Inkstai itin jautrūs šalčiui

Kaip laidoje pasakojo gydytoja, ūmias inkstų ligas gali sukelti ir poilsis prie Baltijos jūros, mat ši – labai šalta, o inkstai linkę greitai peršalti. Taip nutiko ir vienai M. Sakalauskienės pacientei, kuriai po pogulio ant šalto smėlio pradėjo skaudėti inkstus.

„Kai pradėjau dirbti atvyko viena pacientė, jai jau buvo antras hemodializių etapas. Prieš tai ji jau buvo atlikusi šią procedūrą, tada jai persodino mamos inkstą, jis buvo atmestas ir ji vėl grįžo į dializę. Ji susirgo pagulėjusi Palangoje ant šalto smėlio. Pradėjo skaudėti, sutino kojos. Ji buvo jauna moteris turinti mažą vaiką. Tada moteris pradėjo galvoti, kad būtų gerai, jei bent palydėtų vaiką į pirmą klasę“, – sakė gydytoja nefrologė.

Saulėlydis Šventojoje

Šios pacientės vaikas baigė ne tik pirmą klasę, o ir universitetą, be to, ši moteris sulaukė dar ir anūkės Ūlos. Medikės teigimu, taip nutiko dėl nefrologijos ir hemodializės milžiniškos pažangos, tad dabar, pasak gydytojos, ji visada labai pyksta, kai kas nors pasako, jog hemodializė yra mirties nuosprendis.

Žinių radijo pašnekovė pabrėžia, kad atvėsęs oras, šaltas smėlis, šaltas jūros vanduo yra itin pavojingi inkstams.

„Braidymas šaltame vandenyje irgi nėra gerai. Pas mus kartais užsuka pacientai, kurie labai mėgsta grūdintis. Inkstai mėgsta šilumą, yra tarp riebalų. Taip pat gali inkstų ligas sukelti traumos, koronavirusas ir kitos ligos“, – dėstė M. Sakalauskienė.

Ypač pavojingas per aukštas kraujospūdis ir cukrinis diabetas

Pasak medikės, koronavirusas gali taip smarkiai pažeisti inkstus, kad po jo vėliau tenka taikyti dializę: „Yra tokių atvejų, kai po koronaviruso praėjus tam tikram laikui, žmogui atsiranda inkstų nepakankamumas. Susidaro maži krešuliai inkstų kraujagyslėse.“

Inkstams labai kenkia ir aukštas kraujospūdis, didelės dozės vaistų nuo skausmo.

Cukrinis diabetas kaip maras senesniais laikais, serga vis daugiau žmonių, taip pat ir daugiau jaunų žmonių. Jis irgi labai paveikia inkstus. Didelės dozės vaistų nuo skausmo yra itin pavojingos inkstams. Tai nereiškia, kad išgėriau vieną ar dvi tabletes nuo danties skausmo ir dabar viskas, sugadinau inkstus. Tikrai ne. Bet didelės dozės tikrai kenkia.

Labai kenkia per mažas skysčių, vandens vartojimas. Žmonės nenori dažnai vaikščioti į tualetą, ypač vasarą“, – vardino M. Sakalauskienė.

Inkstų ligos, kaip pasakojo gydytoja nefrologė, pavojingos tuo, kad žmogus ilgą laiką vaikšto užterštu organizmu, šlakai auga, savijauta lyg ir nebloga, o atsiradę simptomai pateisinami vyresniu amžiumi.

Numojama ranka į pablogėjusį apetitą, į tai, kad naktį tenka kelis kartus keltis nueiti į tualetą, krenta svoris.

„Paaiškinimą sau randi, nors tokie simptomai jau rodo, kad reikia pasižiūrėti, kaip inkstai valo kraują. Ypač, jei žmogus turi aukštą kraujospūdį, cukraligę, jei yra jungiamojo audinio ligų, reumatoidinis artritas, vilkligė“, – patarė laidos pašnekovė.

Lėtinė hemodializė, kai inkstai visai nebeveikia arba yra pašalinti, atliekama 3 kartus per savaitę. Tradiciškai kas antrą dieną po 4 valandas.

Pasak gydytojos, kartais tenka praeiti gana ilgą kelią, kol nustatoma, kad žmogų kankina būtent inkstų liga. Tačiau pačią suprastėjusią inkstų veiklą nustatyti nesunku, užtenka kelių tyrimų.

M. Sakalauskienės teigimu, žmogus gali ilgą laiką nieko nejausti.

„Klasikiniai simptomai yra pykinimas, šleikštulys, blogas apetitas, blogas skonis burnoje, tada mažėja ir svoris, padažnėja šlapinimasis, jį troškina. Dažniau eina į tualetą, vyrams šlapinimosi srovė pasidaro mažesnė, atsiranda niežulys, blyškumas, randama mažakraujystė“, – sakė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)