Pavyzdžiui, galite saugiai klausytis 80 dB garso lygio iki 40 valandų per savaitę. Tačiau, jei garso lygis yra 90 dB, saugaus klausymosi laikas sumažėja iki 12,5 valandos per savaitę. Norėdami apsaugoti savo klausą, vadovaukitės iniciatyvoje „Padarykime klausymąsi saugų“ nurodytomis gairėmis:

1. Sumažinkite garsą. Tai galite padaryti nustatant įrenginio garsumo lygį ne daugiau kaip 60 proc. leistino. Jei garso lygiui stebėti naudojate programėlę, nustatykite žemesnę nei 80 dB leistiną ribą.

2. Naudokite kokybiškas ir triukšmą slopinančias ausines , kad sumažintumėte poreikį didinti garsumą triukšmingose vietose.

3. Triukšmingose ​​vietose naudokite ausų apsaugos priemones, pvz. ausų kištukus.

4. Visada būkite atokiai nuo stiprių garso šaltinių, tokių kaip garsiakalbiai, triukšmingi įrenginiai ir kt.

5. Apribokite laiką, praleistą užsiimant triukšminga veikla. Darykite pertraukas, leiskite ausims pailsėti nuo stiprių garsų. Tai padeda ausyse esančioms jutimo ląstelėms atsigauti.

6. Stebėkite garso stiprumą. Tai galima padaryti naudojant programas. Pasirinkite įrenginius su įtaisytomis saugaus klausymosi funkcijomis, leidžiančiomis stebėti triukšmo lygį.

7. Atkreipkite dėmesį į įspėjamuosius klausos praradimo požymius. Kreipkitės į specialistą, jei nuolat skamba ausyse (spengimas ausyse) arba sunku girdėti aukštus garsus ar dalyvauti pokalbiuose.
Taip pat rekomenduojame išmėginti nemokamą programėlę „hearWHO“. Šią programėlę dar 2018 metais pristatė PSO. Programėlė skirta mobiliesiems įrenginiams, ji leidžia žmonėms reguliariai tikrinti klausą ir anksti diagnozuoti klausos sutrikimus. „HearWHO“ programėlę rekomenduojama įsidiegti į išmanųjį telefoną žmonėms, kurie dažnai yra veikiami aukšto lygio garso, pavyzdžiui, asmenys, kurie klausosi garsios muzikos arba dirba triukšmingose ​​vietose; žmonės, vartojantys klausai kenksmingus vaistus ir yra vyresni nei 60 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją