Alergijos požymiai

Pasak gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės, didelės įtakos sveikatai plaukų dažymas neturi. Tai yra saugus būdas pakeisti plaukų išvaizdą ir spalvą. Tačiau būna ir tokių atvejų, kai dažant plaukus gali atsirasti odos sudirgimų arba alerginių simptomų.

„Kartais žmonėms, kurie dažo plaukus, atsiranda odos sudirgimų. Toje vietoje, kurioje buvo sąlytis su plaukų dažais, parausta ir pleiskanoja oda, atsiranda niežėjimas. Tai – kontaktinis dermatitas, kuris dažniausiai pasireiškia praėjus kelioms valandos po dažymo“, – teigia I. Kisielienė.

Anot gydytojos, dalis žminių gali būti alergiški tam tikroms sudėtinėms dalims, kurių yra plaukų dažuose. Jiems gali pasireikšti panašūs simptomai, tik jie – stipresni.

„Gali išberti vokų odą, paakius, kaklą. Šie simptomai kartojasi kiekvieną kartą, kai yra sąlytis su alergizuojančia medžiaga. Tokiu atveju rekomenduojama plaukų nebedažyti“, – perspėja dermatovenerologė.

Jeigu žmogus nori sužinoti, ar jis yra alergiškas plaukų dažams, gydytoja pataria pasidaryti mėginį: plaukų dažais patepti mažą odos plotą, geriausia už ausies, palaukti vieną ar dvi dienas ir pasižiūrėti, kaip toje vietoje reaguoja oda. Jeigu joje neatsiranda išbėrimų, žmogus gali dažyti plaukus.

Plaukų stilistės Eglės Saunorytės-Kinderienės praktikoje yra pasitaikę tokių atvejų, kai klientams, dažant plaukus kelerius metus, netikėtai pasireiškė alergija. Tokiu atveju moteris rekomenduoja iškart pašalinti plaukų dažus nuo odos ir plaukų, kad tai nesukeltų rimtesnių pasekmių.

„Alergijos požymiai gali būti labai rimti, pavyzdžiui, dusulys, ausų tinimas“, – teigia plaukų stilistė.

Kaip sužinoti, ar esate alergiški?

Jeigu žmogus įtaria, kad yra alergiška tam tikrai plaukų dažų sudėtinei daliai, jis gali kreiptis pas gydytoją ir atlikti odos lopo mėginį.

„Odos lopo mėginys yra tyrimas, kurio metu į specialius dubenėlius pritvirtintus prie pleistro, įdedamos cheminės medžiagos, įtariami alergenai. Pleistras 48 valandoms klijuojamas ant nugaros. Joms praėjus, pleistras nuimamas ir žiūrima, ar toje vietoje, kurioje alergenas lietėsi su oda, atsirado koks nors išbėrimas“, – teigia I. Kisielienė.

Šis tyrimas padeda identifikuoti, kurioms medžiagoms žmogus yra sensibilizuotas, jautrus. Kai žmogus sužino, kokiai medžiagai yra alergiškas, jis gali rinktis tokius plaukų dažus, kurie alergeno neturi.

Plaukų stilistė E. Saunorytė-Kinderienė teigia, jog dirbdama susidūrė su situacija, kai klientė buvo alergiška plaukų dažams. Prieš dažant plaukus, moteris rekomenduoja atlikti alerginį testą.

„Jis atliekamas vidinėje rankos dalyje. 1 cm² odos plotas turi būti padengtas dažais, su kuriais ruošiamasi dažyti klientą. Reikia laukti 48 val., kad pasireikštų alergijos požymiai. Jeigu procedūros metu šis testas neatliekamas, plaukų dažų gamintojas neprisiima jokios atsakomybės”, – sako stilistė.

Plaukų dažymas namuose

Žmonėms, kurie dažo plaukus namuose, E. Saunorytė-Kinderienė pataria nepasitikėti konsultantėmis parduotuvėse, nes jos neturi pakankamai daug įgūdžių.

„Jų rekomendacijos neturi pagrindo, konsultantės profesionaliai neišmano koloristikos pagrindų“, – teigia stilistė. Kita dažnai žmonių daroma klaida – jie ateina į parduotuvę, norėdamos įsigyti plaukų dažų ir susižavi nuotrauka, išspausdinta ant plaukų dažų pakuotės. Joms atrodo, kad toks įvaizdis bus galutinis rezultatas, nusidažius plaukus namuose.

„Tai yra klaida. Atėjęs į saloną, klientas išsako savo poreikius. Specialistai išsiaiškina visas sąlygas: kokiais dažais plaukai buvo dažomi, kaip prižiūrimi. Tuomet pasirenka reikiamą dažymo techniką, žaliavas ir atlieka savo darbą. Atėjus į parduotuvę ir paimti pirmą pakuotę su gražia dama ant jos – labai rizikinga. Mažai atvejų, kai norai atitinka lūkesčius. Aš siūlau dažyti plaukus pas profesionalus“, – teigia E. Saunorytė-Kinderienė.

Plaukų dažymas nėščiosioms – taip ar ne?

Pasak gydytojos dermatovenerologės I. Kisielienės, tai, jog nėščioms moterims negalima dažyti plaukų – mitas.

„Nėščios moterys gali dažyti plaukus. Neigiamo šalutinio poveikio neturėtų būti. Šis mitas yra atsiradęs, nes norima apsaugoti naują gyvybę, jai nepakenkti. Atlikus tyrimus su gyvūnais buvo išsiaiškinta, kad dideli kai kurių cheminių medžiagų kiekiai, naudojami plaukų dažų gamyboje, gali sukelti onkologinius susirgimus, tyrime dalyvavusiems gyvūnams. Bet svarbu paminėti, jog šios medžiagos jau nebenaudojamos, be to ir cheminių medžiagų koncentracija yra itin maža, tad grėsmės nėra“, – teigia gydytoja.

Pasak plaukų stilistės E. Saunorytės-Kinderienės, ji dažo plaukus nėščioms moterims, tačiau visuomet su jomis tariasi, kokią procedūrą geriau atlikti.

„Pavyzdžiui, klientė salone gauna tokią paslaugą, kaip plaukų šviesinimas. Staiga ji pastoja. Aš visuomet stengiuosi įkalbėti moterį plaukams atlikti švelnesnes procedūras tam, kad nesukeltume alerginės reakcijos ir nė truputėlio nerizikuotume sveikata“, – teigia plaukų stilistė.

E. Saunorytės-Kinderienės teigimu, yra įvairių plaukų dažymo technikų: dažymas sruogelėmis, blokais. Taip pat tokių, kurių metu plaukų dažai nesiliečia prie galvos odos. Tokiu atveju mažesnė tikimybė, jog pasireikš alerginė reakcija.

„Nėštumas – itin svarbi situacija moters gyvenime. Plaukų dažymas neturėtų sukelti neigiamų padarinių sveikatai. Su moterimis, kurios laukiasi, reikia elgtis labai dėmesingai“, – teigia stilistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)