Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų poskyrio parazitologijos specialistė Daiva Veitienė, vieni iš dažniausiai sutinkamų yra pirmuonys blastocysčiai. Šie pirmuonys randami ir gerai besijaučiančių žmonių organizme, ir turinčių žarnyno negalavimus.

Tarp nekviestų organizmo svečių – ir amebos

Parazitų, įsiveisiančių žmonių organizme, pasak specialistės būna pačių įvairiausių ir jie gali veistis pačiose netikėčiausiose vietose.

„Kartais pasitaiko pirmuonių – liamblijų, sukeliančių viduriavimus, įvairių amebų, tarp jų ir pavojinga žmogaus sveikatai – histolizinė ameba. Ji sukelia žarnyno išopėjimus, kepenų abscesus.

Histolizinė ameba sugeba įsiskverbti į žarnos gleivinę, gali nukeliauti į plaučius, kepenis, smegenis ir kitus organus.

Žmogus, sirgdamas amebiaze, sukelta šios amebos, viduriuoja su krauju ir išskiria į aplinką plika akimi neįžiūrimas cistas, kurios drėgnoje aplinkoje gali išlikti gyvybingos apie 1 mėnesį.

Taigi, geriant nevirintą atvirų vandens telkinių vandenį ar valgant infekuotą maistą, kuris užkrėstas šių amebų cistomis, galima susirgti amebiaze. Kasmet nuo šių pirmuonių sukeltos infekcijos miršta 40 000–110 000 žmonių. Daugiausia histolizinės amebos sukeltų susirgimų registruojama tropinėse ir subtropinėse šalyse, o ypač tarp keliautojų, grįžusių iš šių šalių“, – įspėjo D. Veitienė.

Dėl parazito – judanti dėmė regėjimo lauke

Parazitologai mėginiuose aptinka ir askaridžių bei toksokarų kiaušinėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)