų, su charakteringomis dekoracijomis saulės akiniai bei akinių rėmeliai, rašoma pranešime spaudai.

Kuo įvairesnės ir ryškesnės spalvos – tuo geriau. Populiarūs kontrastingų spalvų deriniai – derinamos kelios spalvos viename akinių modelyje. Nemėgstantiems itin ryškių, siūlomos pastelinės akinių spalvos. Dominuoja – pilka, švelniai rožinė, marmurinė ar persikinės spalvos.

Rinkdamiesi saulės akinius nesuklysite atkreipę dėmesį į netikėtas, drąsias, futuristines formas, modernius drugelio formos akinius. Stilingi išlieka ir apvalių formų bei aviatoriaus (piloto) akiniai, jau seniai įsitvirtinę akinių mados tendencijose.

Madingiausių akinių lęšių pozicijos neužleidžia spalvoti veidrodiniai akinių lęšiai – rožinės, mėlynos, žalios ar kitos spalvos. Šių metų naujovė – akinių lęšių forma, priešinga rėmelio formai, pavyzdžiui, akinių lęšiai apvalūs, o rėmelis – drugelio formos.

Populiarūs įvairiausi raštai – gėlės, ornamentai, augalų motyvai, odos detalės. Labiausiai dėmesį atkreipia įvairūs masyvūs elementai – grandinės imitacija, masyvūs ar blizgūs akmenukai. Daugelis jau pastebėjo, kad dažniausiai dominuojanti detalė – tiltelis virš akinių noselės, kuris šiais metais ypač išryškintas įvairiomis dekoracijomis.

Pagrindinė naujiena šį sezoną – tamsėjantys (fotochrominiai), žalsvos spalvos akinių lęšiai, turintys 100 proc. apsaugą nuo UV spindulių.

Kaip išsirinkti tinkamiausius akinius iš tokios gausos? Visuomet rekomenduojama turėti bent dvejus saulės ar korekcinius akinius. Tai praktiškas sprendimas, dėl kurio galėsite ne tik derinti skirtingus stilius pagal aprangą bei nuotaiką, bet ir visuomet turėsite atsarginį akinių variantą.

Nesaugantiems akių – kataraktos rizika

Įvairiaspalvius ir įvairių formų saulės akinius renkamės tiek laisvalaikiui, tiek darbui. Visgi specialistų teigimu, dažnai renkantis akinius prioritetas būna stilius ir kaina, o ne apsauga nuo UV spindulių. „Jei būdami saulėje esame be akinių arba mūsų akiniai be apsaugos, saulės spindulių žala akims didžiulė. Nudegus odą simptomus pajaučiame iš karto arba vakare, o UV spindulių poveikio pasekmės ne visuomet tokios greitos ir akivaizdžios. Iš pradžių galime jausti tik diskomfortą – akių paraudimą ir ašarojimą, smėlio pojūtį akyse, norą trinti akis“, – pasakoja „Optikos pasaulio“ produkto vadovė Nelė Girdenienė.

Patariama atkreipti dėmesį, kad saulės spinduliai ne tik skatina vitamino D gamybą ir stiprina imunitetą, bet ir kelia pavojų. Ypač neigiamas UV poveikis akims – didėjanti kataraktos rizika, mat neapsaugant akių nuo UV saulės spindulių, drumstėja akies lęšiukas. Ne mažesnę žalą akims galime sukelti nešiodami nekokybiškus, nuo UV neapsaugančius saulės akinius. Dažniausiai toks pirkinys įsigyjamas turguje, kur nėra užtikrinama prekės kokybė. Praktika rodo, kad parduodami akiniai turguje turi minimalią, ar visai neturi apsaugos nuo saulės spindulių, tuomet UV spindulių poveikis akims yra intensyvesnis. Šiuo atveju, akių vyzdžiai išsiplečia, tad į akies tinklainę patenka daugiau UV spindulių. Tai gali būti vienas iš veiksnių, sudarančių galimybes atsirasti ne tik kataraktai, bet ir glaukomai – vienai pavojingiausių akių ligų.

Ypač svarbu akių sveikata rūpintis nuo pat mažų dienų. Vaikų akys yra 3 kartus jautresnės UV spinduliams lyginant su suaugusių (nurodoma tyrime: „The Vision Council's 2014 Sun Protection Suvey“). Tad vaikams saulės akiniai su visapusiška apsauga nuo UV yra būtini, nors dažniausiai pastebima, kad tėveliai akinius nuo saulės vaikams perka kuo pigesnius ir nelabai domisi, ar jie turi apsaugą nuo UV spindulių.

Nerimauja dėl regėjimo

N. Girdėnienės teigimu, dažniausiai žmonės nerimauja tuomet, kai turi regėjimo sutrikimų, nuolat nešioja akinius. Jie mano, kad saulės akiniai sutrikdys jų matymą. Su saulės akiniais jų matymas nebus lygiavertis skaidriems korekciniams akiniams. Tačiau yra galimybė nešioti kontaktinius lęšius derinant juos su paprastais saulės akiniais arba gamintis saulės akinius su korekcija. Pasirinkimas yra įvairus, pradedant nuo spalvą keičiančių lęšių, kurių tonas keičiasi nuo UV spindulių, tad lauke jie prilygs saulės akiniams, o patalpoje bus skaidrūs. Kitas pasirinkimas yra poliarizuoti akinių lęšiai, kurie sugeria atspindžius nuo horizontalių paviršių, tai yra, visko, nuo ko atsispindi šviesa: vandens, sniego, automobilio stogo, šlapio asfalto, ir kt. Paprasčiausias pasirinkimas – tonuoti akinių lęšiai.

Vairuotojams, sportuojantiems žmonėms galima rinktis lęšį, kuris bus ir poliarizuotas, ir tamsėjantis už automobilio lango. Toks variantas tinka ir dviratininkams, bėgikams ar kita sporto šaka užsiimantiems asmenims, kuriems reikalingi akiniai, prisitaikantys prie klimato sąlygų. Tik reikia atkreipti dėmesį, kad patalpoje jie neskaidrėja ir netinka vairavimui naktį.

Aktyviems žmonėms dažnai pasitaiko gyvenimiškų situacijų, kai norisi gerai matyti ir nedėvint akinių. Pavyzdžiui, kai akinių dėvėti nesinori šventėje. Tokiu atveju apsaugoti akis padėtų kontaktiniai lęšiai, apsaugantys nuo UV spindulių. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį, kad net ir nešiojant tokius kontaktinius lęšius, būnant saulėje ilgesnį laiką, saulės akiniai reikalingi, nes kontaktinis lęšis saugo tik akies ragenos dalį, o saulės akiniai uždengia visą akies plotą.

Tad renkantis saulės akinius prioritetas turėtų būti ne tik grožis, stilius, kaina, bet ir kokybė – apsauga nuo UV spindulių, užtikrinanti, kad puikiu regėjimu galėsite džiaugtis dar ilgai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją