Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informuoja, ką turime žinoti apie alergijas ir prevencines apsisaugojimo priemones nuo jų, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu – aukšta alergeninių žiedadulkių koncentracija. Vyksta pagrindinis alksnių žydėjimas. Kartu žiedadulkes vis dar barsto lazdynai, pradeda žydėti blindės.

„Visgi, didžiausią krūvį sudaro alksnio žiedadulkės, kurios yra ne tik vietinės kilmės. Pietinėje Lietuvos dalyje žiedadulkių krūvį reikšmingai padidins iš Lenkijos ar Baltarusijos atkeliaujančios alksnių žiedadulkės. Šiaulių universiteto mokslininkų daugiamečių stebėjimų patirtis rodo, kad iš Latvijoje didelius plotus užimančių alksnynų išbirusios žiedadulkės sukuria papildomą krūvį Šiaurės Lietuvoje“, – informuoja visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja Daina Juršytė.

Dažniausiai – vaikų ir jaunų žmonių liga

Lietuvoje alergines reakcijas gali sukelti beržo (Betula), kiečio (Artemisia), lazdyno (Corylus), alksnio (Alnus), skroblo (Carpinus), uosio (Fraxinus), ąžuolo (Quercus), gluosnio (Salix), ambrozijos (Ambrosia) genčių ir miglinių (Poaceae), kiparisinių (Cupresaceae) šeimų oru sklindančios žiedadulkės. Mūsų šalyje žmonės dažniausiai jaučia negalavimus vegetacijos metu kontaktuodami su beržų, kiečių, miglinių augalų žiedadulkėmis. Negalavimų pobūdis ir stiprumas dažnai priklauso nuo alergenų kiekio žiedadulkėse. Plačiau skaitykite čia.

Pasak alergologės, Liestuvos mokslų akademijos Alergologijos komisijos pirmininkės prof. Rūtos Dubakienės, alergija paliečia visus, nesirinkdama amžiaus, nors dažniausiai tai vaikų ir jaunų žmonių liga. Žiedadulkių sukeltas alerginis rinitas yra dažna liga. Alerginio rinito simptomai apima nosį, bet gali išplisti ir paveikti akis, ausis, sinusus ir plaučius. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai – nosies niežėjimas, sloga ir čiaudulys ir nosies užburkimas.

Be nosies simptomų, įkvėpus ore esančių alergenų gali pasireikšti akių junginės uždegimo požymiai, pavyzdžiui, akių niežulys, ašarojimas ir kt. Asmenys taip pat gali skųstis ausų simptomais. Ilgai besitęsiantis alerginis rinitas gali sutrikdyti kvėpavimo funkcijas. Alerginiu rinitu sergantys asmenys turi žinoti, kad vėlesni kontaktai su alergenu sukelia vis sunkesnes reakcijas, požymiai tęsiasi ilgiau, atsiranda ilgalaikių liekamųjų reiškinių. Plačiau skaitykite rutadubakiene.com.

Pagrindiniai alergijos sukeliami simptomai:

Akys: niežėjimas, paraudimas, svetimkūnių jutimas, ašarojimas;

Nosis: nosies niežėjimas, nosies tekėjimas, čiaudulys, nosies užgulimas;

Plaučiai: švokštimas, krūtinėje, kosulys, paviršinis kvėpavimas, astma.

Žiedadulkėms jautrūs asmenys gali keliais būdais kontroliuoti jų poveikio stiprumą. Tai priklauso ne tik nuo priemonių, kurių imamasi gyvenamosiose patalpose, bet ir nuo asmens gyvenimo stiliaus, įpročių ar buvimo lauke intensyvumo.

Kaip išvengti žiedadulkių poveikio arba bent jį sumažinti:

Išvengti nemalonaus kontakto su augalų žiedadulkių alergenais, kai ore daug žiedadulkių galima, apribojant buvimo laiką lauke, ypač tuo metu, kai alergijos rizika lauke yra aukšta (alergijos riziką galima stebėti naudojant PASYFO programėlę).

Jei tenka dirbti ar dėl kitų priežasčių būti lauke, tikslinga nosį ir burną uždengti (tinka medicininės kaukės,kurios sulaiko dalį alergenų ir neleidžia jiems patekti į kvėpavimo takus).

  • Lauke nešioti akinius nuo saulės.
  • Grįžus iš lauko išsiplauti nosį ir akis.
  • Pavedžiojus šunį lauke, prieš parsivedant namo, reikėtų iššukuoti jo kailį.
  • Nedžiovinti skalbinių lauke.
  • Uždaryti langus tiek namuose, tiek ir automobilyje.


Norint nuo žiedadulkių apsaugoti savo namus, galima naudoti specialias apsaugas, montuojamas į orlaides ir langus, kad žydėjimo metu būtų galima išvėdinti patalpas ir taip sumažinti alergenų kiekį bei pagerinti oro kokybę namuose (pvz., specialūs keičiamieji filtrai, antialerginės orlaidės ir kt.).

Planuoti aktyvų laiką lauke naudojant PASYFO programėle (daugiau informacijos žemiau).

Pildykite žiedadulkių dienoraštį

D. Juršytė primena – svarbi prevencinė priemonė apsisaugoti nuo žiedadulkių gali būti Žiedadulkių dienoraštis (pollendiary.com) arba Personalinė alergijos simptomų prognozavimo sistema (angl. Personal Alergy Symptoms Forecasting System (PASYFO)). Jau daugiau nei dešimt metų Šiaulių universiteto mokslininkai kartu su kitais komandos nariais iš Europos tiria ir analizuoja oro alergenų sklaidą bei poveikį sveikatai. kartu dirbdami sukūrė unikalią personalizuotą alergijos simptomų prognozės sistemą, siekdami padėti asmenims, kurie yra jautrūs įvairiems augalų žiedadulkių alergenams, stebėti savo savijautą.

„Dienoraštis patogus, nes savo alergijos požymius galima susieti su oru plintančių žiedadulkių kiekiu bet kurią norimą dieną. Pildant Žiedadulkių dienoraštį gausite ne tik informaciją apie žiedadulkių kiekį, bet ir personalizuotą alergijos simptomų prognozę.“, – pasakoja D. Juršytė.

Minėtas Žiedadulkių dienoraštis gali būti naudingas keliaujant po Europą: naudodamiesi juo galite sužinoti šalies, kurioje tuo metu esate, žiedadulkių poveikį sveikatai. Nauda – akivaizdi, nes nuolatos stebint savo savijautą galima pasikoreguoti dienos ar net savaitės planus ir taip išvengti nemalonių pojūčių. Vartotojai registruojami anonimiškai. Vienintelė sąlyga – galiojantis elektroninio pašto adresas.

Svarbu paminėti ir tai, kad Žiedadulkių dienoraštį galite pildyti už savo vaikus. Svarbu, kad kiekvienas turėtų atskirą elektroninio pašto adresą. Žiedadulkių dienoraštį galite naudoti keliomis kalbomis visoje Europoje. Taip pat siūlome stebėti savo sveikatą naudojant PASYFO programėlę telefone (Android ar iOS).

Plačiau skaitykite pasyfo.lt.

Informaciją pagal pasyfo.lt duomenis parengė Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja Daina Juršytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)