Laidos pradžioje paklausus, kas vis tik žmones taip erzina, kai reikia nešioti kaukes, profesorius pabrėžė kelis dalykus. Visų pirma, kaukės nešiojimas yra labiau skirtas profesionalams, o ne eiliniams žmonėms, tačiau šiuo metu yra tokia situacija, kai jas dėvėti yra būtina.

„Kaukė bet kokiu atveju nėra skirta visuomenei, mes nesame įpratę. Tai yra labiau profesionalus produktas, kurį dėvi profesionalai savo darbe ir jie yra prie to pripratę. Šiuo metu yra tokia situacija, kad kaukė yra kaip drausminanti priemonė, todėl žmonėms tai nelengvina gyvenimo, kiekvienas toks dalykas sukelia papildomo streso, žmonės ne visada žino, kaip ją dėvėti ir panašiai“, – sako pašnekovas.

Daugelis skundžiasi, kad kaukės yra nepatogios, esant su jomis sunku kvėpuoti.

„Vienas dalykas – kvėpavimo apsunkinimas. Kaukės turi atitikti tam tikrą standartą dėl pasipriešinimo kvėpavimui, jos negali labai stipriai riboti kvėpavimo ir sudrėkstant kaukei susidaro drėgmės plėvelė, todėl kvėpavimas sunkėja. Jeigu kalbėtume apie respiratorius, ten yra dar sunkiau, nes medžiaga yra tankesnė, ypač ten, kur nėra kvėpavimo vožtuvų“, – tikina D.Martuzevičius.

Pagrindinė kaukės paskirtis

Laidoje profesorius paaiškino, kokia iš tiesų yra pagrindinė medicininės kaukės paskirtis.

„Medicininė kaukė skirta medicinos personalui, kad pats medicinos personalas neapkrėstų to žmogaus, su kuriuo dirba, pavyzdžiui, paciento. Tokia yra pagrindinė priežastis, o dabar mes ją naudojame ne visiškai pagal teisingą paskirtį, bet stengiamės patys neapkrėsti patalpų ar išorės oro, kad sumažintume galimybę, jeigu jau patys turime virusą, perduoti jį kitiems. Tokia yra pagrindinė paskirtis – saugoti aplinką nuo savęs“, – sako pašnekovas.

Nulio rizikos gamtoje mes dažniausiai net nesutinkame. Iš tikrųjų, kuo ši kaukė pasižymi, tai ji sulaiko didelius lašelius, ir jeigu mes tiek kosėdami, tiek ypač čiaudėdami paskledžiame labai daug lašelių, taip pat šnekėdami ir net kvėpuodami, tai šios kaukės paskirtis būnant šalia emisijų šaltinio sugaudyti mechaniškai, kad lašeliai neplistų aplinkoje.
D.Martuzevičius

„Jeigu medicinos personalas tiesiogiai kontaktuoja su apsikrėtusiais pacientais, jiems jau reikėtų patiems saugotis, nes gal nebėra ko apkrėsti. Žinoma, jeigu medicinos personalas turi papildomą virusą ir jį perduoda kitam žmogui, tada būtų dar blogiau, bet medicinos personalas turi maksimaliai apsaugoti save, kad kuo ilgiau būtų darbingas ir gyvybingas, kad pavyktų išsaugoti kitų žmonių sveikatą. Jie turi dėvėti ne kaukes, bet respiratorius“, – sako laidos pašnekovas.

Nešiodami kaukę riziką sumažiname keliasdešimt kartų

Tiesa, net jeigu visi žmonės dėvėtų kaukes, tai dar nereikštų, kad rizika susirgti sumažėtų visiškai, tačiau, anot pašnekovo, nešiodami kaukę riziką sumažiname maždaug dešmt kartų ar net daugiau.

„Nulio rizikos gamtoje mes dažniausiai net nesutinkame. Iš tikrųjų, kuo ši kaukė pasižymi, tai ji sulaiko didelius lašelius, ir jeigu mes tiek kosėdami, tiek ypač čiaudėdami paskledžiame labai daug lašelių, taip pat šnekėdami ir net kvėpuodami, tai šios kaukės paskirtis būnant šalia emisijų šaltinio sugaudyti mechaniškai, kad lašeliai neplistų aplinkoje. Nedidelė dalis prasiskiria į aplinką, bet nešiodami kaukę mes dešimt kartų sumažiname riziką“, – tikina laidos pašnekovas.

Medicininės kaukės plovimas

Paklausus, ar kaukė turi naudos, jeigu, pavyzdžiui, patalpoje yra virusu užsikrėtęs žmogus, profesorius aiškino, jog žmogus vis tiek gali užsikrėsti kitą asmenį koronavirusu, bet rizika gali sumažėti net 40 proc.

„Savęs apsaugos su paprasta medicinine kauke mes galime tikėtis 10, 20,30 proc. galbūt jeigu labai gerai kaukė prigludo, 40 proc. 60 proc. oro yra tikimybė, kad praeis tiek per kaukės medžiagą, tiek prasiskverbdami per šonus daugiausia, nes kaukė nėra skirta labai gerai priglusti ir saugoti. Jeigu tikrai bus viruso skleidėjas patalpoje ir jis bus labai daug prikvėpavęs viruso, yra didelė tikimybė, kad dėvėdami tik medicinę kaukę galime užsikrėsti“, – aiškino profesorius.

„Savęs apsaugos su paprasta medicinine kauke mes galime tikėtis 10, 20,30 proc. galbūt jeigu labai gerai kaukė prigludo, 40 proc. 60 proc. oro yra tikimybė, kad praeis tiek per kaukės medžiagą.
D.Martuzevičius

Jo teigimu, vienas svarbiausių dalykų, ką reikia padaryti turint kaukę, išlenkti tą vietą, kur kaukė glaudžiasi prie nosies, o tai būtų geriau padaryti dar neužsidėjus kaukės ant veido.

„Pirmas dalykas, ką reiktų padaryti, tai kaukę gerai pritaikyti prie veido. Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos turime padaryti su kauke, tai gerai ją prispausti prie nosies ir geriausia būtų kauke šiek tiek suformuoti dar neužsidėjus, bet iškart padaryti tokį nosies formos lankelį, kuris būtų siauras, kad užsidėjus ant nosies ją glaudžiai apspaustų. Tą patį aš rekomenduoju daryti tiek kaukėms, tiek respiratoriams, kurių mes irgi turime. Dažniausiai turime tokio voko formos, kur vielutė daržnai sulenkta aštriu kampu“, – aiškino profesorius.

Laidoje profesorius taip pat pridūrė, kad kaukė daug geriau priglus prie lygios odos, todėl barzda šiuo metu nėra pats geriausias atributas.

Kaip atpažinti, ar kaukė kokybiška?

Paklausus, ar nusipirkę kaukę, patys galima atpažinti, ar ji kokybiška, profesorius aiškino, kad svarbu pirmiausia ją apžiūrėti vizualiai.

„Reikia pažiūrėti, ar ji nėra suplyšusi, ar yra tamprios virvelės, ar niekas neatsikabino ir nėra skylių. Vizuali apžiūra yra pirmas dalykas, ką mes turime apžiūrėti. Kiekybiškai, ko vertas šis gaminys, mes įvertinti negalime, nes viduje ji yra sluoksniuota, ir tik specialistai perkirpę gali ištestuoti efektyvumą, tam reikalinga speciali įranga. Medicininė kaukė turėtų būti tokia tanki, kad mes negalėtume užpūsti žvakės, laikomos prieš save – tai yra toks liaudiškas testas, kuriuo galima patikrinti kaukės tankumą. Tai nėra mediciniškai įrodyta, bet tai grubus testas, kaip įvertinti gaminio kokybę“, – sako KTU profesorius.

Laidos pašnekovas taip pat daugiau papasakojo apie vienkartines kaukes.

Kai kurių gamintojų kaukės yra atsparesnės iškvepiamai drėgmei, kitų mažiau atsparios, bet vis tiek kelių valandų bėgyje kaukę reikėtų keisti. Jeigu vienkartinę kaukę norime naudoti antrą kartą, tada geriausia ją palkti kuriam laikui (keturioms, penkioms dienoms) ir teoriškai virusas turėtų žūti vien nuo aplinkos poveikio.
D.Martuzevičius

„Vienkartinė kaukė yra skirta dėvėti vieną kartą ir pakankamai trumpą laiką. Kiekvienas gamintojas turėtų deklaruoti, kiek ta kaukė gali būti nešiojama, esant intensyviai veiklai.

Kai kurių gamintojų kaukės yra atsparesnės iškvepiamai drėgmei, kitų mažiau atsparios, bet vis tiek kelių valandų bėgyje kaukę reikėtų keisti. Jeigu vienkartinę kaukę norime naudoti antrą kartą, tada geriausia ją palkti kuriam laikui (keturioms, penkioms dienoms) ir teoriškai virusas turėtų žūti vien nuo aplinkos poveikio“, – atsakė pašnekovas.

Paklausus, ar lauke tikrai yra būtina nešioti kaukę, profesorius tikino, kad galbūt ir ne, jeigu žmogus nėra apsuptas būrio kitų žmonių.

„Aš vis tik būčiau šalininkas, kad lauke, gryname ore, nėra tokios būtinybės nešioti kaukės. Nebent jeigu yra žmonių būrys, tuomet taip. Bet jeigu einame pasivaikščioti parke ar gatvėje, o žmonės prasilenkia kelių metrų atstumu, tuomet galbūt nereikia kaukės“, – sako profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)