Šiame straipsnyje aptarsime galimą trumpalaikį ir ilgalaikį masturbacijos poveikį testosterono lygiui. Taip pat apžvelgsime susilaikymą, testosterono įtaką libido bei aukšto ir žemo testosterono lygio požymius.

Trumpalaikis ir ilgalaikis poveikis

Mokslininkus domina tiek trumpalaikis, tiek ilgalaikis masturbacijos poveikis testosterono lygiui, tačiau tyrimų duomenys yra riboti ir kartais net prieštarauja vieni kitiems.

Viena iš priežasčių yra ta, kad mokslininkams sunku laboratorijoje atkurti aplinką, kurioje žmonės galėtų masturbuotis.

Vieno tyrimo metu buvo naudojamas sekso klubas JAV, siekiant įvertinti testosterono lygio pokyčius esant lytiniam stimuliavimui natūralioje aplinkoje.

Tyrėjai palygino vyrų, atlikusių lytinį aktą, ir vyrų, kurie jį tik stebėjo, testosterono lygį seilėse. Nors visų sekso klube apsilankiusių vyrų testosterono lygis padidėjo, lytinį aktą atlikusių vyriškių organizme aptiktas gerokai didesnis jo kiekis.

1992 m. atlikto tyrimo metu buvo vertinamas lytinio aktyvumo poveikis vyrų ir moterų testosterono lygiui. Tyrėjai išmatavo testosterono lygį prieš lytinį aktą ir po jo, taip pat tomis dienomis, kai asmenys nesimylėjo.

Tiek moterų, tiek vyrų organizme testosterono lygis buvo aukščiausias po lytinio akto. Mažesnis lygis užfiksuotas prieš seksą ir tomis dienomis, kai tiriamieji neužsiminėjo meilės žaidimais. Šie rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad lytinis aktyvumas daro įtaką testosterono lygiui, o ne atvirkščiai.

2007 m. atlikę tyrimą su žiurkėmis, mokslininkai nustatė, kad estrogeno receptorių skaičius buvo didesnis 24 val. po ejakuliacijos arba ilgo poravimosi. Estrogeno receptoriai padeda organizmui naudoti estrogeną.

Tais pačiais metais atlikto kito žiurkių tyrimo rezultatai parodė, jog androgeno receptorių, padedančių organizmui naudoti testosteroną, skaičius buvo mažesnis 24 val. po ejakuliacijos arba ilgo poravimosi.

Susilaikymo poveikis testosteronui

Buvo atlikta susilaikymo poveikio vyrų testosterono lygiui tyrimų, nagrinėjusių įvairius susilaikymo nuo ejakuliacijos laikotarpius. 2–5 susilaikymo dienomis testosterono lygis pakito nežymiai, tačiau 7-ąją susilaikymo dieną šio hormono kiekis stipriai padidėjo.

2003 m. studijos metu buvo matuojamas hormonų, įskaitant testosteroną, lygis masturbacijos sukelto orgazmo metu tiek prieš susilaikymą, tiek po 3 savaičių trukmės susilaikymo nuo masturbacijos laikotarpio. Studijos duomenys atskleidė, kad testosterono lygis buvo aukštesnis po 3 savaičių susilaikymo laikotarpio.

Kito tyrimo metu buvo matuojami vyrų, turinčių erekcijos sutrikimų, testosterono lygio pokyčiai po nehormoninio gydymo. Tyrimo pradžioje šių vyrų testosterono lygis buvo mažesnis, nei kitų kontrolinės grupės narių. Tačiau tyrimo autoriai išsiaiškino, kad vyrų, kurie reguliariai užsiiminėjo seksu po gydymo, testosterono lygis padidėjo. Be to, vyrų, kuriems gydymas buvo neveiksmingas, testosterono lygis nepakito.
Taip pat yra populiari teorija teigianti, jog susilaikyti nuo lytinių santykių ar masturbacijos prieš sporto varžybas yra naudinga dėl seksualinės įtampos, tačiau šiai teorijai patvirtinti trūksta mokslinių duomenų.

Masturbacija ir libido

Testosteronas daro įtaką tiek moterų, tiek vyrų libido. Ekspertai mano, kad šio hormono poveikis vyrų libido yra gerokai didesnis, nes jų organizme testosterono lygis paprastai yra aukštesnis. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į kitus veiksnius.

Žurnale „Archives of Sexual Behavior“ paskelbto tyrimo metu buvo siekiama rasti ryšį tarp testosterono lygio, išmatuoto seilėse, ir lytinio potraukio (tiek esant vienam, tiek su partneriu). Moterų atveju testosteronas turėjo aiškią teigiamą įtaką norui masturbuotis, tačiau neigiamą įtaką norui užsiimti seksu su partneriu.

Tiriamų vyrų lytinis potraukis buvo didesnis nei moterų, tačiau mokslininkai aiškina, kad tai susiję su dažnesne masturbacija, o ne su testosterono lygiu.

JAV moterų sveikatos tyrimo metu buvo vertinamas hormonų poveikis lytinei funkcijai. Tyrime dalyvavo daugiau nei 3 000 moterų, kurioms prasidėjo menopauzė. Mokslininkai išmatavo kelių hormonų, įskaitant testosteroną, estradiolį ir folikulus stimuliuojantį hormoną, lygį. Testosteronas turėjo teigiamą poveikį lytiniam potraukiui ir masturbacijai, tačiau folikulus stimuliuojantis hormonas, kurio kiekis padidėja menopauzės metu, sumažino moterų lytinį potraukį.

Žemo arba aukšto testosterono lygio požymiai

Žemas testosterono lygis gali pasireikšti skirtingais požymiais ir sukelti įvairių simptomų vyrų organizme, įskaitant:

  • mažą raumenų masę;
  • sumažėjusią jėgą ar ištvermę;
  • sumažėjusį veido ar kūno plaukuotumą;
  • nuotaikų kaitą;
  • erekcijos sutrikimus;
  • atminties praradimą arba negebėjimą susikaupti;
  • miego sutrikimus;
  • osteoporozę.

Žemą testosterono lygį turintiems vyrams gydytojai gali skirti gydymą testosteronu. Papildomas testosterono kiekis suleidžiamas į raumenis, taip pat yra specialus testosterono gelis ir pleistrai.

Nors pakaitinė testosterono terapija gali padėti esant kai kuriems žemo testosterono lygio simptomams, tyrimų rezultatai rodo, kad ji ne visuomet pagerina lytinę funkciją ar sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei nuotaikų svyravimus. Tiesa, taikant pakaitinę testosterono terapiją, sustiprėja raumenys.

Suaugusiems vyrams retai kada pasireiškia sutrikimas, pasižymintis aukštu testosterono lygiu. Jauniems vaikams aukštas šio hormono lygis gali reikšti ankstyvą brendimą ir galimą nevaisingumą.

Aukštas testosterono lygis moters organizme gali būti sutrikimo, vadinamo policistinių kiaušidžių sindromu, požymis, ypač jei pasireiškia toliau nurodyti simptomai:

  • aknė;
  • nenormalus veido ar krūtinės plaukuotumas;
  • plaukų slinkimas, panašus į kamuojantį vyrus;
  • nereguliarus menstruacijų ciklas;
  • žemėjantis balsas.

Santrauka

Masturbacija neturi jokio neigiamo poveikio asmens testosterono lygiui ar sveikatai.

Viena vertus, ryšio tarp masturbacijos ir testosterono lygio tyrimai yra šiek tiek riboti, ypač kalbant apie ilgalaikį poveikį. Kita vertus, masturbacija ar kita lytinė veikla gali trumpam padidinti testosterono lygį.

Taip pat galima padaryti išvadą, kad, esant trumpalaikiam susilaikymui nuo lytinės veiklos, irgi padidėja testosterono lygis.

Jei testosterono lygis žemas, galima taikyti pakaitinę terapiją. Jeigu asmuo nerimauja dėl testosterono lygio, turėtų kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)