Hiperhidrozė – kas tai?

Pernelyg gausus prakaitavimas, arba hiperhidrozė – liga, kuriai būdingas matomas prakaitavimas, besitęsiantis ne mažiau nei 6 mėnesius be akivaizdžios priežasties. Prakaitavimą gali lemti prakaito liaukų kiekis odoje, paveldimumas, gyvenimo būdo ypatumai, ligos, vartojami tam tikri medikamentai, rašoma BENU leidinyje „Laikas sau“

Įprastai skiriamas pirminis ir antrinis prakaitavimas. Pirminis prakaitavimas dar skirstomas į židininį ir generalizuotą. Pirmuoju atveju stipriai drėksta konkreti kūno vieta ar kelios iš jų – delnai, pėdos, pažastys, veidas. Kodėl tai vyksta, nėra iki galo aišku. Manoma, kad tose vietose esančios prakaito liaukos tiesiog labai aktyvios ar jautrios. Generalizuoto prakaitavimo atveju gausiai prakaituoja visas kūnas ir žmogui tai sukelia ypač daug diskomforto.

Gali išduoti apie ligas

Antrinis prakaitavimas paprastai signalizuoja, kad sergama infekcine, onkologine ar neurologine liga. Jis taip pat gali rodyti hormonų pusiausvyros sutrikimus, pavyzdžiui, naktinis prakaitavimas gali būti skydliaukės ligų, vėžio, tuberkuliozės simptomas. Visiškai natūralu naktimis gausiau prakaituoti moterims per menopauzę – tai susiję su hormonų pusiausvyros kaita. Taip pat gausiau prakaituoti normalu brendimo laikotarpiu ar turint antsvorio. Vadinamojo šaltojo prakaito bangos gali signalizuoti apie širdies ir kraujagyslių ligas.

Dėl prakaitavimo gali būti kalti ir tam tikri vartojami vaistai. Norint išsiaiškinti, kokia yra tikroji gausaus prakaitavimo priežastis, reikėtų kreiptis gydytoją ir atlikti specialius testus.

Kalta įtampa?

Dėl prakaitavimo gali būti kalta ir įtampa. Jei pastebite, kad susinervinę kaskart labai suprakaituojate, išbandykite atsipalaidavimo, nusiraminimo pratimų, mokykitės valdyti emocijas. Mažinti nervinę įtampą gali padėti meditacija, jogos pratimai, reguliarūs pasivaikščiojimai gryname ore, buvimas gamtoje, žaidimai su naminiu gyvūnu.

Dėl prakaitavimo kilus įtampai labai jaudintis nereikėtų. Įprastai tai nėra jokios ligos ženklas, tik natūrali organizmo reakcija į stresą.

Natūralios priemonės

Norint tinkamai kovoti su prakaitavimu, pirmiausia svarbi nuolatinė higiena. Gausiau prakaituojant praustis būtina dažniau nei kartą per dieną. Prakaitavimą taip pat mažina kontrastinis prakaituojančių vietų dušas, t. y. apsiprausimas tai šiltu, tai šaltu vandeniu.

Pėdoms, delnams tinka šiltos ramunėlių, šalavijų, ąžuolų žievės nuoviro vonelės: jos turi dezinfekuojamąjį poveikį. Švarias, tik ką nuplautas ir nusausintas pėdas taip pat galima pabarstyti vaikiška pudra, kuri ir džiovina, ir dezinfekuoja odą.

Gausiau prakaituojant patariama vengti alkoholio, aštraus maisto, nes jie skatina prakaito liaukų darbą. Viena iš natūralių priemonių – alūno akmuo. Svarbu, kad šis dezodoruojamasis mineralas būtų įsigytas iš patikimų gamintojų, nes rinkoje dažnai parduodama ne natūralių, o nebrangių sintetinių alūno akmenų.

Dezodorantai ir antiperspirantai – ką būtina žinoti?

Vienas iš plačiausiai taikomų prakaito malšinimo būdų yra dezodorantai ir antiperspirantai. Pirmieji naikina nemalonų kvapą, antrieji slopina prakaito liaukas. Dezodorantų sudėtyje būna kvėpiklių, alkoholio, antiperspirantuose – metalo druskų, kurios stabdo prakaito išsiskyrimą. Tiesa, šios druskos laikui bėgant gali kimšti prakaito liaukas ir sukelti diskomfortą, pažeisti odą, todėl patartina rinktis kuo natūralesnius vaistinėse parduodamus dezodorantus, skirtus jautriai odai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)