Ar kokosų aliejus naudingas, ar turime atsisakyti angliavandenių, o galbūt visų negalavimų priežastis slypi riebaluose? Tokie ir panašūs klausimai vargina kiekvieną, nusprendusį susirūpinti savo mityba ir sveikata, o labiausiai – siekiančius numesti svorio.
© Shutterstock

Tačiau, ar kada nors susimąstėte, jog maistas gali lemti nuotaiką ar net elgesį? Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, jog geros savijautos receptas yra paprastas – tai balansas.

Kartu su leidykla „Alma littera“ buvusi teisininkė pristato knygą „Balansas kasdienybėje“, kurioje atskleidžia ne tik kertines subalansuotos mitybos taisykles, bet ir mūsų kasdienių įpročių įtaką emocinei ir fizinei sveikatai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

T. Šliažaitė drąsiai tvirtina, jog viena opiausių jaunų žmonių problemų yra netinkamas santykis su maistu. Nors atrodytų, jog informacijos apie sveiką mitybą apstu, iš šeimos ateinantys ydingi įpročiai, dėmesio mitybai mokyklose ar universitetuose stoka įsuka į užburtą ratą. Kyla įvairūs klausimai – kaip tinkamai pasirūpinti savimi, atrasti invidualų, tinkantį (ir patinkantį) mitybos režimą?

Specialistė pripažįsta, jog mityba, kaip ir daugelis, susidomėjo norėdama padėti sau, o balansą atrasti pavyko ne iškart: „Studijuodama teisę atradau jogą ir vegetarišką mitybą, pradėjau pati gaminti maistą. Po kurio laiko supratau, kad mano lentynoje beveik visos knygos – apie mitybą. Tai buvo ženklas keisti kryptį, tad persikėliau į Londoną ir įstojau į natūropatinės medicinos koledžą. Būtent studijų metu išmokau apie maisto įvairovės svarbą, į mano režimą sugrįžo anksčiau griežtai iš jo išbraukti produktai – mėsa ir žuvis. Dabar įgytomis žiniomis bei patirtimi dalinuosi su pacientais Londone įsikūrusiose klinikose, klientais Lietuvoje ir su savo skaitytojais“, – pasakoja T. Šliažaitė.

Moteris pastebi, jog per pastaruosius metus informacijos apie sveiką mitybą atsiranda vis daugiau. Vis dėlto prieštaringų patarimų gausa kartais turi anaiptol ne motyvuojantį efektą – atrodo, jog visiems aplinkui jau pavyko atrasti savąjį mitybos režimą, būti sveikiems ir energingiems, tad kodėl ne man? T. Šliažaitė atskleidžia, jog tai – viso labo iliuzija, nes mitybos sutrikimai neaplenkia ir itin sėkmingų asmenybių, kuriomis žavimės ir kurias sekame.

„Ir aukščiausias pareigas užimantys mano klientai negali pasigirti subalansuota mityba – ji nereguliari, trūksta baltymų ir riebalų, o cukraus gerokai per daug. Riebalai yra viena svarbiausių medžiagų mūsų psichinei sveikatai. Net juokauju – išimkite iš raciono riebalus ir laukite depresijos“, – teigia T. Šliažaitė.

Nereikėtų nusiminti, jeigu nepavyksta lengvai atsisakyti cukraus ir saldumynų. Knygos autorė kviečia mažinti suvartojamą kiekį iš lėto, pyragėlius ir šokoladą keičiant vaisiais.

Lietuvė taip pat skatina atsigręžti į tėvų ir senelių valgymo įpročius. Pavyzdžiui, namuose ruoštas sultinys – tikra mikroelementų ir amino rūgščių bomba, o štai net mažoje kepenėlių porcijoje yra labai daug naudingų medžiagų. Į knygą T. Šliažaitė įtraukė ne vieną įžvalgą, kurias papildo subalansuoti receptai ir jos asmeninės virtuvės paslaptys.

Pasak T. Šliažaitės, turėtume nustoti mitybos klausimus sieti vien tik su svoriu. Specialistė skeptiškai vertina žurnaluose aprašomas dietas ar super produktų vaikymąsi. Šiuo metu itin populiarios tik vienos kategorijos produktų dietos, pavyzdžiui, grikių ar vaisių, organizmui atneša daugiau žalos negu naudos. T. Šliažaitė akcentuoja, kad sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindas yra įvairovė, o ne apribojimai, tuo metu super maistas yra bet koks maistas, turintis daug naudingų maistinių medžiagų.

„Nemanykime, jog vienas produktas gali išspręsti visas problemas – tai tiesus kelias į sutrikimus. Balansas mityboje atsiranda tada, kai nustojame jaudintis dėl kiekvieno kąsnio ir pradedame laikytis kertinių principų, nustojame laikytis organizmui stresą keliančių dietų ir atkuriame santykį su maistu,“ – teigia autorė.

Nuoširdų ryšį su skaitytoju siekianti sukurti T. Šliažaitė į knygą sudėjo savo pacientų ir asmenines istorijas, kuriose nevengia atskleisti ir savo trūkumų. Knyga suskirstyta į skyrius pagal skirtingus maisto produktus, tad jeigu kuris nors iš jų pasirodo neaktualus, galima tiesiog praleisti. Autorė viliasi, jog patarimai padės susikurti individualų mitybos režimą ir pagaliau nebebijoti maisto.

Tautvilė Šliažaitė – pirmoji Lietuvoje natūropatinės mitybos specialistė, konsultuojanti pacientus net dvejose prestižinėse klinikose, įsikūrusiose pasaulinio garso Harley gatvėje, kurioje galima rasti per 3000 sveikatos specialistų. Teisininkės specialybę įgijusi moteris iš pradžių dirbo teisinėje įmonėje Lietuvoje, tačiau atradusi savo aistrą sveikai mitybai nusprendė persikelti į Londoną ir ten studijuoti natūropatinę mediciną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuvoje kasmet registruojami listeriozės atvejai: kaip apsisaugoti? (1)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ( ULAC ) duomenimis, Lietuvoje kasmet registruojami pavieniai...

Studijos ES: ką reikia žinoti dėl sveikatos draudimo

Šiaulių teritorinė ligonių kasa s ulaukia vis daugiau klausimų iš jaunuolių, nuo rudens...

Idealus kraujospūdis tinka ne visiems: kardiologas įvardijo kritinę amžiaus grupę kodėl kiekvienas turi žinoti savo kraujospūdį? (33)

Siektinas normalus arterinis kraujospūdis ( AKS ) 120/80 mmHg ne visais atvejais yra teisingas, o...

Nuvertintas vabzdžio įgėlimas kelia grėsmę gyvybei: kaip atpažinti anafilaksinį šoką ir išsigelbėti? kodėl įgėlus uodui negalima kasyti? (7)

Saulėti orai vilioja kuo daugiau laiko praleisti gryname ore, tačiau nuo vabzdžių kasmet...

Naujo tyrimo rezultatai pradžiugins kavos mėgėjus (36)

Kavos mėgėjai gali nebejausti kaltės, kai įsipila dar vieną šio kvapnaus gyvenimo džiaugsmo...

Top naujienos

Vieta, kuri privers pakeisti nuomonę apie Palangą ir pasijusti visiškai kitaip

Palangoje , J. Basanavičiaus gatvėje, vietoj gyventojams galvos skausmą kėlusių karuselių tuos...

Užkalnis liko alkanas (31)

Vienas dalykas, kurio Lietuvai (ir Europai) reikia mokytis iš Amerikos, tai didelės porcijos...

Duris į NBA užkulisius pravėręs Motiejūnas: „Rockets“ šiemet žengė didelį žingsnį atgal (26)

Penki sezonai, 248 rungtynės ir 1826 pelnyti taškai. Tokiais pasiekimais per savo NBA karjerą...

Agnė Jagelavičiūtė su vyru pakrikštijo savo sūnų: krikštatėviu tapo Kęstas Rimdžius (16)

Šiandien, liepos 22 d., stilistei Agnei Jagelavičiūtei ir jos vyrui, verslininkui Mantui Volkui...

Rusų žurnalistas: dideliame regione Europoje – Putino pralaimėjimas (130)

Rusija pralaimėjo kovą dėl įtakingumo Balkanuose – devynios iš 12 valstybių (ir Kosovas ,...

Neįtikėtinas įžūlumas Vilniuje: apiplėšta gyvūnų prieglauda, išvaikyti gyvūnai

Feisbuke išplito neįtikėtina istorija. Savaitgalį Vilniuje buvo apiplėšta gyvūnų...

Vieno emigranto istorija, arba kai visi keliai veda į Lietuvą (96)

Emigrantai pagaliau grįžta namo ir ne tuščiomis rankomis – užsienyje įgytos patirtys ir...

Varėnos rajone aidėjo šūviai: vyriškis kėsinosi į brolio ir jo žmonos gyvybes (15)

Policijos departamentas informavo, kad Varėnos rajone aidėjo šūviai . Vyriškis kelis kartus...

Reforma renka iš tėvų vaikus (259)

Pertvarkius vaiko teisių apsaugos sistemą Lietuvoje, per reformos pirmąsias dešimt dienų iš...

Lietuvių kilmės politikas Kolumbijos Kongrese kolegas auklėjo apnuogindamas užpakalį (8)

Lietuvių kilmės garsus Kolumbijos politikas Antanas Mockus penktadienį Kongrese kolegas paauklėti...