Užklupti onkologinės ligos ir norėdami pasveikti žmonės neretai griebiasi šiaudo, tad savo sveikatą patiki ne tik medikams, bet ir šarlatanams, žadantiems išgydyti vėžį bioenergetika, dietomis ar homeopatija.

Apie tai šią savaitę savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje prabilo ir žinomas daininkas Stanislavas Stavickis-Stano, pats susidūręs su klastingąja liga – limfoma.

Žinomas vyras mielai pataria kitiems vėžiu susirgusiems žmonėms, kas gali padėti pasveikti. Deja, patarimų paklauso ne visi, dėl to gresia itin skaudžios pasėkmės. Taip nutiko vienam jaunam žmogui, pasitikėjusiam bioenergtikais ir neva stebuklingomis vėžį žudančiomis dietomis.

Jei ne medicina, maitintų ne savo vaikus, o sliekus

Komisijos narys Stano

Stano leidus, dalinamės jo papasakota istorija su portalo „Delfi“ skaitytojais:

„Prieš porą metų su manimi susisiekė žmogus, kurio artimas giminaitis susirgo vėžiu. Diagnozė tokia pat kaip ir buvo mano – limfoma. Amžius panašus. Aš pasidalinau savo patirtimi, pakalbėjome, palinkėjau sėkmės. Iš tiesų, jei sergantis yra pakankamai jaunas, limfoma gerai pasiduoda gydymui. Didžiulė tikimybė pasveikti.

Prieš kurį laiką su manimi vėl susisiekė tas pats žmogus. Su labai liūdnu pasakojimu. Pasirodo, jo limfoma sergantis giminaitis atsisakė gydymo. Dvejus metus vėžys buvo gydomas dietomis, žolelėmis, bioenergetika ir t. t. Tokio „gydymo“ rezultatas – didžiuliai skausmai, nusilpęs organizmas ir stipriai pažengusi liga.

Artimoji sergančiojo aplinka įtikėjo į stebuklingus bioenergetinius šaltinius ir specialias vėžį žudančias dietas.

Žiauriai gaila ir liūdna man...

Dabar žmogus ieško pagalbos. Klausia, kur kreiptis, kad greičiau priimtų ir pradėtų normalų medicininį gydymą. Dėkui Dievui, kad nors dabar jam bus suteikta profesionali pagalba. Limfoma – bjaurus daiktas, bet ne tiek, kaip kai kurios kitos vėžio rūšys. Net ir ketvirtos stadijos yra pagydomos. Pats pažįstu ne vieną išsikapsčiusį iš paskutinės stadijos. Todėl linkiu stiprybės ir viskas bus gerai.

Bet viskas gerai neturėtų būti tam, kas skelbiasi esą galįs gydyti vėžį bioenergetika, dietomis ar homeopatija. Aš nepažįstu nė vieno žmogaus, kuris pažinotų bent vieną žmogų, kuris pagijo nuo vėžio be medicinos pagalbos. Tokių nėra šioje žemėje, nes jie jau mirę. Jei prieš kelerius metus nesigydyčiau tradiciniu būdu, dabar maitinčiau ne savo vaikus, o sliekus.

Tai kodėl iš viso taip nutinka?

Išgirdęs onkodiagnozę žmogus patiria šoką. Dažnai tai didžiausias gyvenimo sukrėtimas. Nežinia ir baimė sukausto mintis ir valią. Štai tada iš interneto paraščių pradeda lįsti visokie kirminai, siūlantys pagalbą ir rėkiantys, kad pagydys ir be chemoterapijos, radioterapijos ir vaistų.

Žudikai.

Jei jūsų giminaitis ar pažįstamas nukentėjo nuo panašių šarlatanų, neleiskite jiems ir toliau veikti nebaudžiamiems.

Pririnkau straipsnius, pagal kuriuos teoriškai galima persekioti žudikus, kurie onkologines ligas siūlo gydyti žolelėmis, soda, dietomis ir t.t. atsisakant medicininio gydymo:

  • 275 straipsnis. Neteisėta farmacinė veikla.
  • 276 straipsnis. Kenksmingų žmogaus sveikatai ar gyvybei produktų gamyba arba prekyba jais.
  • 202 straipsnis. Neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.
  • 133 straipsnis. Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės.

Nuo liepos 1 d. įsigalioja Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymas, pagal kurį šios paslaugos tampa sveikatos priežiūros dalimi ir yra aiškiai reglamentuota, kaip jos turi būti teikiamos pacientams. Visiems pacientams svarbu žinoti tai, kad, jei nuo liepos mėnesio gaunant alternatyviosios ir papildomosios sveikatos priežiūros paslaugas bus patiriama žala, jie galės kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, nes, kaip minėta, šios paslaugos jau priklausys sveikatos priežiūros sistemai.

Sveikatos visiems ir kantrybės. Jei atsitinka nelaimė, ieškokite pagalbos pas gydytojus ir viskas bus gerai.

Jei reikia psichologinės paramos, bendraminčių ir bendro likimo brolių ir seserų – kreipkitės į Pagalbos onkologiniams ligoniams asociaciją (POLA) arba kitokią asociaciją“.

„Patys lipate į karstą“

Tai, kad išgirdę onkologinę diagnozę žmonės dažnai pasitiki abejotinais gydymo būdais, o ne oficialiąja medicina, pastebėjo ir pats vėžiu sirgęs POLA valdybos narys Šarūnas Narbutas.

„Lietuvoje onkologinės ligos diagnozę kasdien išgirsta apie 50 žmonių. Ją išgirdus gyvenimas ima slysti iš po kojų. O internete galima rasti tūkstančius papildų, procedūrų, žolelių, kurie neva padeda kovoti su vėžiu. Turbūt nerasime onkologinio paciento, kuris šalia taikomo gydymo nebūtų pabandęs vartoti kokio maisto papildo ar procedūros, žolelių mišinio. To priežastys įvairiausios – ne tik noras kuo greičiau pasveikti, bet ir kuo greičiau atsigauti po chemoterapijos, radioterapijos, operacijos, sustiprinti nusilpusį organizmą, sumažinti gydymo metu patiriamus šalutinius poveikius“, – mano Š. Narbutas.

Pašnekovas patarė ypač kritiškai įvertinti įvairiuose tinklalapiuose, ypač verstuose iš užsienio kalbos, perskaitytas nematytų interneto ekspertų istorijas, kad neva konkretus produktas ar metodas stebuklingai „išgydė“ vėžį.

„Įvairūs tepalai, aliejai, ekstraktai, purškalai nuo visų ligų šimtmečiais vilioja patiklius žmones. O įvairios praktikos ir paranormalūs gebėjimai ligų gydymui propaguojami tūkstančius metų.

Sudėtingiausia atskirti tai, kas jei ir nepadės kovoti su liga, bet bent nepakenks, nes kai kurie pasirinkimai, ypač kai apie juos bijoma pasakyti ne tik gydytojui, bet ir artimiesiems, gali būti pražūtingi.

Reikia žinoti, kad nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymas, pagal kurį šios paslaugos tampa sveikatos priežiūros dalimi ir yra aiškiai reglamentuota, kaip jos turi būti teikiamos pacientams.

Papildoma arba alternatyvias sveikatos priežiūros paslaugos apima paslaugas, kurias teikiant naudojami gyvūnai (pavyzdžiui, kaniterapija, delfinų, žirgų terapija), meno terapijos paslaugos (pavyzdžiui, dailės, judesio, muzikos terapija), rytų medicinos paslaugos (pavyzdžiui, akupunktūra, meditacija, joga, ajurveda), veido ir kūno priežiūros paslaugos, skirtos gerai psichofizinei būklei užtikrinti, taip pat įvairūs įvyniojimai, masažai, aplikacijos, kaukės bei biologinio poveikio paslaugos (fitoterapija, homeopatija).

Jei gaunant tokias paslaugas bus patiriama žala, galima kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, kuri veikia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), ir reikalauti žalos atlyginimo. Kaip minėta, šios paslaugos jau priklauso sveikatos priežiūros sistemai“, – kalbėjo Š. Narbutas, pagal išsilavinimą – teisininkas.

„Delfi“ pašnekovas atkreipė dėmesį, kad tokios paslaugos toli gražu neapima bioenergetikų, būrimų, rupūžės užpilų, žibalo gėrimo ir pan.

„Jei renkatės tokias priemones – rizikuojate savo gyvybe. Jei tuo pačiu dar ir atsisakote ligoninėje siūlomo gydymo – patys lipate į karstą“, – įspėjo POLA valdybos narys.

Jeigu taip gydysitės, sulauksite bėdos!

Š. Narbutas pasidalijo trumpais komentarais apie situacijas, kai naudojant, atrodytų, „nekaltas“ priemones galima prisidaryti bėdos.

Gesintos sodos vartojimas organizmo šarminimui – tai yra mitas, nes tai kenkia. Taip tik dar labiau didinamas organizmo rūgštingumas, o žmogui taikoma chemoterapija ar radioterapija – ženkliai didėja opų, stemplės uždegimo rizika.

Valgomoji soda ir citrina

Badavimo ir kitokios dietos – organizmui kovojant su onkologine liga, jam reikia pagalbos, o ne sabotažo. Operacija, chemoterapija, radioterapija yra milžiniškas iššūkis organizmui, kuriam atsistatyti reikia įvairiausių maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jei yra bandoma eliminuoti riebalus ar angliavandenius, ar dar ką – dar labiau silpninate tik save, o ne naviką. Daugelis pacientų patiria, kad gydymo metu nebenori anksčiau mėgtų produktų – taip organizmas siunčia žinutę, kad jų nereikia, įsiklausykite. O dietų laikytis visada galima atsigavus po aktyvaus gydymo. Be to, saldumynų ir kitų „greitųjų angliavandenių“, įskaitant ir šviežiai spaustas vaisių sultis, reikėtų atsisakyti kuo anksčiau, nes taip bus paskatintas navikinių ląstelių dauginimąsis.

Svarstote valgyti orkaitėje ar grilyje iki juodumo apskrudusį maistą? Apanglėjęs maistas neturi nieko bendro su „aktyvinta anglimi“, kurią vartojame apsinuodiję. Svarbu žinoti, kad apanglėjusi juoda maisto dalis mėsoje, žuvyje, bulvėse turi didžiausią kancerogenų (medžiagų, skatinančių vėžio vystymąsi) koncentraciją, viršijančią net pramoninių chemikalų sukeliamą žalą.

Kanapių ekstraktų (lašai, tepalai, kapsulės ir pan.) naudojimas, kai taikoma imunoterapija. Šiuo atveju svarbu žinoti, kad kanapėse esančių CBD ar THC medžiagų poveikis gali blokuoti imunoterapijos vaistų veikimą – apie tai, kad vartojate tokias medžiagas, būtinai pasakykite gydančiam onkologui.

Limfodrenažiniai aparatai (ne rankomis atliekamas limfodrenažinis masažas). Jei buvo operuotos krūtys arba kartu su naviku pašalinami limfmazgiai, tokia procedūra sukels dar didesnį galūnių tinimą, žala gali būti negrįžtama.

Kas iš tiesų padeda sveikti?

Š. Narbutas nurodė, kad POLA kartu su Lietuvos dietologų asociacija yra parengusi ir mitybos gaires onkologine liga sergantiems pacientams, kurias galima rasti POLA tinklalapyje: https://pola.lt/wp-content/uploads/2020/11/Maitinimosi-rekomendacijos-2.pdf. Jas svarbu perskaityti ir žinoti. Jei organizmas gautų pakankamą kiekį vitaminų, mineralų ir maisto medžiagų, nereikėtų galvoti apie papildų vartojimą.

Šarūnas Narbutas

„Kartais dėl gaunamo gydymo trumpą laiką gali būti tikslinga vartoti konkretų maisto papildą – tokiu atveju gydytojas pats ir rekomenduos kokį maisto papildą ir laiko reikia vartoti.

Jei bandytume detaliai aptarti kiekvieno maisto papildo galimą naudą ar riziką sergant konkrečia onkologine liga, tam prireiktų šimtų puslapių. Gera žinia – šią informaciją galite gauti ne tik iš savo šeimos gydytojo ar onkologo, bet ir mitybos specialisto ar dietologo“, – pastebėjo pašnekovas.

Lietuvos ligoninėse, kuriose gydomi onkologiniai pacientai, dirba ir dietologai, tad, norėdami sužinoti, ką valgyti ir ko atsisakyti, ar konkrečiai kokiusjums tikslinga vartoti maisto papildus, paprašykite onkologo, kad nukreiptų dietologo konsultacijai. POLA kortelės turėtojams (kortelė nemokama, bet skirta tik onkologiniams pacientams) taip pat teikiamos nemokamos dietologo konsultacijos, reikia tik užpildyti anketą: https://pola.lt/konsultacijos/.

Visiškai išgydo net 4 stadijos vėžį

Taip pat Š. Narbutas nuramino: „4 stadijos vėžys, priklausomai nuo lokalizacijos, gali būti visiškai išgydomas. Ir tai nėra statistika. Tai realūs Lietuvos žmonės, tūkstančiai POLA bendruomenės narių.

Vėžinė ląstelė

POLA „Facebook“ paskyroje „POLA prieš vėžį“ galite rasti ir uždaras pacientų grupes, kuriose matysite šimtus istorijų, kaip žmonės, sergantys melanoma, plaučių, krūties ar prostatos vėžiu su onkologinės ligos diagnoze gyvena 20 ir daugiau metų. Tik nė vienas iš jų to nepasiekė, atsisakęs bet kokio jiems siūlomo gydymo.

Svarbu žinoti, kad ir Lietuvoje daugiau nei pusė onkologinių pacientų pasiekia remisiją ir gyvena įprastą gyvenimą. Vėžys nebėra mirties nuosprendis, bet nereikia būti sau priešu ir tyliai su savimi eksperimentuoti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)