„Dienos chirurgijos paslauga – tai planinė chirurginė pagalba pacientui, atvykstančiam gydymui ir išvykstančiam iš stacionaro tą pačią dieną. Ji apima ir diagnostines intervencines procedūras, tokias kaip storosios žarnos ištyrimas ir darinių iš jos spindžio pašalinimas, kuris atliekamas taikant bendrąją nejautrą, kai kurių kateterių keitimą ir priežiūrą bei kitas procedūras“, – pasakoja D. Dominauskas.

Prieš operaciją būtini išsamūs tyrimai

Dienos chirurgijos paslaugos Lietuvoje aktyviai teikiamos nuo 2005 metų. Pasak gydytojo chirurgo, tobulėjant mažai invazinei chirurgijai, pacientams teikiamos chirurginės paslaugos tapo mažiau traumuojančios, saugesnės ir efektyvesnės, o ligoniai po jų gali greičiau sugrįžti į sau įprastą aplinką ir veiklą.

Svarbu žinoti, kad dienos chirurgijos paslaugos gali būti tinkamos ne visiems pacientams, todėl prieš nusprendžiant atlikti tokias procedūras ar operacijas, pacientai yra kruopščiai ištiriami gydytojų, bendradarbiaujant chirurgui, anesteziologui-reanimatologui bei šeimos gydytojui.

„Pasiruošimas operacijai prasideda nuo chirurgo konsultacijos – gydytojas pacientui suteikia visą informaciją apie ligą, jos priežastis, gydymo metodus bei galimas komplikacijas. Po to atliekami būtini priešoperaciniai tyrimai, o pacientas apžiūrimas gydytojo anesteziologo-reanimatologo, kuris parenka tinkamiausią nejautros būdą. Gavus palankius tyrimų rezultatus, planuojamas operacijos laikas. Verta pabrėžti, kad pacientui, turinčiam daug gretutinių ligų, dienos chirurgijos paslauga gali būti netinkama“, – teigia gydytojas chirurgas D. Dominauskas.

Platus paslaugų spektras

Atliekamų operacijų sąrašas itin platus ir nuolat pildomas – operacijos ir procedūros apima bendrosios ir pilvo, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, urologijos, ginekologijos, traumatologijos, oftalmologijos, otorinolaringologijos, proktologijos ir kitas sritis. Todėl paslaugos teikiamos įvairių nusiskundimų turintiems pacientams.

„Klinikos dienos chirurgijos skyriuje atliekamos pilvo išvaržų, tulžies pūslės laparoskopinės operacijos, šalinami odos ir poodinio sluoksnio dariniai – lipomos, fibromos, cistos, papilomos, apgamai bei atliekamas jų pooperacinis histologinis ištyrimas. Taip pat atliekamos kojų poodinių venų, hemorojaus, išangės įplėšų, papilomų ir epitelinių takų operacijos, šalinami polipai iš storosios žarnos. Dienos chirurgijos skyriuje teikiamos ir kelio sąnario meniskų, kryžminių raiščių plyšimo, peties, riešo, čiurnos, alkūnės artroskopinės, plaštakos bei pėdos korekcinės, nosies, burnos, ryklės, oftalmologijos, ginekologinės ir urologinės chirurgijos paslaugos“, – vardina gydytojas chirurgas.

Operacijų metu atlikti pjūviai dažniausiai užsiuvami tirpiais siūlais. Pašalinus odos ir poodinio sluoksnio darinius žaizdos užklijuojamos specialiais medicininiais pleistrais arba naudojami medicininiai žaizdų klijai. Visų operacijų ir procedūrų metu naudojama tokia chirurginė technika ir priemonės, kurios žymiai palengvina pooperacinį laikotarpį, sumažina skausmą ir diskomfortą, taupo paciento laiką ir leidžia kuo greičiau grįžti į jam įprastas veiklas. Neretai pacientui nebereikia kreiptis dėl siūlių pašalinimo ar perrišimų.

Trumpas pooperacinis laikotarpis

Dienos chirurgijos paslaugos itin palengvina pacientų, turinčių smulkių operacijų ar intervencinių procedūrų poreikį, gydymą. Pavyzdžiui, daugelis mažesnių chirurginių intervencijų atliekamos taikant vietinę nejautrą, kai skausmas numalšinamas tik operuojamoje srityje. Po jų pacientas gali pradėti dirbti dar tą pačią ar sekančią dieną, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad sveikimo periodas po operacijos ar procedūros tiesiogiai priklauso nuo žmogaus sveikatos būklės.

„Kartais pacientai nebūna išleidžiami į namus tą pačią dieną ir yra paliekami stacionare iki tol, kol bus galima saugiai toliau teikti ambulatorinę priežiūrą. Todėl kai kuriais atvejais laikas, praleistas stacionare, gali būti pratęstas iki 24 val. Taip gydytojai užtikrina, kad pacientas po operacijos ar procedūros gautų visą reikiamą pagalbą, nekiltų komplikacijų ir kitų negalavimų“, – pabrėžia gydytojas chirurgas.

Atlikus operaciją ar procedūrą pacientui yra suteikiama visa svarbiausia informacija, kaip prižiūrėti žaizdą namuose, ar reikalinga speciali dieta, taip pat aptariamos fizinės veiklos galimybės. D. Dominauskas pabrėžia, kad kontaktas su pacientu yra labai svarbus ir palaikomas visą pooperacinį laikotarpį.

„Operavęs chirurgas informuoja pacientą apie žaizdų priežiūrą, pooperacinio skausmo kontrolę. Dar esant stacionare, bendrosios praktikos slaugytojai, prižiūrint gydytojui, atlieka žaizdų priežiūrą, perrišimus. Itin didelis dėmesys skiriamas suteikiant informaciją apie galimas komplikacijas, jų požymius ir nurodomas aiškus planas, kaip elgtis joms atsiradus“, – aiškina Bendrosios ir pilvo chirurgijos centro gydytojas chirurgas D. Dominauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją