Patologas anatomas Aleksejus Kupriušinas papasakojo, kaip atrodo žmogaus, kuris iš gyvenimo išėjo dėl koronaviruso, vidaus organai. Anot morgo darbuotojo, pacientams, sirgusiems COVID-19 liga, visų pirma pasikeičia plaučiai.

„Kokie yra plaučiai su kovidu? Jie smarkiai pakitę – sunkūs, sveriantys du–tris kartus daugiau negu įprasti plaučiai. Jų paviršius atrodo tarsi lakuotas, blizgus – tamsiai vyšninės spalvos, to praktiškai niekada nebūna, esant kitiems susirgimams. Ir svarbiausia – jie labai stangrūs“, – pasakojo patologas anatomas portalui E1.ru.

„Sergant COVID-19, alveolės prisipildo įvairiomis ir savo ląstelėmis bei skysčiais, taip pat – krauju. To sveikuose plaučiuose neturėtų būti, bet tai – organizmo reakcija į kovidą. Perpjauti plaučiai yra sausoki, skirtingai negu sergant daugeliu kitų ligų. Paspaudus juos, išteka tirštas, drumstas, raudonas skystis. Esant kitoms ligoms mes tokio vaizdo nematome“, – apibūdino A. Kupriušinas.

Širdis – „kaip maišelis“

Koronavirusas, anot gydytojo, paveikia ne tik plaučius, bet ir širdį.

„Ji neretai būna suglebusi, atrodo tarsi maišelis. Širdį pakėlus, ji kabo, neišlaiko formos. Paprastai širdis – standi, o po koronaviruso tampa visa „subliuškusi“, – pasakojo A. Kupriušinas.

Pasak gydytojo, pasikeičia ir kepenys bei inkstai, bet pacientai retai dėl to miršta.

Gydytojas pastebėjo, kad sergant koronavirusine infekcija, susidaro trombozė. Pacientai, esantys rizikos grupėje, dažnai yra nutukę, turintys cukrinį diabetą ar pagyvenę žmonės.

Smegenys mažiau jautrios hipoksijai

Patologas anatomas pasakojo, kad koronavirusas – „labai klastinga liga“. Jis prisiminė medikų pasakotas istorijas apie tai, kad pacientai, kurie jaučiasi normaliai, gali visiškai netikėtai mirti, kartais netgi iškart po pokalbio su gydytoju.

„Neseniai skaičiau, kad toksinai pakenkia galvos smegenims ir jie tampa mažiau jautrūs hipoksijai nei iki pakenkimo. Smegenys jos nesuvokia. Paprastai žmogus, kai smegenims trūksta deguonies, praranda sąmonę arba sutrinka. Sergant kovidu sumažėję deguonies kiekis kraujyje, o galvos smegenys kažkodėl į tai nereaguoja, taip pat nereaguoja ir gydytojas. Bet tai trunka neilgai. Ilgainiui ištinka cerebralinė koma ir žmogus miršta“, – paaiškino A. Kupriušinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)