Eurovaistinės“ farmacininkė Regina Molotkova sako, jog pablogėjusi veido odos būklė yra tik vienas iš priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomų. Šiuo laikotarpiu taip pat gali pasireikšti nuotaikos kaita, krūtų skausmas, tam tikro maisto troškimas, nuovargis ar net depresija, rašoma pranešime spaudai.

„Manoma, jog PMS metu pasireiškiančius simptomus daugiausiai lemia cheminių medžiagų ir hormonų pasikeitimai moters organizme. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį, jog simptomai gali suintensyvėti dėl vitaminų ir mineralų trūkumo, didelio kiekio sūraus maisto, kavos ir alkoholio vartojimo“, – nurodo farmacininkė.

Pokyčius lemia estrogenas

R. Molotkova išskiria, jog PMS metu spuogeliai dažniausiai kamuoja moteris iki 35 metų amžiaus. Joms spuogai neretai pasirodo ne tik veido srityje, bet ir ant kūno, ypač nugaros.

„Prieš menstruacijas moters organizme nukrenta estrogeno, atsakingo už gražią odos išvaizdą, kiekis bei padidėja testosterono ir progesterono kiekiai, kurie lemia visus nemalonius pojūčius bei spuogus“, – paaiškina „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė.

Pasak jos, ciklo metu estrogeno kiekis didėja, todėl juntami priešingi pokyčiai – oda pagražėja ir ima sveikai švytėti, veidas atrodo labiau simetriškas. Tai vyksta maždaug 6–9 ciklo dieną.

Neignoruokite

PMS metu atsiradę spuogeliai paprastai pranyksta per keletą dienų, tačiau vaistininkė teigia, jog nereikėtų jų palikti likimo valiai. O dar svarbiau – vengti spaudyti, pradurti ar kitaip juos pažeisti, nes taip padidėja rizika pažeisti ir užkrėsti sveiką odą.

„Spuogelių pažeistą odos sritį reikėtų kasdien 1–2 kartus valyti su dezinfekuojančiomis priemonėmis, pavyzdžiui, 1% ar 2% salicilo spiritu ir patepti specialiu spuogelių priežiūrai skirtu kremu“, – išskiria „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė.

Palengvinti PMS simptomus bei pagerinti odos būklę gali padėti preparatai su nakvišų, agurklių aliejais, naudinga valgyti saulėgrąžas – jose gausu cinko, kuris gražina odą, reguliuoja lytinių hormonų veiklą, taip pat B grupės vitaminų ir magnio, slopinančių įtampą ir gerinančių nuotaiką. Jeigu spuogelių atsiranda labai daug bei jie yra skausmingi, situaciją gali pagerinti alaus mielių tablečių vartojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)