Širdies sustojimas gali būti sukeltas įvairių priežasčių, tačiau pagrindinė jų – elektrinė disfunkcija. Apie 50 proc. žmonių, kurie patyrė širdies sustojimą, nežinojo apie savo širdies ligą arba turimus rizikos faktorius.

Kas yra širdies sustojimas?

Širdies sustojimo metu širdies funkcija netikėtai sustoja – širdis nustoja plakti. Kai širdis nebeplaka, kraujas nepasiekia gyvybiškai svarbių organų, tokių kaip smegenys, o tai šią būklę paverčia itin grėsminga ir pavojinga.

Ar širdies sustojimas yra miokardo infarkto sinonimas?

Gali būti, jog širdis sustos plakusi miokardo infarkto metu, tačiau šios būklės nėra sinonimai.

Širdis

Miokardo infarkto metu sutrinka širdies aprūpinimas kraujotaka. Tai dažniausiai lemia kliūtis kraujui pratekėti vainikinėse širdies arterijose.

Širdies sustojimo metu dėl elektrinių priežasčių širdyje širdis nustoja plakti.

Kas gali sukelti širdies sustojimą?

Išeminė širdies liga, randas širdyje. Miokardo infarktas gali sukelti išemiją (kraujotakos sumažėjimą), o buvęs infarktas – randinį širdies audinį, kuris gali lemti širdies padidėjimą. Tai yra rizikos faktoriai išsivystyti skilvelinėms aritmijoms.

Kardiomiopatija. Aukštas kraujo spaudimas, širdies vožtuvų ligos gali pažeisti širdies raumenį ir lemti jo sustorėjimą, o tai didins širdies sustojimo riziką.

Elektriniai sutrikimai. Tokios ligos, kaip Wolff–Parkinson-White sindromas, ilgo QT, Brugada sindromas gali lemti širdies sustojimą jauniems žmonėms bei vaikams.

Širdies smūgis

Medikamentai. Tam tikromis sąlygomis medikamentai gali sukelti aritmijas, itin retai tai gali padaryti ir širdies ligoms gydyti skirti vaistai.

Narkotikų vartojimas. Širdies sustojimas gali būti siejamas su narkotikų vartojimų sveikiems žmonėms.

Rizikos faktoriai

Širdies ligos. Koronarinė arterijų liga, aritmijos, širdies uždegimas, širdies nepakankamumas gali didinti širdies sustojimo riziką.

Amžius. Širdies sustojimas pakankamai reta patologija jaunesniems nei 30 metų žmonėms.

Vyriška lytis.

Genetinė predispozicija. Tam tikros patologijos, didinančios širdies sustojimo riziką, gali būti paveldimos. Aptarkite tai su savo gydytoju.

Širdies sustojimo pavojaus ženklai

Daugeliui žmonių širdis gali sustoti be jokių kitų įspėjamųjų ženklų. Tačiau kiti gali jausti krūtinės skausmą, dusulį, pykinimą, žmonės gali vemti. Tipiniu atveju nualpimas yra dažniausias ženklas, jog žmogaus širdis sustojo. Jie taip pat gali jausti svaigimą, greitą širdies plakimą prieš nualpimą.

Ką daryti, jei žmogui sustojo plakti širdis?

Širdies sustojimas yra itin pavojinga būklė, tad būtina veikti nedelsiant.

Kvieskite greitąją medicinos pagalbą (GMP)

Pradėkite pradinį gaivinimą.

Kai iškvietėte pagalbą, patikrinkite, ar čiuopiasi žmogaus pulsas. Jei pulso nečiuopiate, pradėkite pradinį gaivinimą. Atlikite 30 paspaudimų ir 2 įpūtimus, paspaudimus atlikite 100–120 kartų per minutę dažniu, jei įpūtimų atlikti neįmanoma, atlikite tik paspaudimus. Kiekvieno paspaudimo metu paspaudimo gylis turėtų būti apie 5 cm, po paspaudimo krūtinės ląsta turėtų grįžti į prieš tai buvusią padėtį.

Prašykite defibriliatoriaus kuo greičiau

Defibriliatorius – medicininis prietaisas, kuris analizuoja širdies ritmą ir leidžia perduoti impulsą (defibriliuoja), kuris padeda širdžiai grįžti į normalų ritmą. Įjunkite defibriliatorių ir klausykite jo nurodymų.