aA
Vieni riešutus vadina mėgstamiausiu užkandžiu, kiti – kąsnio dydžio energijos užtaisu, rašoma pranešime spaudai. Kiekviena jų rūšis mėgstama, vertinga ir savaip ypatinga. Spalio 22-ąją atšventus tarptautinę riešutų dieną kviečiame ne tik prisiminti jų naudą sveikatai, bet ir sužinoti keletą įdomių faktų apie riešutų vartojimo įpročius – kaip jie keičiasi?
Riešutai
Riešutai
© Shutterstock

Kad sveiki užkandžiai užkariauja ne tik parduotuvių lentynas, bet ir pirkėjų krepšelius, rodo ir parduotuvių duomenys. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, lyginant 2016 su 2017 metais riešutų pardavimai augo 4 proc., o 2019 ir 2020 metų pirmaisiais pusmečiais riešutų pardavimai išaugo net 10,3 proc. Palyginimui, šokoladinių batonėlių, saldainių, ir kt., pardavimai tuo pačiu metu nukrito 6.8 proc. Tai rodo didesnį vartotojų susidomėjimą sveikatai palankiais užkandžiais – riešutais.

Praėjusiais metais atliktas Baltijos šalių gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė įdomų faktą – Lietuvoje bent kartą per savaitę riešutus vartojančių asmenų yra 35 proc., Latvijoje 25 proc., Estijoje 26 proc. Tyrimo rezultatai rodo, kad lazdynų, migdolų bei graikiniai riešutai Lietuvoje yra populiariausi, juos kartą per mėnesį perka daugiau nei pusė apklaustųjų (54–57 proc.), pistacijų ir žemės riešutų per tokį patį laikotarpį įsigijo apie pusė tyrimo dalyvių (49–50 proc.)

„Augantį vartotojų susidomėjimą stebime ir mes: palyginus 2019 ir 2020 metus, riešutų, džiovintų vaisių, uogų ir mišinių pardavimai augo 19 proc. Didžiausias šuolis – net 26 proc., išaugo anakardžių ir net 28 proc. – „Arimex“ „Studentų maisto“ pardavimai. Vertinant dabartines vartojimo tendencijas manome, kad riešutų pardavimų augimas išliks ir toliau, nes žmonės aktyviau domisi įvairia mityba ir supranta riešutų bei džiovintų vaisių naudą, dėl šių priežasčių vis dažniau renkasi juos vietoj saldumynų ar kitų nesveikų užkandžių“, – sakė „Arimex“ vadovas Gražvydas Jukna.

Riešutai
Riešutai
© Shutterstock

Dietistė atkreipė dėmesį į riešutų naudą

Riešutai yra labai vertinamas maisto ir energijos šaltinis. Daugelis jų vartojami maistui gaminti, valgomi žali, daiginti arba skrudinti kaip užkandžiai ir spaudžiami aliejui, kuris naudojamas kulinarijoje bei gaminant įvairią kosmetiką. O kokia jų nauda mūsų savijautai ir sveikatai?

Riešutų vartojimas gali padėti sustiprinti imunitetą. Mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, riešutai savaip naudingi ištisus metus. Šaltuoju sezonu migdolus, graikinius ar bertoletijų, kedrinių pinijų, lazdyno riešutus, anakardžius į savo mitybą rekomenduojama įtraukti dėl juose esančių gerųjų riebalų ir skaidulų bei antioksidantų – jie atlieka svarbų vaidmenį norint stiprinti imunitetą.

Mitybos specialistė išvardijo 5 priežastis, kodėl naudinga valgyti riešutus
© DELFI / Kiril Čachovskij

Gali padėti sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme. Vieno 12 savaičių trukmės tyrimo su antsvorio turinčiais žmonėmis tyrimo metu įrodyta, kad valgančiųjų pistacijas trigliceridų kiekis buvo beveik 33 proc. mažesnis nei kontrolinės grupės. Tyrimo metu, kuriame dalyvavo moterys, sergančios metaboliniu sindromu, pastebėta, kad per dieną suvalgant vieną saują (30 gramų) graikinių, žemės ir kedrinių pinijų riešutų mišinį, žymiai sumažėjo visų rūšių cholesterolis, išskyrus gerąjį cholesterolį.

Visi riešutai yra puikūs vitaminų ir mineralų šaltiniai. Juose taip pat gausu folio rūgšties, baltymų ir pagrindinių mineralų: magnio, fosforo, kalio, vario ir seleno bei cinko.

Lazdynų riešutai vertingi ne tik dėl nesočiųjų riebalų, bet ir dėl juose esančio vitamino B6, folio rūgšties, fosforo, kalio ir cinko. Migdolai turi daug kalcio, kuris ypač svarbus žmonėms, nevartojantiems pieno produktų. Anakardžiai yra labai geras vario, magnio ir mangano šaltinis – tai maistinės medžiagos, svarbios energijos gamybai, smegenų ir kaulų sveikatai, imunitetui. Rekomenduoju į savo mitybą įtraukti visų rūšių riešutus“, – vardijo V. Kurpienė.

Mitybos specialistė išvardijo 5 priežastis, kodėl naudinga valgyti riešutus
© Shutterstock nuotr.

Gali padėti puoselėti širdies sveikatą. Vieno didžiausių iki šiol atliktų tyrimų apie riešutų naudą sveikatai rezultatai parodė, kad kiekvieną savaitę suvalgant po kelias riešutų porcijas, gali žymiai sumažėti širdies priepuolio ir insulto rizika.

Harvardo tyrėjai analizavo daugiau nei 210 000 sveikatos priežiūros specialistų 32 metų duomenis. Jie palygino žmones, kurie niekada arba beveik nevalgė riešutų su žmonėmis, kurie penkis ar daugiau kartų per savaitę valgė po vieną saują riešutų. Riešutus vartojusiems žmonėms tyrimo metu nustatyta 14 proc. mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika ir 20 proc. mažesnė koronarinės širdies ligos rizika. Marta Guasch–Ferré, Harvardo Chano mokyklos Mitybos katedros mokslinė bendradarbė ir pagrindinė tyrimo autorė teigė, kad į savo mitybą patartina įtraukti įvairius riešutus, nes kiekviena rūšis turi skirtingas maistines medžiagas.

Mitybos specialistė išvardijo 5 priežastis, kodėl naudinga valgyti riešutus
© Shutterstock

Riešutai sveikas ir sotus užkandis, galintis padėti kontroliuoti svorį. Šaltuoju sezonu mažiau judame, o tai reiškia – padidėja tikimybė priaugti papildomų kilogramų. Dėl šios priežasties riešutai yra vertingas užkandis, nes tereikia nedidelės saujos tam, kad pajustume sotumo jausmą ir išvengtume nesveiko maisto.

„Rudenį, žiemą jaučiamės vangesni, sunkiau susikaupti, tad trūkstant energijos lengviau susigundyti saldumynais, nesveikais užkandžiais. Jei kasdien savo rankinėje turėtume riešutų – patogiai, greitai ir sveikai užkąstume bei išvengtume tuščių kalorijų bei persivalgymo vakare“, – atkreipė dėmesį V. Kurpienė.

Riešutai (ypač migdolai, pistacijos, lazdyno, pekano) taip pat turi daug skaidulų, kurios veikia kaip prebiotikai – gerina žarnyno veiklą.

www.DELFI.lt
Klausk psichoterapeuto
Į klausimus atsakys psichoterapeutė Aistė Jasaitytė - Čeburiak. Atsakymų ieškokite Delfi Plius. Atsakymų ieškokite Delfi Plius.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
4.2414

Profesorius Ambrozaitis siūlo pamiršti laikus, kai nedėvėjom kaukių: jų reikės kasmet (740)

Lietuva pagal sergamumą koronavirusu jau yra trečioje vietoje Europoje. Naujausi gruodžio 3...

Kur, kaip ir už kiek galima privačiai išsitirti dėl COVID-19? (269)

Užsiregistruoti koronaviruso tyrimams į mobiliuosius punktus ir po to sulaukti atsakymo gali...

Virusologas: COVID-19 virusas plinta ir antriniu, bet ne mažiau efektyviu keliu (111)

Leidykla „Briedis“ pristato garsaus daktaro virusologo Franko Ryano knygą „Virusfera. Nuo...

Gydytoja įspėja: karantino metu būtina saugotis ir kitos pavojingos infekcijos – gali sukelti net mirtį (19)

Vyraujanti pandemija ir šalyje paskelbtas antrasis karantinas paskatino gyventojus daugiau laiko...

Svarbiausi faktai apie vakcinas nuo COVID-19 (55)

Viešoje erdvėje paskutiniuoju metu ypač gausu netikslios informacijos apie vakcinų nuo COVID-19...

Top naujienos

Pandemija nesužlugdė, o išgelbėjo: svarstė apie uždarymą, bet apyvarta per karantiną didėjo 3-4 kartus

„Pandemija išgelbėjo mūsų verslą“, – atvirai sako prieš metus įkurto restoranėlio...

Rusų politologas: Lavrovas pas Lukašenką atvažiavo su užduotimi (94)

Praėjusią savaitę Minske lankęsis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas...

Naujas rekordas: per parą patvirtinti 2848 nauji koronaviruso atvejai ir 21 mirtis papildyta (735)

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje nustatyti 2848 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, ištirti...

Nausėdos ir Šimonytės derybos dėl ministrų kabineto: ar viskas taip ir turi būti (158)

Prezidento Gitano Nausėdos sprendimas atmesti susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras...

Daugiausia naujų koronaviruso atvejų užfiksuota Kauno regione: virusas sparčiai plinta šeimose (61)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

Ši žiema Lietuvoje nuo rekordiškai šilčiausios pernykščios skirsis vienu esminiu dalyku: jau aišku, kaip bus su sniegu (88)

Prasidėjusi kalendorinė žiema užklojo Lietuvą negausiu sniegu ir įkvėpė žmonėms tikėjimo,...

Agnė Keizikienė | D+

Kaip apgauti protą ir įgyvendinti susiplanuotus tikslus: šie patarimai padės šauti tiesiai į dešimtuką

Artėjant Naujiesiems metams, daugelis apmąsto praėjusius metus ir susidėlioja tikslus naujiems....

Chona Leibovičius | D+

Senosios Vilniaus kavinės – mūsų bohema ir pasididžiavimas: Neringa, Rotonda, Palanga ir Literatai

Kavinė (pranc. cafe – „kava“) – tai viešojo maitinimo ir laisvalaikio įmonė, panaši į...

Transliacija / Kablys. Paslaptingųjų vėgėlių žūklė: kokio tikėtis likusio sezono?

Prasidėjus žiemos darganoms prie upių netruks naktyje sušvisti vėgėliautojų laužai ir...

Kinų vakcina? Farmacinė chimera, kurios vieni ieško, kiti bijo (183)

Ji yra. Bet jos niekas iki šiol nematė. Cirkuliuoja šen bei ten Europoje vieniems keldama...