Obuolių actas – įprastas įvairių padažų, pagardų komponentas, konservantas. Jis vis dažniau pasitelkiamas ir įvairiems sveikatos sutrikimams gydyti, rašoma medicalnewstoday.com

2016 m. apžvalgos duomenimis, keli tyrimai parodė – actas, taip pat ir obuolių actas, vertingas gydant nutukimą, širdies ligas, vėžį ir bakterines infekcijas.

Tačiau iki šiol maža tyrimų, rodančių, kokiais kiekiais reikėtų vartoti obuolių acto, kad jis teiktų norimą naudą sveikatai.

Paminėtina, jog buvo atlikta tyrimų, kokie šalutiniai poveikiai ar komplikacijos galimi, reguliariai vartojant obuolių actą.

Šiame straipsnyje pateikiama galimų šalutinių poveikių, vartojant obuolių actą sveikatinimui, apžvalga, taip pat patariama, kaip vartoti jį saugiai.

Dantų ėduonis

Obuolių actas, kaip ir bet koks actas, yra rūgštus. Vartojant daug rūgštaus maisto, geriant rūgščių gėrimų, laikui bėgant plonėja dantų emalis ir gali atsirasti dantų ėduonis.

Žmonės iš pradžių gali nepastebėti, kad pažeistas dantų emalis. Sveikatos apsaugos specialistų teigimu, laikui bėgant dantys pasidaro jautrūs saldumynams, karštam ar šaltam maistui, gali atsirasti skylių.

Didžiausia dantų ėduonies rizika, jei pastoviai vartojamas neskiestas obuolių actas. Rizika mažėja, jei obuolių actas skiedžiamas ar vartojamas su maistu.

Mažas kalio kiekis organizme

Anot Harvardo medicinos mokyklos Bostone profesoriaus, daktaro Roberto H. Shmerlingo, yra duomenų, kad dėl obuolių acto organizme gali sumažėti kalio. Tai vadinama hipokalemija. Esant vidutinio stiprumo hipokalemijai, žmogus simptomų gali nejausti simptomų. Esant didesnio lygio hipokalemijai, galimas raumenų silpnumas ir netgi daugelio kūno dalių paralyžius.

Jei jaučiate raumenų silpnumą, jei sunku kvėpuoti ar atrodo, kad sutriko širdies veikla, nedelsdami kreipkitės į medikus.

Galimas poveikis cukraus lygiui kraujyje

Yra tyrimų, rodančių, kad vartojant obuolių actą, galimas jo poveikis cukraus lygiui kraujyje. Tiesa, mokslininkai negali šimtu procentų paaiškinti šio poveikio, reikalingi išsamesni tyrimai.

Diabetu sergantys žmonės turėtų pasitarti su gydytoju, prieš įtraukdami į racioną obuolių actą.

Virškinamojo trakto ir žarnyno veiklos sutrikimai

Nemažai žmonių vartoja obuolių actą, norėdami sulieknėti. Tyrimų duomenimis, nuo obuolių acto kiek sulėtėja skrandžio veikla, todėl po valgio ilgiau jaučiamas sunkumas.

Kita vertus, maistui ilgiau būnant skrandyje, galimas nepageidaujamas šalutinis poveikis. Vieno tyrimo dalyviai vartojo obuolių acto, siekdami sumažinti apetitą. Daugelis tiriamųjų teigė, kad išgėrę obuolių acto pusryčių metu, vėliau jausdavo pykinimą, sutrikdavo virškinimas.

Kadangi obuolių actas rūgštus, išgėrus jo neskiesto, turintiems skrandžio opų ar padidėjusį rūgštingumą, gali sustiprėti nemalonūs simptomai.

Odos nudegimai

Obuolių actas rūgštus, todėl patepus juo odą, galimi nudegimai, odos sudirginimas, ypač jei actas neskiedžiamas.

Amerikiečių sveikatos apsaugos specialistai užfiksavo ne vieną atvejį, kai odą patepę žmonės kreipėsi į medikus dėl nudegimų.

Leidinyje „The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology“ aprašytas atvejis, kai paauglė, norėdama pašalinti nuo nosies du apgamus, tepė juos obuolių actu ir stipriai nusidegino nosį.

Patarimai, kaip saugiai vartoti obuolių actą

Šalutinis poveikis labiau tikėtinas, jei nuolat geriamas didelis kiekis neskiesto obuolių acto arba juo tepama oda ir ilgai paliekama nenuplovus.

Šalutinio poveikio riziką sumažinsite, jeigu:

- vartosite mažesnį obuolių acto kiekį,
- odą juo tepsite trumpam, o paskui nuplausite,
- skiesite obuolių actą vandeniu arba valgysite jį su maistu,
- kad obuolių actas kuo mažiau kontaktuotų su dantimis, gersite su šiaudeliu.

2016 m. tyrimų apžvalgos duomenimis, galima nauda sveikatai, jei per dieną suvartojama 15 ml acto arba maisto, kuriame yra apie 750 mg acto.

Kadangi tyrimų apie šalutinį obuolių acto vartojimo poveikį ir apie tai, kaip jį saugiai vartoti ilgą laikotarpį, maža, rekomenduojamas saikingas vartojimas.

Turintys virškinimo sutrikimų, mažą kalio lygį organizme ar sergantys diabetu asmenys, prieš vartodami obuolių actą, turėtų pasitarti su gydytoju.

Patyrus stiprių šalutinių obuolių acto vartojimo poveikių, būtina kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)