Ši institucija prieš Heloviną paskelbė pranešimą spaudai, kuriame įspėjo nepiktnaudžiauti maisto produktais, turinčiais juodojo saldymedžio, rašo svetainė iflscience.com. Juodasis saldymedis turi glicirizino – itin saldžios medžiagos, kuri aptinkama natūraliose saldymedžio šaknyse. Nuo glicirizino organizme gali sumažėti kalio kiekis, o tai sukelia virtinę sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, širdies ritmo sutrikimus, aukštą kraujospūdį, tinimą, nuovargį ir kongestinį širdies nepakankamumą.

Maisto ir vaistų administracijos gydytojai nurodo, kad didžiausia rizika kyla žmonėms per 40 metų, jeigu jie dvi savaites kasdien suvartoja po 57 g juodojo saldymedžio. Tai gana nemažas kiekis – per dvi savaites susidaro 0,8 kg šios juodosios medžiagos.

Nepaisant to, kai kurie žmonės padaugina saldymedžio. Daktarė Linda Katz iš Maisto ir vaistų administracijos teigia, kad jų agentūra ankstesniais metais yra gavusi pranešimų, jog saldymedžio mėgėjams kilo problemų su širdimi. 2004 metais Didžiojoje Britanijoje į ligoninę pateko moteris, perdozavusi saldymedžio. Ji kasdien valgydavo saldainių su saldymedžiu, kad išsivaduotų nuo vidurių užkietėjimo.

Tarp žmonių iš tikrųjų sklando įsitikinimas, kad saldymedis laisvina vidurius, tačiau mokslinių įrodymų šiuo klausimu trūksta, taigi rizikuoti neverta. Maža to, saldumynai su saldymedžiu turi begalę cukraus.
Maisto ir vaistų administracija paskelbė šias rekomendacijas:

„Kad ir koks būtų jūsų amžius, vienu metu nevartokite didelio kiekio juodojo saldymedžio“.
„Jei valgėte daug juodojo saldymedžio ir pajutote raumenų silpnumą ar širdies ritmo sutrikimus, nedelsiant liaukitės valgę šiuos produktus ir kreipkitės į medikus“.

„Juodasis saldymedis gali reaguoti su kai kuriais vaistais, žolelėmis ir maisto papildais. Pasikonsultuokite su gydytoju, jei turite klausimų dėl galimos sąveikos su jūsų vartojamais vaistais ar papildais“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)