Norvegijos Bergeno universiteto tyrėjai teigia, kad cheminių medžiagų įkvėpimas kasdien gali „iš esmės pakenkti“ plaučiams, sukeliant oro trūkumą ir bronchų astmą.

Moterims, kurios reguliariai naudojasi šiomis priemonėmis (dirbdamos valytojomis ar valydamos namus), būna sunkiai sutrikdytas plaučių natūralus gebėjimas funkcionuoti, ir jų būklę būtų galima lyginti su tokio žmogaus plaučiais, kuris 20 metų kasdien surūkydavo po 20 cigarečių.

Tyrėjai analizavo 6 230 žmonių plaučių būklės rodiklius. Kai kurie iš tyrimo dalyvių buvo profesionalūs valytojai, kurie 20 metų kasdien dirbdavo su valymo priemonėmis biuruose ir būstuose.

Tyrimo vadovas prof. dr. Øisteinas Svanesas nurodė, kad tokie sunkūs plaučių pažeidimai mokslininkų nenustebino: „Jei pagalvojame, kad žmogus įkvepia mikroskopinių tokios cheminės priemonės dalelių, kuri skirta grindims valyti...“

Įdomu, kad tarp vyrų tokios žalingos pasekmės nebuvo konstatuotos, tačiau tai, ko gero, aiškintina visuomenėje egzistuojančiomis tradicijomis, kurios riboja objektyvių statistikos duomenų apibendrinimą: yra mažai moterų, kurios reguliariai nevalo namų, savo ruožtu tarp profesionalių valytojų vyrų yra labai mažai.

Iš tiesų daugelis valymo priemonių visai nereikalingos ir jas galima nesunkiai pakeisti netoksiška alternatyva, pavyzdžiui, mikropluošto skiaute ar net paprastu vandeniu.

Patariama atidžiai peržiūrėti visas spinteles, visus būsto kampus,o taip pat rūsius ir pašalinti visus cheminių medžiagų likučius, buteliukus, kurie dažniausiai nebus vartojami,bet laikomi.

Pagal žurnalą „Ko gydytojai jau nepasako“ 2018, 8 (50) 7 psl.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)