Vitaminas C yra žmogaus organizmui būtinas vitaminas. Jis yra antioksidantas ir dalyvauja įvairiuose svarbiuose procesuose, įskaitant kraujo spaudimo mažinimą, kovą su uždegimais ir kolageno gamybą.

Šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kokios yra rekomenduojamos didžiausios vitamino C dozės, galimą šalutinį poveikį ir kitus dalykus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį.

Vitamino C perdozavimo simptomai

Dažnai valgant maisto produktus, kuriuose yra daug vitamino C, neturėtų atsirasti jokių sveikatos problemų. Kita vertus, pernelyg gausus maisto papildų su vitaminu C vartojimas gali sukelti šalutinį poveikį.

Suaugusiesiems rekomenduojama vitamino C paros norma yra 90 miligramų (mg) vyrams ir 75 mg moterims.

Daugiau nei 2 000 mg vitamino C per parą suvartojantiems suaugusiesiems gali pasireikšti šalutinis poveikis.

Kai asmuo suvartoja daugiau vitamino C, nei rekomenduojama viršutinė riba, galimi nedideli virškinimo sutrikimai. Jie atsiranda, kai organizmo nepasisavintas vitaminas C sudirgina virškinimo traktą.

Dažniausiai pasitaikantis lengvas šalutinis poveikis perdozavus vitamino C:

  • viduriavimas;
  • pykinimas;
  • skrandžio spazmai;
  • pilvo pūtimas;
  • bendrojo pobūdžio diskomfortas pilvo srityje.


Organizmas pasisavina ne visą vitaminą C, esantį maisto papilduose.

Pavyzdžiui, jei žmogus kasdien išgeria 30–180 mg vitamino C, organizmas pasisavina maždaug 70–90 proc. Jei žmogus kasdien išgeria daugiau nei gramą (g) šio vitamino, organizmas pasisavina mažiau nei 50 proc. Tai sumažina neigiamo šalutinio poveikio riziką. Vitamino C perteklius iš organizmo pašalinamas su šlapimu.

Kiek vitamino C yra per daug?

Kadangi vitaminas C gali sukelti nemalonių simptomų suvartojus per daug, Maisto ir mitybos taryba nustatė „didžiausias toleruotinas dozes“.

Remiantis Maisto papildų tarnybos informacija, 19-os metų amžiaus ir vyresniems žmonėms viršutinė vitamino C kiekio riba yra 2 000 mg (vyrams ir moterims). Riba nesikeičia nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Viršutinės vitamino C paros ribos vaikams ir kūdikiams nurodytos toliau.

400 mg 1–3 metų amžiaus kūdikiams;
650 mg 4–8 metų amžiaus vaikams;
1 200 mg 9–13 metų amžiaus vaikams;
1 800 mg 14–18 metų amžiaus paaugliams;
1 800 mg 14–18 metų amžiaus nėščioms ar krūtimi maitinančioms paauglėms.

Pateiktų ribų reikia laikytis, jei gydytojas nenurodė kitokio kiekio. Kai kuriems žmonėms gali tekti vartoti daugiau vitamino C gydymo tikslais.

Rimtas šalutinis poveikis

Retesniais atvejais perdozavus vitamino C žmonėms gali pasireikšti rimtas šalutinis poveikis. Ilgalaikis vitamino C vartojimas viršijant pirmiau nurodytas ribas padidina rimto šalutinio poveikio riziką.

Kokį pavojų sveikatai gali sukelti vitamino C perdozavimas?

Inkstų akmenys

Gydytojai mano, kad dėl per didelio vitamino C kiekio į šlapimą gali būti išskiriama oksolato ir šlapimo rūgšties. Iš šių medžiagų gali susiformuoti inkstų akmenys.

Atvejo tyrimo, kuris buvo paskelbtas žurnale „Kidney International“, autoriai pranešė, kad moteriai susiformavo inkstų akmenų, nes ji keturis mėnesius kasdien išgerdavo 4 g ar daugiau vitamino C.
Kita vertus, mokslininkai nėra atlikę didelės apimties tyrimų apie vitamino C vartojimą ir inkstų akmenų susidarymą. Tiesa, jie žino, kad anksčiau inkstų akmenų turėję žmonės pasižymi didesne akmenų susiformavimo rizika vartojant daug vitamino C.

Maistingųjų medžiagų disbalansas

Dar viena vitamino C perdozavimo keliama grėsmė – organizmo gebėjimo apdoroti kitas maistingąsias medžiagas sutrikdymas.

Pavyzdžiui, vitaminas C gali sumažinti vitamino B 12 ir vario kiekį organizme. Taip pat vitaminas C gali padidinti organizmo pasisavinamo geležies kiekį.

Osteofitozė

Remiantis Artrito fondo informacija, vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad didelis vitamino C kiekis organizme didina skausmingosios osteofitozės riziką.

Kita vertus, Artrito fondas taip pat pacitavo tyrimą, kurio metu buvo aptikta, jog nedaug vitamino C organizme turintys žmonės pasižymi didesne reumatoidinio artrito – skausmingo sąnarių uždegimo – rizika.

Šie duomenys pabrėžia tinkamo vitamino C vartojimo (nei per daug, nei per mažai) svarbą.

Niacino ir simvastatino veiksmingumo slopinimas

Turimi įrodymai leidžia daryti išvadą, kad vitamino C papildų vartojimas gali pabloginti organizmo gebėjimą didinti didelio tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį, jei žmogus taip pat vartoja niacino ir simvastatino derinį. Šiame preparate niacinas (vitaminas B3) yra sumaišytas su statino simvastatinu (prekių ženklas „Zocor“).

Preparatas geriamas aukštam cholesterolio lygiui mažinti.

Gydytojai didelio tankio lipoproteinų cholesterolį laiko „geruoju“ cholesteroliu, nes jis sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

Jei asmuo vartoja vitamino C papildus bei niacino ir simvastatino derinį, turėtų pasikalbėti su gydytoju, kaip padidinti kiekvieno preparato veiksmingumą. Gydytojai nežino, ar vitaminas C taip pat paveikia kitų į „Zocor“ panašių vaistų veiksmingumą.

Kiek vitamino C vartoti?

Žmogaus organizmas vitamino C negamina, todėl reikia valgyti pakankamai maisto produktų, kurių sudėtyje yra šio vitamino. Jei jums gresia vitamino C nepakankamumas, galite vartoti vitamino C papildus.

Maisto papildų tarnyba rekomenduoja toliau nurodytas vitamino C paros normas.

Vitamino C paros norma

Rūkantieji turėtų per dieną suvartoti 35 mg daugiau vitamino C nei nerūkantieji.

Vitamino C paros kiekis nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims nurodytas toliau:

  • 14–18 metų amžiaus: 80 mg nėštumo metu ir 115 mg maitinant krūtimi;
  • 19 metų ir vyresnėms: 85 mg nėštumo metu ir 120 mg maitinant krūtimi.


Nėra pakankamai tyrimų, kad būtų galima nurodyti rekomenduojamą vitamino C paros normą jaunesniems nei vienerių metų amžiaus kūdikiams, todėl Maisto papildų tarnyba pateikia „pakankamą kiekį“, kurio turėtų užtekti:

  • 40 mg 0–6 mėnesių amžiaus kūdikiams;
  • 50 mg 7–12 mėnesių amžiaus kūdikiams.


Vitaminas C ir nėštumas

Kai kurie gydytojai nėščioms moterims rekomenduoja vartoti vitamino C papildus.

„Cochrane“ sisteminių apžvalgų duomenų bazėje esančioje literatūros apžvalgoje buvo nagrinėjamas vitamino C papildų poveikis nėštumo metu.

Apžvalgos autoriai išnagrinėjo 29 tyrimus, kuriuose iš viso dalyvavo 24 300 nėščių moterų. Autoriams neužteko įrodymų padaryti išvadą. kad vitaminas C padeda nėštumo metu išvengti įvairių problemų, tokių kaip negyvo kūdikio gimimas, priešlaikinis gimdymas ar preeklampsija.

Kita vertus, nėščioms moterims derėtų užtikrinti, kad gauna pakankamai vitamino C su maistu. Keletas maisto produktų, kuriuose daug vitamino C:

  • brokoliai;
  • kiviai;
  • apelsinai;
  • braškės;
  • pomidorai.

Jei moteriai nepavyksta gauti rekomenduojamos vitamino C paros normos su maistu, ji turėtų pasitarti su gydytoju dėl papildų vartojimo.

Santrauka

Suvartojus per daug vitamino C papildų, galimas žalingas šalutinis poveikis. Tiesa, valgant daug maisto produktų, kuriuose gausu vitamino C, šalutinis poveikis neturėtų pasireikšti.

Jei manote, kad patiriate vitamino C pertekliaus sukeliamą šalutinį poveikį, pasitarkite su gydytoju.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)