Kasdien – po milijoną užsikrėtimų

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Renata Aleknienė pasakojo, jog pasaulyje kasdien diagnozuojama daugiau nei milijonas lytiniu keliu plintančių infekcinių susirgimų.

„Dažniausi šių infekcijų pasireiškimo simptomai – tai apatinės pilvo dalies skausmas, nemalonūs pojūčiai – skausmas, deginimo jausmas bei pakitusios išskyros iš lytinių organų, opiniai pakitimai lytinių organų gleivinėse. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dažnai gali nebūti jokių simptomų arba jie būna labai lengvi, ir taip sukeliama rizika šioms infekcijoms išplisti plačiau“, – sakė šeimos gydytoja.

Lytiniu keliu gali būti perduodama daugiau nei 30 skirtingų bakterijų, virusų ar parazitų rūšių. Šiuo metu dažniausiai pasitaikančios yra aštuonios lytiniu keliu perduodamos infekcijos, kai kurios gali būti lengvai pagydomos laiku besikreipiant pagalbos į gydytoją ir taikant tinkamą gydymą.

Renata Aleknienė

Užsikrėsti galima ir pasibučiavus

Sifilis ir gonorėja – antra ir trečia dažniausiai pasitaikanti lytiškai plintanti infekcija Lietuvoje, kuriomis užsikrėsti gali kiekvienas lytiškai aktyvus žmogus. Gonorėja, kaip ir sifilis, gali būti perduodama iš užsikrėtusiojo visų rūšių lytinių santykių metu – iš infekuotos lytinių organų gleivinės gali patekti ir į burnos, ryklės ar analinės srities gleivines.

Tad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ir bučiuojantis išlieka rizika užsikrėsti ar užkrėsti kitą asmenį lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Gydytoja vardija pagrindines ligas, kurias galima išgydyti – tai sifilis, gonorėja, chlamidijų bei trichomonų sukeltos infekcijos.

„Deja, ne visos dažniausiai pasitaikančios lytiškai plintančios infekcijos gali būti visiškai išgydomos – tai hepatitas B, ŽIV, herpes simplex viruso bei žmogaus papilomos viruso sukeltos infekcijos. Tokios infekcijos gali tapti lėtinėmis ir padaryti įtaką ilgalaikiams sveikatos sutrikimams, pavyzdžiui, žmogaus papilomos viruso onkogeniniai potipiai gali sukelti gimdos kaklelio onkologinius pakitimus. Dalis ligų gali būti perduodamos naujagimiui nėštumo ar gimdymo metu“, – perspėjo R. Aleknienė.

Būdama su Juo skrisdavau lyg laisva paukštė, liesdama meilės kalnų viršūnes.

Kai kurioms infekcijoms suvaldyti Lietuvoje privalomai skiriama vakcina – tai hepatito B, žmogaus papilomos virusinės infekcijos skiepai.

Pagrindiniai lytiniu keliu plintančių infekcijų simptomai yra:

- išskyros iš šlapimo – lyties organų (moterims jų pagausėja), jų spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki permatomos;
- skausmingas ar deginantis jausmas šlapinimasis;
- baltos apnašos varpoje, vaginoje ar burnoje;
- bėrimai lyties organų srityje;
- padidėję kirkšnių limfmazgiai;
- skausmingumas kapšelyje, pilvo apačioje;
- kraujo pasirodymas po lytinių santykių.

Kartais jie pasireiškia po savaitės, mėnesio ar ilgesnio laiko, o kartais požymių visai nebūna.

ULAC medikai primena, kad chlamidiozė – viena labiausiai paplitusių lytiškai plintančių infekcijų. Užsikrėsti šia infekcija galima visų rūšių – vaginalinių, analinių bei oralinių lytinių santykių metu. Dažniausiai labiausiai rizikuoja užsikrėsti jauni, lytiškai aktyvūs asmenys.

Susirgimo chlamidioze požymių atsiranda praėjus 7–14 dienų po užsikrėtimo. Jie pasireiškia daugumai vyrų, tačiau tik kas trečia moteris turi būdingų nusiskundimų.

Chlamidiozės klinikiniai požymiai moterims:

- gleivingos ar pūlingos išskyros iš makšties;
- skausmingas šlapinimasis;
- kraujas po lytinių santykių;
- tarpcikliniai kraujavimai;
- skausmas apatinėje pilvo dalyje.

Chlamidiozės klinikiniai požymiai vyrams:

- baltos ar skaidrios išskyros iš šlapimkanalio;
- deginimo pojūtis šlapinantis;
- kapšelio, sėklidžių skausmas ir kt.

Chlamidinei infekcijai plintant į vidinius lytinius organus, moterims vystosi mažojo dubens uždegimas, vyrams – sėklidės prielipo, prostatos uždegimai, o tai negydant gali baigtis nevaisingumu. Pavojus kyla ir pastojus – gresia priešlaikinis gimdymas, persileidimas, o gimdymo metu – rizikuojama užkrėsti naujagimį.

Chlamidijos

Geriausia prevencija – prezervatyvas ir ne dažnas partnerių keitimas

Siekiant apsisaugoti nuo chlamidiozės ir kitų lytiškai plintančių infekcijų, rekomenduojama turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su neužsikrėtusiu asmeniu, vengti atsitiktinių lytinių partnerių. Taisyklingas ir pastovus prezervatyvų naudojimas visų rūšių lytinių santykių metu, ypač su atsitiktiniais partneriais, sumažina riziką užsikrėsti.

Išvengti komplikacijų ir apsaugoti lytinius partnerius galima reguliariai tiriantis dėl chlamidiozės ir kitų infekcijų. Pasitikrinti rekomenduojama lytiškai aktyviems jauniems asmenims, po nesaugių lytinių santykių arba atsiradus būdingų simptomų, pakeitus lytinį partnerį arba jeigu pastarajam pasireiškė ligos požymių, rizikos grupių asmenims bei prieš invazines gimdos kaklelio ir kitas procedūras.

Ginekologas

Tyrimui atlikti imamas mėginys – paimama išskyrų iš varpos, vaginos ar gimdos kaklelio, kartais iš burnos, išeinamosios angos. Kai kurioms infekcijoms (pvz. sifilio, ŽIV ir kt.) išsiaiškinti imamas kraujas iš venos.

Asmuo, užsikrėtęs lytiniu keliu plintančia infekcija, kitus asmenis gali užkrėsti nuo tos akimirkos, kai pats užsikrėtė, netgi neturėdamas jokių susirgimo požymių. Gydymas gali būti sėkmingas tik kartu gydant lytinį partnerį, todėl jį reikia informuoti apie susirgimą.

Sifilio simptomai ir požymiai

Daugelį metų dalis asmenų, užsikrėtusių sifiliu, gali neturėti ar nepastebėti jokių infekcijos požymių, todėl jiems vystysis vėlyvojo sifilio komplikacijos. Pirminis sifilis dažniausiai pasireiškia viena opa ir limfmazgių, esančių kirkšnių srityje, padidėjimu. Antrinis sifilis pasireiškia bėrimu, prasidedančiu vienoje ar keliose kūno srityse, praėjus 3-6 savaitėms po pirminio bėrimo atsiradimo ant odos bei gleivinėje. Atsiranda įvairūs neniežtintys bėrimai, padidėja daugelis limfmazgių. Rečiau pluoštais iškrenta plaukai ar atsiranda difuzinis plaukų slinkimas, pažeidžiamos akys. Odos ir gleivinės pažeidimai gali išnykti ir savaime, nesigydant, tačiau liga progresuoja ir vystosi vėlyvasis sifilis, pažeidžiantis vidaus organus. Kol asmuo nejunta jokių sveikatos sutrikimų, o tai gali trukti keletą metų, jam būna latentinis (slaptasis) sifilis.

Sifilis ir nėštumas

Sifilis gali būti perduodamas nėštumo metu kūdikiui. Priklausomai kaip ilgai nėščioji užsikrėtusi, gali įvykti savaiminis persileidimas, priešlaikinis gimdymas, gimti negyvas kūdikis, taip pat kūdikiui gali būti specifinių infekcijos požymių arba jie gali atsirasti vėliau, jei nebus paskiras gydymas.

Neįprastos išskyros iš lyties takų, pūslelės ar opos, bėrimai, niežulys – tai signalas susilaikyti nuo lytinių santykių ir nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

Gonorėjos komplikacijos

Negydoma gonorėja sukelia sunkias ir ilgalaikes komplikacijas tiek vyrams, tiek moterims. Moterims dažniausia komplikacija yra mažojo dubens uždegimas (MDU). MDU simptomai gali būti išreikšti silpnai, tačiau būna ir labai sunkūs – tai ūmus pilvo skausmas ir karščiavimas, lėtiniai pilvo skausmai, gali vystytis vidinis pūlinys. MDU pažeidžia kiaušintakius, padidina negimdinio nėštumo riziką bei sukelia nevaisingumą. Negimdinis nėštumas – tai gyvybei pavojinga būklė, kai nėštumas vystosi ne gimdoje, o dažniausiai kiaušintakiuose. Vyrams gonorėja komplikuojasi sėklidės prielipo uždegimu (epididimitu), kurio negydant vystosi nevaisingumas.

Gonorėja ir nėštumas

Gonorėja užsikrėtusi nėščioji gimdymo metu infekciją gali perduoti naujagimiui. Vaikui gonorėja gali sukelti aklumą, sąnarių infekciją ar gyvybei pavojingą kraujo infekciją. Diagnozavus infekciją ir paskyrus gydymą komplikacijų rizika sumažėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)