„Jeigu anksčiau mūsų ligoninėje vyrams atliktas plastines operacijas per metus skaičiuodavome keliais šimtais, pernai jų padaugėjo dvigubai. Vyrai dažnai būna nusiteikę skeptiškai, sakydami, kad niekada gyvenime neturės reikalų su plastikos chirurgu, o pakeitę nuomonę džiaugiasi rezultatais“, – sako medicinos mokslų daktaras, gydytojas Rokas Bagdonas, vadovaujantis Respublikinės Klaipėdos ligoninės Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriui, rašoma pranešime spaudai.

Kodėl didėja vyrų krūtys

Ginekomastija, arba vyrų krūtų padidėjimas – tai pieno liaukų išvešėjimas, kuris gali būti matomas arba apčiuopiamas. Tokia diagnozė nustatoma vyrams, kai jų organizme yra per daug moteriškų lytinių hormonų, vadinamų estrogenais ir per mažai androgenų – vyriškų hormonų. Šis sutrikimas gali pasireikšti bet kokiame amžiuje – kūdikystėje, brendimo laikotarpiu ar prasidėjus senėjimo procesams.

Rokas Bagdonas

„Pieno liaukų išvešėjimą vyrams gali sukelti tam tikrų vaistų – pavyzdžiui, antidepresantų poveikis. Sportuojantiems vyrams – anabolikų, nesaikingas maisto papildų vartojimas. Dažniausiai skiriami šlapimą varantys diuretikai sukelia skausmingą ginekomastiją iki 60 procentų vyrų. Ši patologija taip pat gali atsirasti kaip įvairių susirgimų – cukrinio diabeto, kepenų ligų, ypač cirozės, auglių virškinimo ir reprodukcinės sistemos organuose, pasekmė“, – sako gydytojas Audrius Lekštutis, Respublikinės Klaipėdos ligoninės Vidaus ligų diagnostikos skyriaus vedėjas.

Dr. R. Bagdonas sako, kad padidėjusios krūtys dažnai būna asimetriškos, vyrai patiria psichologinį diskomfortą: nedrįsta nusirengti paplūdimyje, baseine, dėl to kartais sutrinka ir lytinis gyvenimas: „Per metus atliekame keliasdešimt ginekomastijos operacijų ir manome, kad jų skaičius didės. Tyrimais nustatyta, kad krūtų padidėjimas kamuoja mažiausiai 30 procentų vyrų.“

Po operacijos grįžta savivertė

Padidėjusios krūtys vyrams gali būti mažinamos keliais būdais: atlikus riebalų nusiurbimą ir, jei reikia – pašalinus išvešėjusias pieno liaukas. Operacija, taikant bendrąją nejautrą, trunka apie 1-2 valandas, namo pacientas išleidžiamas kitą dieną.

Pasak plastikos chirurgo dr. R. Bagdono, 3-4 savaites po operacijos pacientui reikia nešioti specialų įtvarą, dar kelių savaičių gali prireikti pilnai reabilitacijai, po kurios vyras grįžta į normalų gyvenimo ritmą. Per šį laikotarpį praktiškai nepastebimais tampa iki dviejų centimetrų dydžio operaciniai randai.

Klaipėdoje žinomas kineziterapeutas Dovydas Anglickas neslepia, kad su krūtų ginekomastija susidūrė jaunystėje ir tai blogino psichologinę savijautą: „Jaučiausi, lyg mano kūne būtų svetimkūnis. Negalėjau pakęsti tokios būsenos, todėl po konsultacijos su gydytoju ryžausi operacijai.“

D. Anglickui prireikė dviejų operacijų, nes iš pradžių pašalintas vienos pieno liaukos išvešėjimas, po kelių metų koreguota kita.

Kai operacija – ne būtinybė

Vyrų krūtys gali padidėti ir dėl riebalinio audinio išvešėjimo: vadinama pseudoginekomastija įprastai diagnozuojama antsvorį turintiems pacientams. Kai normalizuojamas kūno svoris, tuomet gali dingti ir ginekomastijos problema.

Audrius Lekštutis

„Atsimenu atvejį, kai atsisakiau operuoti: mama atvedė paauglį sūnų, o jaunuolis turėjo antsvorio, – sakė plastikos chirurgas R. Bagdonas. – Kartais antsvorio turintys vyrai kreipiasi ne tik dėl ginekomastijos gydymo, bet ir dėl riebalų nusiurbimo. Tokiais atvejais visada aiškinu, kad kūno kontūro korekcija ir svorio mažinimas nėra tas pats. Todėl rekomenduoju keisti gyvenimo būdą, mitybą, pradėti sportuoti. Ir tik po to, jeigu matysime, kad yra probleminių kūno vietų, nuo kurių riebalai nepašalinami nei aktyvia gyvensena, nei sveika mityba – galime kalbėti apie riebalų nusiurbimo procedūrą“.

Gydytojas A. Lekštutis pabrėžia, kad ginekomastija nėra pavojinga žmogaus sveikatai: „Visada patariu vyrams neskubėti su operacija. Ypač, kai fiziologiškai ši patologija pasireiškia paauglystėje ir įprastai dingsta per pusantrų metų. Jeigu situacija negerėja ir susiduriama su psichologiniu diskomfortu, tuomet kita kalba, – sako gydytojas A. Lekštutis. – Be to, kai ginekomastijos atsiradimą paskatina vartojami medikamentai, tiesiog patariu juos pakeisti kitais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)