Tačiau jau kurį laiką medikai ginčijasi dėl ultragarso tyrimų nėščiosioms. Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos agentūra (NHS) jau prieš 7 metus iškėlė klausimą, ar ultragarso tyrimas nepakenkia vaisiaus smegenų vystymuisi ir jo nervų sistemai, jei tyrimas yra daromas dažniau, nei reikėtų („tarsi suvenyras“). Tačiau nepakako įrodymų ir hipotezė buvo nepatvirtinta.

Centro poliklinikos Moterų klinikos vadovė Elektra Teiberienė jau daug metų prižiūri nėščiąsias, tačiau nei rekomenduoja, nei draudžia atlikti papildomus ultragarsinius tyrimus, kurie nėra nustatyti Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymais.

Du kartai privalomi

Nėščiosioms yra atliekami du tyrimai šiuo aparatu. Pirmasis tarp dvyliktos ir tryliktos bei šešios dienos savaitės. Kurio metu yra vertinamas sprando peršviečiamumas ir nustatoma chromosominių ligų rizika. Antrasis – tarp aštuonioliktos ir dvidešimt antros savaitės. Jo metu vertinamas vaisiaus vidaus organų vystymasis. Tai pats tinkamiausias metas vystymosi ydoms nustatyti. Stebimi vaisiaus vandenys, stebimas ir mažylio širdutės darbas, vaikelio augimas ir vystymasis. Patikslinama placentos prisitvirtinimo vieta“, – teigia medikė.

Pašnekovė sutinka, jog kartais mamos nepaisant sklandaus nėštumo vyksta į privačius kabinetus, kur papildomai atlieka tyrimus ultragarsu. Kitaip tariant – darosi vaikų nuotraukas. Anot, pašnekovės, medikai vadovaujasi principu – naudoti metodą tiek retai ir trumpai, kiek būtina ir reikalinga, o nesivadovauja pageidavimais. „Žinoma, jei matome, kad yra medicininių indikacijų, tyrimus atliekam tiek, kiek reikia. Jei yra dvyniai ar komplikuotas nėštumas – tyrimai atliekami ir kas savaitę ar dar dažniau“, – sako akušerė-ginekologė.

Nei paneigta, nei patvirtinta

Visgi medikės teigimu, ultragarso tyrimų žala nėščiosioms nei nustatyta, nei paneigta, kadangi su besilaukiančiomis tyrimai nedaromi: „Nereikėtų pamiršti, kad tai yra didelės galios ultragarso bangos, kurios turi tam tikrą poveikį žmogaus audiniams. Bet nėra jokių klinikinių tyrimų, kurie tai patvirtintų ar paneigtų. Tirtis be reikalo nesiunčiam, bet negalim ir uždrausti.“ Gydytoja pasakoja, kad vienu metu buvo prielaida, jog dažnai atliekant ultragarsą gimsta didesni vaikai, tačiau kaip bebūtų, tiriant ultragarso poveikį žmogaus vaisiui, tarp vaisiaus vystymosi sutrikimų ir ultragarsinio tyrimo ryšio nerasta.

Lietuvoje kaip ir svetur

Užsienio šalyse praktika panaši kaip ir Lietuvoje. „Lietuvoje neštumo priežūra atitinka europinius standartus. Daugumoje šalių tyrimai ultragarsu atliekami pirmąjį ir antrąjį trimestrą. Daug šalių atliekami ir trys ultragarsai per visą nėštumo laikotarpį“, – pokalbį vainikuoja E. Teiberienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)