Mėnesinių kontroliavimo tyrimų atlikta ganėtinai nedaug, tačiau yra tam tikrų metodų, galinčių padėti kai kurioms moterims.

Be to, planuodamos mėnesinių laiką ar norėdamos apskritai jų išvengti, moterys gali pasitelkti hormoninę kontracepciją, tačiau tai daryti būtina su gydytojo konsultacija.

Medicalnewstoday.com apžvelgia jau prasidėjusių mėnesinių pagreitinimo ar sustabdymo būdus ir pateikia patarimų ilgalaikiam mėnesinių reguliavimui.

Ar galima sustabdyti jau prasidėjusias mėnesines?

Paspartinti mėnesines moterys gali norėti dėl pačių įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, artėjančio itin svarbaus renginio ar atostogų. Tai ypač aktualu moterims, kurių mėnesinių ciklas nereguliarus – tuomet kažką planuoti tampa dar sunkiau.

Nėra būdų, kurie galėtų šimtu procentų užtikrinti mėnesinių sustabdymą. Visgi kai kurie metodai gali padidinti menstruacijų kraujo pasišalinimo iš gimdos greitį, o dėl to mėnesinės sutrumpėja. Moterys gali pasinaudoti žemiau išvardintais būdais, kad pagreitintų jau prasidėjusias mėnesines.

Orgazmas

Seksas arba masturbacija, pasibaigiantys orgazmu, gali paskatinti gimdos susitraukimus, o dėl šios priežasties per makštį iš organizmo pasišalins daugiau menstruacijų kraujo. Nors mokslinių įrodymų, patvirtinančių šio metodo veiksmingumą, nėra, pašalinio poveikio taip pat nėra, tad kodėl nepabandžius?

Sportas

Raumenų darbas sporto metu taip pat gali paskatinti organizmą iš gimdos išskirti daugiau kraujo ir tokiu būdu sumažinti mėnesinių trukmę. Be to, kai kurioms moterims sportas gali padėti sumažinti pilvo spazmus. Suprantama, šiuo klausimu taip pat nėra atlikta daug tyrimų, tačiau sportą verta išmėginti ir dėl daugybės kitų jo teikiamų privalumų.

Venkite naudoti tamponus

Tamponai sugeria menstruacijų kraują, tačiau tuo pačiu jie gali ir šiek tiek blokuoti kraują makštyje, dėl ko kraujavimo trukmė gali prasitęsti. Įklotai nekliudo menstruacijų kraujui išbėgti, tad kai kurios moterys pastebi, kad naudojant įklotus mėnesinės pasibaigia greičiau.

Mėnesinių stabdymas pasitelkiant kontraceptines priemones

Kontraceptines tabletes vartojančios moterys gali planuoti savo veiklą atsižvelgdamos į mėnesines, mat jos žino, kad menstruacijos bus tą savaitę, kai jos geria poveikio neturinčias tabletes arba iš viso jų negeria.

Atėjus poveikio neturinčio tablečių arba pertraukos tarp tablečių gėrimo savaitei ir prasidėjus mėnesinėms, galima pradėti naują kontraceptinių tablečių pakuotę. Dėl to padidės hormonų kiekis organizme, tad kraujavimo laikas gali sutrumpėti, nors garantijos, kad taip tikrai nutiks, nėra.

Ilgalaikiai mėnesinių sustabdymo būdai

Naudodamos hormonines kontraceptines priemones, moterys gali ilgam laikui sustabdyti mėnesines. Gydytojai tai vadina „mėnesinių nuslopinimu“.

Ilgalaikiai mėnesinių sustabdymo metodai gali būti tokie:

Gimdos spiralės

Gimdos spiralė – kontracepcijos priemonė, kurią gydytojas per gimdos kaklelį įstato į gimdą. Spiralė gali būti hormoninė arba nehormoninė. Hormonines spirales naudojančioms moterims mėnesinės gali sumažėti iki 80 procentų. Spiralė yra ilgalaikis kontraceptinis sprendimas – ją pakeisti reikės po trijų – dešimties metų, priklausomai nuo spiralės tipo ir gamintojo. Pašalinti spiralę galima ir anksčiau – paprastai tą padaryti pageidauja pastoti norinčios moterys arba tos, kurioms spiralė kelia diskomfortą.

Hormoninės kontraceptinės tabletės

Hormoninėse kontraceptinėse tabletėse yra hormonų estrogeno ir progesterono, padedančių nuslopinti ovuliaciją ir paveikiančių gimdos gleivinę – ji suplonėja. Moterys tris savaites geria įprastines tabletes, tuomet vieną savaitę geria poveikio neturinčias tabletes arba padaro savaitės trukmės pertrauką, per kurią prasideda mėnesinės. Vienas iš būdų sustabdyti mėnesines – praleisti savaitę, skirtą pertraukai ar poveikio nedarančių tablečių gėrimui, ir iš karto pradėti naują įprastinių tablečių pakuotę. Tokiu būdu palaikomas pastovus hormonų kiekis, o tai turi padėti išvengti mėnesinių. Kaip rodo skaičiavimai, šio metodo veiksmingumas yra 80 procentų.

Taip pat yra receptinių tablečių, kurias vartojant mėnesinės pasirodo kas trys mėnesiai. Susidomėjus tokia galimybe, ją reikėtų aptarti su gydytoju.

Progesterono injekcijos

Progesterono injekcijos gali būti suleidžiamos po oda arba į raumenis. Šis medikamentas slopina mėnesinių ciklą. Kaip rodo skaičiavimai, kas tris mėnesius leidžiant progesterono injekcijas, maždaug po metų apie 70 procentų moterų mėnesinių nebesulaukia.

Kontraceptiniai implantai

Kontraceptinis implantas – tai mažas įtaisas, kurį gydytojas įterpia po pacientės rankos oda. Implante yra progesterono, padedančio slopinti ovuliaciją ir užkirsti kelią folikulų vystymuisi. Dėl to mėnesinės tampa silpnesnės arba visai išnyksta. Po trejų metų šis metodas padeda nuslopinti mėnesines iki 41,25 procento moterų.

Ar saugu ilgam laikui sustabdyti mėnesines?

Pasak Nacionalinio moterų sveikatos tinklo, nėra įrodymų, kad mėnesinių išvengimas pasitelkiant kontraceptines priemones kenkia sveikatai. Visgi ilgus metus vartojant konkrečias kontraceptines priemones gali atsirasti pašalinis poveikis.

Pavyzdžiui, pasak Amerikos vėžio bendruomenės, moteriai ilgą laiką vartojant kontraceptines priemones, gali išaugti rizika susirgti tam tikrais vėžio tipais. Tačiau kontraceptinės priemonės gali ir sumažinti kitų vėžio tipų riziką.

Apibendrinimas

Moterys gali trokšti sutrumpinti ar sustabdyti mėnesines dėl pačių įvairiausių priežasčių. Dažniausiai toks poreikis kyla tam tikrų profesijų atstovėms, pavyzdžiui, karėms ar astronautėms.

Kad sumažintų mėnesinių dažnumą, kai kurios moterys vartoja kontraceptines priemones. Jos kartais taip pat gali palengvinti mėnesinių skausmą ir susilpninti kraujavimą. Prieš nuspręsdamos sustabdyti, sutrumpinti mėnesines ar sumažinti jų dažnumą, moterys turėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Kontraceptinių priemonių pasirinkimas yra gausus, jos turi būti parenkamos atsižvelgiant į moterų sveikatos ir organizmo ypatumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)