Viena iš mus labiausiai dominančių grupių, yra moterys vartojančios hormoninę kontracepciją.

Trumpai apie hormoninę kontracepciją

Hormoninė kontracepcija yra ypač patikima apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo, palengvina priešmestruacinius simptomus, sumažina netenkamo kraujo kiekį ir skausmus menstruacijų metu (kai kurie, nepertraukiamo vartojimo preparatai, kraujavimą apskritai panaikina), dažnai minimalizuoja nuotaikų svyravimus ciklo metu ir išsklaido nerimą, kylantį dėl galimybės neplanuotai pastoti, padeda kovoti su akne ir kt.

Kai kurioms moterims kontraceptinės tabletės skiriamos išspręsti sveikatos problemas, tad, jei gydytojas skyrė preparatą, pacientė turi vadovautis specialisto rekomendacijomis.

Kaip ir daugelis medicininių preparatų, šios tabletės gali turėti ir šalutinį poveikį: pavyzdžiui, galvos skausmą, padidėjusį svorį, pykinimą, pasikeitusį libido ir pan. Visgi nemalonūs pojūčiai pasireiškia ne visoms, o kai kurioms moterims simptomai dažnai, bet ne visada praeina tęsiant preparato vartojimą.

Tabletėje ir kituose hormoniniuose preparatuose esantys sintetiniai „hormonai“ neapsiriboja poveikiu lytinei sistemai (kiaušidžių funkcijai, gimdos ir lytinių takų gleivinei). Patekę į organizmą sintetiniai progestinai ir estradiolis su krauju išnešiojami po visą organizmą. Jie gali veikti ten, kur randa jautrius baltymus – receptorius.

Natūralių hormonų receptoriai organizme paplitę labai plačiai. Nuo kūdikystės, paauglystės ir brandaus amžiaus iki pat senatvės lytiniai hormonai veikia visą mūsų kūną – lytinę sistemą, kaulus, odą, raumenis, širdies – kraujagyslių ir virškinimo sistemas, taip pat ir smegenis. Ten, kur patenka natūralūs hormonai, gali patekti ir sintetiniai jų analogai.

Per pastaruosius 20-30 metų pasaulyje stipriai išaugo hormoninės kontracepcijos populiarumas. Šie vaistai yra vartojami kiekvieną dieną, kai kurios moterys juos vartoja ilgus metus, kartais nuo ankstyvos paauglystės.

Moksliniai šaltiniai kontraceptinę tabletę įvardija kaip vieną iš daugiausiai tyrinėtų vaistų medicinos istorijoje, tirtą pačiais įvairiausiais aspektais – biocheminiu, fiziologiniu, endokrinologiniu ir kt. Deja, tyrimų, vertinančių, kaip jie veikia moterų nervų sistemos veiklą, pažintines funkcijas, emocijas, nuotaiką, gebėjimą užmegzti ir palaikyti socialinius santykius pasaulyje tebėra mažai. Nors pastarąjį dešimtmetį stebime gerokai išaugusį mokslininkų susidomėjimą šiuo klausimu, duomenų, kurie leistų daryti aiškias išvadas ar teikti rekomendacijas, vis dar labai trūksta. Visgi žinios, kurias jau turime, akivaizdžiai liudija, kad šio klausimo aktualumas auga.

Pavyzdžiui, neseniai publikuotame danų mokslininkų tyrime buvo vertinti daugiau nei milijono Danijoje gyvenančių moterų duomenys, kurie atskleidė, kad hormoninės kontracepcijos vartojimas yra susijęs su ankstesniu depresijos simptomų atsiradimu, dažnesniu antidepresantų vartojimu, taip pat su didesniu bandymų nusižudyti ir savižudybių skaičiumi. Nerimą kelia tai, kad šios sąsajos buvo stipriausios tarp 15-19 metų paauglių.

Planuodami ir atlikdami, savo tyrimus, aptardami jų rezultatus bendraujame su mokslininkais kitose Europos šalyse. Prieš keletą metų kolegos Vokietijoje, Austrijoje pasakodavo, kad jų šalyse hormoninės kontracepcijos vartojimo populiarumas toks didelis, kad jiems sunku rasti ir pasikviesti į tyrimus moteris, turinčias natūralų ciklą. Tuo tarpu mums, prieš keletą metų, dar buvo sunku pasikviesti tabletes vartojančių tiriamųjų – Lietuvoje ši kontraceptinė priemonė dar nebuvo populiari. Tačiau pastaraisiais metais atsiranda ženklų, kad minėtose Europos šalyse situacija keičiasi.

Mokslininkės, dirbančios šioje srityje pasakoja, kad vis daugiau moterų, išgirdusios apie galimus hormoninės kontracepcijos šalutinius poveikius, nustoja ją vartoti, o natūralus ciklas pamažu vėl tampa „populiarus“.

Norime išsiaiškinti, koks Lietuvos moterų pasirinkimas šiuo klausimu: kiek moterų renkasi vartoti hormoninę kontracepciją, kokią rūšį vartoja, kokius, su vartojimu susijusius pojūčius patiria ir pan.
Mūsų žiniomis, hormoninės kontracepcijos vartojimo paplitimo ir su tuo susijusių veiksnių tyrimų Lietuvoje, jei ir buvo atlikta, tai seniai arba jų duomenys nebuvo publikuoti.

Karantino laikotarpiu, kai mūsų mokslinės laboratorijos durys uždarytos, nutarėme skirti laiko šiems klausimams. Sukūrėme trumpą anketą. Kviečiame moteris ir merginas atsakyti į joje pateiktus klausimus. Siekiame apklausti kuo daugiau Lietuvos moterų – norėtume sužinoti įvairaus amžiaus, išsilavinimo, skirtingose Lietuvos vietose gyvenančių moterų nuomones ir patirtis. Tikime, kad mūsų tyrimų rezultatai turės ir visuomeninės naudos, siekiame šviesti moteris apie hormoninę kontracepciją. Mums svarbu žinoti, kokiai daliai Lietuvos moterų informacija apie šią apsaugos nuo nėštumo priemonę būtų aktuali.

Labai kviečiame sudalyvauti mūsų nuotoliniame tyrime. Tam sugaišite iki 10 minučių. O mes, pasižadame kruopščiai išanalizuoti surinktą informaciją ir pasidalinti rezultatais ne tik mokslinėje aplinkoje, bet ir su visais kam tai įdomu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)