aA
Nenumaldomai artėja didžiosios metų šventės – kai kam dvasinio atsinaujinimo metas, o kai kam dar ir balius pilvui. Tikrai žinau, kad daug kas jau iš anksto tikisi, jog sočiai prisivalgys lašišos ir gausiai papildys savo organizme omega-3 riebiųjų rūgščių atsargas.
Julius Kalibatas
Julius Kalibatas
© DELFI / Domantas Pipas

Lašiša mūsų laikais nėra problema, o kiek ten bus tų rūgščių – dar didelis klausimas. Nežiūrint to, kad šiais laikais informacijos apie omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių naudą ir reikšmę mūsų organizmui tikrai labai daug, vis dėlto dalis pacientų klausia savo šeimos gydytojų – ar tai nėra eilinis reklaminis burbulas, siekiant realizuoti brangią ir greitai gendančią lašišą, ar tikrai tos rūgštys tokios gyvybiškai mums būtinos ir kas atsitiks, jei mes jų pakankamai negausime su maistu.

Žiūrint iš dabartinio mokslo pozicijų, tikriausiai net didžiausi skeptikai nedrįstų kvestionuoti įrodytų faktų, kad omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys, kaip ir omega-6, yra gyvybiškai būtinos mūsų organizmui, nes jos reikalingos ląstelių membranų statybai bei ląstelių membranų tinkamam funkcionavimui, todėl praktiškai jokia organizmo sistema be jų negalėtų pilnavertiškai funkcionuoti.

Lašiša
Lašiša
© Organizatorių nuotr.

Deja, mūsų organizmas šių riebalinių rūgščių negamina, todėl mes jas turime gauti su maistu. Nežiūrint to, kad tiek omega-3, tiek ir omega-6 mums yra būtinos riebalų rūgštys, dabar neabejotinai įrodyta, kad normaliam organizmo funkcionavimui ypatingai svarbus tinkamas omega-3 ir omega-6 santykis. Nustatyta, kad omega-6 polinesočiosios riebalų rūgštys mūsų organizme skildamos išskiria uždegimą skatinančius hormonus eikozanoidus, o omega-3 riebalų rūgštys (alfa-linoleno, eikozapentaeno, dokozaheksaeno) priešingai – uždegimą slopinančius junginius, todėl jų santykis mityboje yra gyvybiškai svarbus nustatant, ar mūsų organizme vyraujanti aplinka yra skatinanti ar slopinanti uždegimą. Ir jeigu ūminis uždegimas yra ne tik normalus, bet ir gyvybiškai būtinas organizmo atsakas į sužalojimą arba įvairių patogeninių mikrobų ar virusų invaziją, tai lėtinis uždegimas yra žalingas žmogaus organizmui, nes gali be jokių aiškesnių klinikinių simptomų tęstis daugelį metų, o kaip kada net ir dešimtmečius, sukeldamas įvairias degeneracines ligas.

Lėtinis uždegimas yra viena iš didžiausių medicinos problemų, nes gydymas dažniausiai būna tik simptominis ir ne visuomet sėkmingas. Yra nustatyta, kad tiek omega-3, tiek ir omega-6 polinesočiosios riebalų rūgštys yra svarbus lėtinio uždegimo pradinės fazės dalyviai. Kai ląstelės membranoje pradeda dominuoti omega-6 (skatinanti uždegimą), o tai pasireiškia, kada omega-6 kiekis viršija omega-3 polinesočiąsias riebalų rūgštis (slopinančias uždegimą) penkis ar šešis kartus, omega-6 riebalų rūgščių skilimo produktai pradeda veikti kaip imuninės sistemos dirgiklis, pritraukia imunines ląsteles į paveiktą vietą, kurios kartu su lipidų mediatoriais sukelia vietinį ląstelių pabrinkimą. Jeigu uždegimas nestabdomas, prasideda ląstelių lizosomų destrukcija, kurios metu išsiskiria hidroliziniai fermentai bei metaloproteinazės, kurios pradeda žaloti tarpląstelinį audinių karkasą. Ir kai degeneraciniai procesai pradeda vyrauti prieš atstatomuosius (regeneracinius), pradedami žaloti audiniai, palaipsniui išryškėja klinika įvairių degeneracinių ligų.

Svarbu pabrėžti, kad polifenoliai, gerai žinomi kaip antioksidantai, pajėgūs blokuoti uždegimą skatinančius fermentus – ciklooksigenazes bei metaloproteinazes. Todėl, jeigu jūsų mitybos racione gausu pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, jūros dumblių, įvairių prieskonių (čiobrelių, ciberžolės, mairūno, brokolių, granatų ir t.t.), žalios arbatos, kakavos, kavos (saikingai), turbūt jūsų organizmas galės kovoti su uždegimu. Ne veltui tiek daug dėmesio skiriama lėtinio uždegimo profilaktikai, nes įrodyta, jog lėtinis uždegimas turi didelę įtaką onkologinėms ligoms atsirasti, sąnarių uždegimams, osteoporozei, podagrai, aterosklerotinių plokštelių ir ateromų susidarymui, kraujagyslių sisteminei aterosklerozei, pirminei arterinei hipertenzijai, Alzheimerio ligai, Parkinsono ligai ir t. t.

Ką gi, galima daryti išvadą, kad pagrindinė lėtinio uždegimo priežastis yra išbalansuotas omega-6 ir omega-3 santykis. Pasaulinė sveikatos organizacija bei Šiaurės šalių Ministrų taryba rekomenduoja omega-6 ir omega-3 santykį išlaikyti ne didesnį, kaip 4:1.

Neginčijamai įrodyta, kad didesnis omega-6 polinesočių rūgščių kiekis skatina lėtinio uždegimo atsiradimą. Ištyrus virš 350 tūkst. gyventojų įvairiose šalyse, nustatyta, kad pats blogiausias omega-6 ir omega-3 santykis yra JAV – net 25:1, tuo tarpu Europos šalyse – 15:1, o Lietuvoje – iki 11:1. Išvados aiškios – mūsų racione dominuoja maistas, kuriame daug omega-6 ir mažai omega-3. Kodėl taip į blogąją pusę pasikeitė mūsų mityba?

Omega-3
Omega-3
© Shutterstock

Atsimenu savo vaikystę. Nors gyvenome Vilniuje, bet turėjome 6 arų sklypą – ir daržovės savo, ir vištos, ir triušiai, o silkės, pienas, sviestas ir kiti produktai iš turgaus. Maistas buvo ruošiamas iš natūralių pirminių žaliavų. Ir, matomai, omega-6 ir omega-3 santykis tikrai nebuvo uždegiminis. Taip gyveno ir maitinosi dauguma šeimų. Omega-6 ženkliai padidėjo mūsų racione, kai miesto gyventojai pradėjo vartoti pramoniniu būdu perdirbtą maistą, parduodamą didžiuosiuose prekybos centruose. Fermose intensyviai augintų galvijų, viščiukų mėsa turi perteklinį kiekį omega-6 riebalinių rūgščių, kaip ir visi mėsos gaminiai, kiaušiniai ir t. t. O pagrindinis omega-3 šaltinis yra laisvėje gyvenančios jūros žuvys (lašišos, silkės, tunai, skumbrės, sardinės), krabai, austrės, žuvų taukai, aliejai iš jūros dumblių. Kiek vertinga yra lašiša, dirbtinai auginama aptvaruose, sunku pasakyti, nes žuvys negamina omega-3, o šią rūgštį sukaupia savo organizme, besimaitindamos jūros dumbliais, kurie gyvena šaltuose vandenyse.

Taigi, kokia rekomenduojama omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių dienos norma? Dauguma autorių nurodo, kad 2-3 g omega-3 rūgščių visiškai patenkina organizmo poreikius, atstato normalų omega-3 ir omega-6 riebalinių rūgščių balansą. Tam tikriausia reikėtų per savaitę suvalgyti apie 2-3 kg riebios jūros žuvies. Kai kurie šeimos gydytojai savo pacientams siūlo Balanso aliejų. Internete surasite ir daugiau siūlomų maisto papildų, bet, manyčiau, daug kam reikia radikaliai keisti mitybą, siekiant maksimaliai sumažinti savo racione kiekius produktų, turinčių didelį kiekį omega-6 riebalinių rūgščių. Juk nesunku keptą, skrudintą maistą pakeisti virtu, per dieną suvartoti 400 g daržovių ir vaisių (vengti saldžių), kas leis organizmą papildyti taip reikalingais antioksidantais polifenoliais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(33 žmonės įvertino)
4.5758

Gydytojas Morozovas ragina nejuokauti: masiškai daromos sveikatą ir pinigus kainuojančios klaidos (134)

„Aš be antibiotikų nuo gripo nepasveikstu“ – jei dar neprasidėjo, tai tuojau prasidės...

Nemokamos gripo vakcinos dar yra: rizikos grupių asmenys raginami suskubti (6)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad šiuo metu gripo vakcinos ,...

Pakitusi vyro krūtinė gali byloti apie rimtas ligas (15)

Tvirti pečiai, raumenys, vyriškas kūno sudėjimas ir... moteriškai suapvalėjusi krūtinė ....

Prieš vykdami į užsienį, pasitikrinkite, ar nereikia pasiskiepyti: įvardijo, kam gresia didžiausia rizika

Keliaudami labiau rūpinamės savo lagamino turiniu nei sveikata. Tačiau situacija pamažu keičiasi...

Kaip pasirinkti gydymo įstaigą?

​Nors laisvai pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje norima gauti pirminės asmens sveikatos...

Top naujienos

Už Matijošaičio dvare atliktus darbus jų vykdytojas turės atlyginti tūkstantinę žalą valstybei: baudų bus daugiau (111)

Metų pradžia Kauno merui V. Matijošaičiui priklausančiame Kačiūniškės dvare darbus...

Žingsnius link WNBA dedančiai Jocytei tenka atsiprašinėti Parkerio už „Žalgirio“ marškinėlius specialiai Krepšinis.lt iš Paryžiaus (43)

„Trenerių požiūris į žaidėjus. Nesvarbu, ar berniukai, ar mergaitės. Į visus žiūri...

Šaltasis karas tarp JAV ir Kinijos bus visiškai kitoks: laukia pasaulio padalijimas (297)

Antrasis šaltasis karas , vykdomas žmonių perpildytoje planetoje, kur baimę didina socialiniuose...

Vietoj lauktos siuntos – varvanti lūženų krūva: paštas vilniečiui turėjo paaiškinimą (210)

Permirkusi lūženų krūva, – štai taip gautą siuntą, siųstą iš Kinijos ir atsiimtą Lietuvos...

Koronavirusas sparčiai plinta už Kinijos ribų: vis daugiau žmonių suserga ir kitose šalyse prognozuoja, kiek žmonių dar nežino, kad gali būti užsikrėtę; atnaujinta 13.12 (381)

Patvirtintų naujo tipo koronaviruso sukeltos pneumonijos atvejų skaičius Kinijoje sekmadienį...

Atradimas imuninėje sistemoje gydant vėžį: yra vilties, kad bus galima padėti visiems sergantiems (32)

Mokslininkų ką tik atrastas naujas žmogaus imuninės sistemos aspektas, anot ekspertų, gali būti...

Ištyrus darbo rinką Anglijoje – perspėjimas: milijonai rizikuoja tapti bedarbiais (34)

Ištyrus darbo rinkos poreikius Didžiojoje Britanijoje, paaiškėjo, kad milijonai žmonių dėl...

Vilnietis sutrikęs: vos tik gavo pinigų už komandiruotę, valdininkai nusprendė išmesti iš socialinio būsto (278)

Sigitas Danilevičius su drauge Virginija Balaišiene jau dešimt metų gyvena socialiniame būste...

Ką daryti, jei žmona pasiuntė į turgų parnešti geros mėsos (34)

Kalvarijų turguje kartu su profesionaliu virėju Jevgenijumi Volkovu renkamės kokybišką mėsą,...

Po princo Harry ir Meghan Markle pasitraukimo – nauji karališkieji titulai Williamui ir Kate (15)

Pastarasis metas karališkajai šeimai nepagailėjo išbandymų ir pokyčių,. Po to kai princas...