Visgi žvilgančius ir tvirtus nagus garantuojantis manikiūras gali būti pavojingas ir turėti tokį pašalinį poveikį kaip infekcijos, odos senėjimas ir odos vėžys, rašo dailymail.co.uk.

Kol kas gelinio lakavimo tyrimų atlikta mažai, ypač turint omenyje, kad įvairiuose salonuose šis manikiūras atliekamas skirtingai.

Tačiau dermatologai rekomenduoja bet kokiu atveju save saugoti ir imtis tam tikrų atsargumo priemonių.

„Mums pakanka patarti pacientams saugoti savo odą“, – sako medicinos daktarė Chris Adigun, Šiaurės Karolinoje, Čapel Hilyje, dirbanti dermatologė, parengusi gaires Amerikos dermatologų asociacijai.

Kokią riziką kelia gelinis lakavimas?

Atliekant gelinį manikiūrą, naudojamos LED lempos, skleidžiančios UVA spindulius.

UVB spinduliai gali sukelti nudegimą, o UVA spindulių poveikis gali sukelti senėjimą, odos pažeidimus ir vėžį.

Nors buvo atlikta tyrimų dėl gelinio manikiūro poveikio, sudėtinga įvertinti, kiek jie atspindi realybę.

„Gelinio manikiūro pavojingumo suvokimo problema ta, kad nėra tam tikrų standartų, kaip ši procedūra atliekama – skirtinguose salonuose ji skiriasi“, – aiškina Ch. Adigun.

Tai, ką žinome apie odos vėžio riziką, yra paremta saulės, o ne LED lempų poveikiu, be to, atstumas tarp šių lempų ir rankų įvairiuose salonuose gali skirtis, o gelinis manikiūras gali būti atliekamas kartą per metus, kartą gyvenime, kartą per mėnesį ar netgi kas dvi savaites.

„Salone paprastai niekas nestovi šalia ir nesako, kad kaitinimo laikas baigėsi. Todėl labai tikėtina, jog iš tiesų dozės yra gerokai didesnės, nei pateikiama tyrimuose“, – sako Ch. Adigun.

Kam gresia didžiausias pavojus?

Tikslaus atsakymo į šį klausimą taip pat nėra. Tačiau egzistuoja keletas svarbių veiksnių.

Genetiniai faktoriai, pigmentacija, ankstesni vėžio atvejai – visi šie dalykai gali turėti įtakos, kaip ir bet kas, kas didina odos vėžio riziką.

Vaistai – dar vienas svarbus dalykas, apie kurį daugelis gali net nepagalvoti, pastebi Ch. Adigun. Kai kurie chemoterapijos metu naudojami vaistai arba antibiotikai gali padidinti jautrumą UVA spinduliams ir jų poveikį.

Be to, rizika padidėja, jei gelinis manikiūras atliekamas kelis kartus per mėnesį, mat UV spindulių poveikį rankos tuomet patiria dažniau.

Nors dermatologai negali nurodyti tikslaus limito, medicinos daktaras Joshua Zeichneris, Mount Sinai ligoninės Niujorke dermatologas, savo sveikatos labui pataria įvertinti tai, jog toks manikiūras ir taip ilgai išlieka, todėl procedūra piktnaudžiauti nereikėtų.

„Gelinio lakavimo privalumas tas, kad jis išlieka kelias savaites, tad paprastai nėra reikalo jį atlikti dažniau nei kartą per mėnesį“, – tvirtina dermatologas.

Pasirūpinkite apsauga

Yra keletas rankų apsaugos būdų. Labiausiai paplitę yra pirštinės, paliekančios atvirus nagus, ir kremas nuo saulės. Ch. Adigun rekomenduoja pirmąjį.

„Rekomenduoju pridengti odą – nesvarbu, ar tam rinksitės pirštines, skarą ar kitą priemonę, padedančią apsisaugoti nuo UV spindulių“ – teigia Ch. Adigun.

Jos teigimu, kremas nuo saulės kelia pernelyg daug problemų. Visų pirma, „daugelis priemonių nuo saulės paprastai ima veikti po 20 minučių, tad niekas nelauks 20 minučių, kol užteptas kremas taps veiksmingas“.

Antra, visa gelinio manikiūro procedūra (atliekamas ir masažas, ir odelių pašalinimas) nėra pritaikyta tam, kad ji būtų atliekama pasitepus apsauginiu kremu – jos metu kruopščiai užtepta apsauginė priemonė netgi gali būti nuvalyta.

Paskutinis ir, ko gero, svarbiausias dalykas: kremas nuo saulės nėra pritaikytas naudoti apsaugai nuo LED lempų skleidžiamų spindulių.

„Visi mūsų naudojami kremai nuo saulės išbandyti su spinduliais, kurie yra panašūs į skleidžiamus saulės. UVA lempų skleidžiami spinduliai yra gerokai intensyvesni nei saulės, tad aš net nežinau, ar tokie kremai būtų veiksmingi“, – aiškina Ch. Adigun.

J. Zeichneris taip pat rekomenduoja mūvėti pirštines, tačiau jis neprieštarauja ir minčiai apie kremą nuo saulės.

Jo teigimu, jei itin nerimaujate dėl procedūros keliamos rizikos, galima naudoti kremą nuo saulės ir paprašyti, kad manikiūras būtų atliekamas taip, jog priemonė išliktų ant odos.

„Naudokite plataus spektro priemonę su dideliu SPF skaičiumi: ištepkite ja pirštus, įskaitant ir odą aplink nagus, kad taip apsisaugotumėte nuo UVA spindulių“, – pataria J. Zeichneris.

Gelinio manikiūro nuvalymas gali būti sudėtingas

Gelis tvirtai įsikimba į nagus, tad norint jį nuvalyti prireikia acetono.

Vienas tyrimas parodė, kad, netgi vieną kartą nagus nuvalius acetonu, jie smarkiai suplonėja.

Tačiau Ch. Adigun nerekomenduoja gelio tiesiog nusilupti. „Turėjau daugiau nei vieną pacientę, kurios nusilupo visus pirštų nagus. Jos nežinojo, kad nulupa visą nagą, tačiau gelis buvo tvirčiau prikibęs ne prie nago, o prie piršto“, – prisimena gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)