aA
Ar kokosų aliejus naudingas, ar turime atsisakyti angliavandenių, o galbūt visų negalavimų priežastis slypi riebaluose? Tokie ir panašūs klausimai vargina kiekvieną, nusprendusį susirūpinti savo mityba ir sveikata, o labiausiai – siekiančius numesti svorio.
© Shutterstock

Tačiau, ar kada nors susimąstėte, jog maistas gali lemti nuotaiką ar net elgesį? Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, jog geros savijautos receptas yra paprastas – tai balansas.

Kartu su leidykla „Alma littera“ buvusi teisininkė pristato knygą „Balansas kasdienybėje“, kurioje atskleidžia ne tik kertines subalansuotos mitybos taisykles, bet ir mūsų kasdienių įpročių įtaką emocinei ir fizinei sveikatai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

T. Šliažaitė drąsiai tvirtina, jog viena opiausių jaunų žmonių problemų yra netinkamas santykis su maistu. Nors atrodytų, jog informacijos apie sveiką mitybą apstu, iš šeimos ateinantys ydingi įpročiai, dėmesio mitybai mokyklose ar universitetuose stoka įsuka į užburtą ratą. Kyla įvairūs klausimai – kaip tinkamai pasirūpinti savimi, atrasti invidualų, tinkantį (ir patinkantį) mitybos režimą?

Specialistė pripažįsta, jog mityba, kaip ir daugelis, susidomėjo norėdama padėti sau, o balansą atrasti pavyko ne iškart: „Studijuodama teisę atradau jogą ir vegetarišką mitybą, pradėjau pati gaminti maistą. Po kurio laiko supratau, kad mano lentynoje beveik visos knygos – apie mitybą. Tai buvo ženklas keisti kryptį, tad persikėliau į Londoną ir įstojau į natūropatinės medicinos koledžą. Būtent studijų metu išmokau apie maisto įvairovės svarbą, į mano režimą sugrįžo anksčiau griežtai iš jo išbraukti produktai – mėsa ir žuvis. Dabar įgytomis žiniomis bei patirtimi dalinuosi su pacientais Londone įsikūrusiose klinikose, klientais Lietuvoje ir su savo skaitytojais“, – pasakoja T. Šliažaitė.

Moteris pastebi, jog per pastaruosius metus informacijos apie sveiką mitybą atsiranda vis daugiau. Vis dėlto prieštaringų patarimų gausa kartais turi anaiptol ne motyvuojantį efektą – atrodo, jog visiems aplinkui jau pavyko atrasti savąjį mitybos režimą, būti sveikiems ir energingiems, tad kodėl ne man? T. Šliažaitė atskleidžia, jog tai – viso labo iliuzija, nes mitybos sutrikimai neaplenkia ir itin sėkmingų asmenybių, kuriomis žavimės ir kurias sekame.

„Ir aukščiausias pareigas užimantys mano klientai negali pasigirti subalansuota mityba – ji nereguliari, trūksta baltymų ir riebalų, o cukraus gerokai per daug. Riebalai yra viena svarbiausių medžiagų mūsų psichinei sveikatai. Net juokauju – išimkite iš raciono riebalus ir laukite depresijos“, – teigia T. Šliažaitė.

Nereikėtų nusiminti, jeigu nepavyksta lengvai atsisakyti cukraus ir saldumynų. Knygos autorė kviečia mažinti suvartojamą kiekį iš lėto, pyragėlius ir šokoladą keičiant vaisiais.

Lietuvė taip pat skatina atsigręžti į tėvų ir senelių valgymo įpročius. Pavyzdžiui, namuose ruoštas sultinys – tikra mikroelementų ir amino rūgščių bomba, o štai net mažoje kepenėlių porcijoje yra labai daug naudingų medžiagų. Į knygą T. Šliažaitė įtraukė ne vieną įžvalgą, kurias papildo subalansuoti receptai ir jos asmeninės virtuvės paslaptys.

Pasak T. Šliažaitės, turėtume nustoti mitybos klausimus sieti vien tik su svoriu. Specialistė skeptiškai vertina žurnaluose aprašomas dietas ar super produktų vaikymąsi. Šiuo metu itin populiarios tik vienos kategorijos produktų dietos, pavyzdžiui, grikių ar vaisių, organizmui atneša daugiau žalos negu naudos. T. Šliažaitė akcentuoja, kad sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindas yra įvairovė, o ne apribojimai, tuo metu super maistas yra bet koks maistas, turintis daug naudingų maistinių medžiagų.

„Nemanykime, jog vienas produktas gali išspręsti visas problemas – tai tiesus kelias į sutrikimus. Balansas mityboje atsiranda tada, kai nustojame jaudintis dėl kiekvieno kąsnio ir pradedame laikytis kertinių principų, nustojame laikytis organizmui stresą keliančių dietų ir atkuriame santykį su maistu,“ – teigia autorė.

Nuoširdų ryšį su skaitytoju siekianti sukurti T. Šliažaitė į knygą sudėjo savo pacientų ir asmenines istorijas, kuriose nevengia atskleisti ir savo trūkumų. Knyga suskirstyta į skyrius pagal skirtingus maisto produktus, tad jeigu kuris nors iš jų pasirodo neaktualus, galima tiesiog praleisti. Autorė viliasi, jog patarimai padės susikurti individualų mitybos režimą ir pagaliau nebebijoti maisto.

Tautvilė Šliažaitė – pirmoji Lietuvoje natūropatinės mitybos specialistė, konsultuojanti pacientus net dvejose prestižinėse klinikose, įsikūrusiose pasaulinio garso Harley gatvėje, kurioje galima rasti per 3000 sveikatos specialistų. Teisininkės specialybę įgijusi moteris iš pradžių dirbo teisinėje įmonėje Lietuvoje, tačiau atradusi savo aistrą sveikai mitybai nusprendė persikelti į Londoną ir ten studijuoti natūropatinę mediciną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pirmasis plikledis: laiku nesikreipus į medikus gresia komplikacijos kokius batus pasirinkti

Paslysti ir patirti traumų galima bet kur ir bet kuriuo metų laiku, tačiau daugiausia su tuo...

Gydytojas priminė auksines pacientų taisykles (3)

Šeimos gydytoju dirbantis Valdas Maldaikis sako, kad nors pacientai vis labiau domisi savo sveikata...

Kodėl svarbu pranešti apie nepageidaujamas reakcijas į vaistą?

Vaikai nėra maži suaugusieji. Ar žinote, kad kūdikiai vaistų gali gauti net nesirgdami, o dar...

Prostatos vėžys: ką reikia žinoti norint pasitikrinti? (10)

Lapkričio mėnuo visame pasaulyje žinomas „Barzdoto lapkričio" (arba „Movember") vardu, kuomet...

Baisias ligas ir įvairias vėžio formas sukelia tik vienas įprotis (139)

Lietuvoje rūko apie 30 proc. vyrų, tai yra labai daug palyginus su Skandinavijos šalimis arba JAV,...

Top naujienos

Tarptautiniame kontrabandos tinkle įsipainiojo lietuviai: genialus planas apeiti Rusijos sankcijas (91)

Šeštame aukšte esančiame bute Sankt Peterburgo Lenino prospekte Nastia Loškina ant virtuvės...

Gyventojai prezidentei už darbą surašė pažymius: kokia Grybauskaitė liks atmintyje? (222)

Per beveik dešimt metų prezidentės Dalios Grybauskaitės populiarumo kreivė nukrito daugiau negu...

Lustų rinka smigo žemyn: 400 mlrd. dolerių vertės pramonės klestėjimas eina į pabaigą (16)

Nuostoliai lustų gamintojų rinkoje praėjusią savaitę tęsiasi, ypač po to, kai JAV...

Dvejus metus nelaiminčios rinktinės vedlys posto palikti neskuba: ne laikas apie tai kalbėti specialiai DELFI iš Belgrado (32)

Pirmas Tautų lygos turnyras lietuviams prisvilo: C divizione 4 grupėje Lietuvos futbolo rinktinė...

Juozaičio pranašystė: jei taip toliau, po 20 m. nebebus lietuvių kalbos ir tautos (1699)

„Niekada taip nebuvo, kad lietuvis taip ėstų lietuvį. Po bet kurio straipsnio tokių keiksmų...

Monikai Šalčiūtei nenusisekė romanas su Donatu Motiejūnu: buvau apgauta, buvo daug melo (70)

Daugeliui vis dar yra paslaptis, kaip žmonės uždirba pinigus socialiniuose tinkluose dėdami savo...

Naujo „Mercedes-Benz G63 AMG“ testas: kam rūpi bekelė – kalbame apie įvaizdį už 180 tūkst. eurų (15)

Garsiausia „ Mercedes-Benz “ gamos ikona galima laikyti G klasę. 39-erius metus gaminamas...

Darbe – kaip namuose: kas turi užtikrinti gerą savijautą dirbant biure

Ekspertai vieningi: šiuolaikiniai darbdaviai, norintys pritraukti ir išlaikyti talentus savo...

Studentų gyvenimas tarpukariu: „karvė ar studijos?“, išradingi „versliukai“ ir noras maištauti

Studentų gyvenimas visuomet buvo apaugęs mitais ir stereotipais. Nuo mamos kotletų, įdėtų į...

Su Nekrošiumi dirbusios aktorės vos tramdo ašaras: taip netikėta, taip staiga (43)

Antradienio rytą Lietuvą žaibiškai apskriejo liūdna žinia – mirė garsus teatro režisierius...