Specialistų atsakymas vienareikšmis: apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir turintiesiems gydytojo siuntimą nei už patį tyrimą, nei už vienkartinius drabužius papildomai mokėti nereikia – pastarieji nėra būtini. Nereikia mokėti ir už vaizdo kopiją, jei gydytojas siuntime nurodė, kad ji reikalinga.

Pasak specialistų, pacientams pirmiausia reikėtų žinoti, kad brangieji tyrimai ir procedūros, kurių išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), atliekami tik gydytojo specialisto – ne šeimos gydytojo siuntimą turintiems žmonėms. Tokį siuntimą gali išrašyti gydytojas specialistas, teikiantis antrinio ir tretinio lygio specializuotas ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama iš PSDF.

Už ką atliekant MRT mokėti nereikia

„Taigi, jei pacientas, gavęs gydytojo siuntimą atlikti MRT, kreipiasi į gydymo įstaigą, su kuria ligonių kasos yra sudariusios sutartį dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo PSDF lėšomis, nei už patį tyrimą, nei už jam atlikti reikalingas pagalbines priemones ar medžiagas mokėti nereikia.

Kaip rodo praktika, dažniausiai žmonėms siūlomi neva būtini specialūs vienkartiniai medicininiai drabužiai, už kuriuos, žinoma, prašoma papildomo mokesčio. Tačiau pastarieji tikrai nėra būtini ir pacientas turi teisę jų atsisakyti“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Žydrūnė Baigienė.

Žydrūnė Baigienė

Ji primena, kad ambulatoriškai gydomas pacientas turi teisę pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jam būtų suteikta ši paslauga, o siunčiantis gydytojas turi informuoti, kokiose įstaigose ji teikiama. Siuntime negali būti nurodyta konkreti įstaiga ar specialistas.

Jeigu siunčiantis gydytojas nusprendžia, kad jam reikalingos pacientui atlikto radiologinio tyrimo vaizdų kopija, tai jis nurodo siuntime. Tyrimą atlikęs specialistas kopiją kartu su radiologinio tyrimo aprašymu pateikia siuntusiam gydytojui. Tokiu atveju pacientui nereikia mokėti už tyrimo vaizdų kopiją.

Magnetinio rezonanso tyrimas

Tačiau jei gydytojas siuntime nenurodo pateikti tyrimo vaizdų kopijos, tačiau pacientas jos pats pageidauja, gydymo įstaiga gali tą padaryti. Tik tokiu atveju už jos gamybą turės sumokėti pats pacientas.

Ligonių kasų specialistai pataria: turint siuntimą atlikti MRT pirmiausia vertėtų pasidomėti, ar gydymo įstaiga, kurioje norima gauti šią paslaugą, dėl jos teikimo yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Tą padaryti galima ligonių kasų interneto svetainėje, skyrelyje e-paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)