Kiekviena drumsto šlapimo priežastis turi daugiau savų simptomų, kurie padeda medikams diagnozuoti negalavimą.

Šiame straipsnyje apžvelgiamos galimos drumsto šlapimo priežastys ir patariama, kaip elgtis vienu ar kitu atveju.

Priežastys

Galimos drumsto šlapimo priežastys:

1. Dehidratacija

Jei šlapimas drumstas ir tamsios spalvos, tai gali būti požymis, kad žmogus vartoja per mažai skysčių.

Dehidratacijos rizika didesnė vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Jei viduriuojate, vemiate ar karščiuojate, gerkite daugiau skysčių. Karštą dieną aktyviai sportuojant ar lauke dirbant fizinį darbą, taip pat didesnė dehidratacijos rizika, jei geriate mažai vandens.

Dėl dehidratacijos daliai žmonių šlapimas darosi drumstas, taip pat pastebimi ir šie simptomai: tamsiai geltonos arba oranžinės spalvos šlapimas, silpnumas, sunku susikaupti, svaigsta galva, išsausėjusi burna ir stiprus troškulys, sausos akys, retesnis šlapinimasis.

Jei dehidratacija stipri, simptomai būna sunkesni – galima dezorientacija, sąmonės praradimas, juodos arba su krauju išmatos. Tokiu atveju būtina kreiptis pagalbos į medikus.

2. Šlapimo organų infekcija

Dažna drumsto, pieningo šlapimo priežastis – šlapimo organų infekcijos. Ypač jei šlapimas – nemalonaus kvapo, tikėtina, kad prasidėjusi šlapimo organų infekcija.

Drumstumas atsiranda, nes į šlapimo organus patenka pūlių arba kraujo. Tai gali būti ir didesnis baltųjų kraujo kūnelių kiekis, nes organizmas stengiasi atsikratyti bakterijų.

Šlapimo organų infekcijomis gali susirgti bet kas, bet jos dažniau pasitaiko moterims, rodo Amerikos medikų duomenys.

Šlapimo pūslė

Kiti šlapimo organų infekcijų simptomai: nuolatinis noras šlapintis, sunku daugiau šlapintis arba nusišlapinti iki šlapimo pūslės ištuštėjimo, deginantis skausmas šlapinimosi metu, nemalonaus kvapo šlapimas, dubenyje, pilvo apačioje ir juosmenyje jaučiamas skausmas.

Jeigu jaučiate išvardintus simptomus, kreipkitės į gydytoją. Pačioje pradžioje diagnozavus ir ėmus gydyti šlapimo organų infekciją, diskomfortas greitai praeina, apsisaugoma nuo komplikacijų.

3. Inkstų infekcija

Dažnai inkstų ligos prasideda nuo šlapimo organų infekcijos, kuri negydoma išplinta ir įsisenėja.

Inkstų infekcijų simptomai panašūs į šlapimo organų infekcijų. Tiesa, galimi dar ir šie simptomai: pakyla temperatūra, krečia šiurpas, diegliai, silpnumas, pykinimas ir vėmimas, nugaros, šono ar kirkšnies skausmas, tamsus, su krauju arba nemalonaus kvapo šlapimas.

Inkstų infekcijas būtina nedelsiant gydyti medikamentais. Negydomos tokios infekcijos gali padaryti neatitaisomos žalos inkstams.

4. Lytiškai plintančios ligos

JAV medikų duomenimis, kasmet Amerikoje apie 20 mln. žmonių suserga lytiškai plintančiomis ligomis.

Dėl kai kurių paplitusių tokio pobūdžio ligų, pvz., gonorėjos, chlamidiozės, šlapimas gali pasidaryti drumstas. Sergant gonorėja, chlamidioze, imuninė sistema kovoja ir gamina baltųjų kraujo kūnelių, kurie suteikia šlapimui drumstumo.

Dėl šių lytiškai plintančių ligų iš vaginos ar iš penio gali pasirodyti neįprastų išskyrų. Kiti lytiškai plintančių ligų simptomai: genitalijų ar dubens niežėjimas, neįprastas genitalijų skausmas, skausmas seksualinės sueities metu ar po jos, skausmas, deginimas šlapinantis arba ejakuliacijos metu, bėrimas, pūslės ar žaizdelės ant genitalijų.

Atlikus tyrimą dėl lytiškai plintančių ligų, jos anksti diagnozuojamos ir imamos gydyti. Nuo tokių ligų plitimo saugo lytinių santykių metu naudojamas prezervatyvas.

5. Vulvovaginozė

Vulvovaginozė – vulvos ir vaginos uždegimas, galinti sukelti šlapimo drumstumą.

Dažniausia vulvovaginozės priežastis – bakterinės infekcijos, bet ji gali kilti ir dėl virusų, grybelio. Kartais organizmas taip gali reaguoti į muilą, skalbimo priemones, skalbinių minkštiklius ar kitokius produktus. Tokios reakcijos sukelia vulvos ir vaginos uždegimą be infekcijos.

Kiti vulvovaginito simptomai: niežulys vulvos srityje, nemalonaus kvapo išskyros iš makšties, skystos, vandeningos, balkšvos išskyros iš makšties, tirštos, varškės konsistencijos išskyros iš makšties, iš makšties jaučiamas žuvies kvapas, kuris sustiprėja po intymių santykių, skausmingas šlapinimasis.

Gydytojas nustatys, ar infekcija – bakterinio, grybelinio ar virusinio pobūdžio, ir skirs reikiamą gydymą.

6. Prostatitas

Šlapimas gali būti drumstas ir prostatito, arba prostatos uždegimo. Pvz., Amerikoje prostatitu suserga 10 – 15 proc. vyrų. Įprastai šios ligos priežastis būna prostatos infekcija.

Kiti prostatito simptomai: skausminga ejakuliacija, deginimas arba skausmas šlapinantis, dažnas noras šlapintis, šlapimas su krauju, skausmas pilve, skausmas apatinėje dubens dalyje, genitalijų arba tarpvietės srityje.

7. Inkstų akmenys

Šlapimo drumstumo priežastis gali būti ir inkstų akmenys. Jie susidaro, organizme susikaupus tam tikriems mineralams.

Nedideli akmenėliai gali pasišalinti nė nepajutus, bet didesni akmenys užkemša šlapimtakius ir sukelia infekciją, dėl kurios šlapime pasirodo pūlių.

Dažnas inkstų akmenų simptomas – aštrus skausmas šone arba juosmenyje. Skausmas gali prasidėti tarpvietėje ir plisti į pilvo apačią arba juosmenį.

Kiti inkstų akmenų simptomai: karščiavimas, krečia šiurpas, skausmas šlapinantis, rudi, raudoni arba rožiniai dryželiai šlapime, nemalonus šlapimo kvapas.

Kartais atsiradus akmenims inkstuose gydymo neprireikia. Vis tik jei jums atrodo, kad inkstuose atsirado akmenų, vertėtų kreiptis į medikus.

8. Tam tikra mityba

Pasitaiko atvejų, kai šlapimas tampa drumstas dėl tam tikros mitybos. Tie, kas vartoja daug vitamino D ar fosforo, veikiausiai pastebės, jog šlapimas tapo drumstas, nes inkstai filtruoja iš organizmo fosforo perteklių.

JAV Nacionalinio inkstų gydymo fondo duomenimis, baltymingame maiste, pvz., mėsoje, pupelėse, pieno produktuose, gali būti didesnis fosforo kiekis.

9. Diabetas arba diabeto paveikti inkstai

Pasitaiko, kad dėl diabeto arba diabetui paveikus inkstus, žmogaus šlapimas pasidaro drumstas. Su šlapimu organizmas šalina cukraus perteklių, kurio nepajėgia apdoroti.

Kiti diabeto požymiai: nuolatinis troškulys, jaučiamas net atsigėrus, silpnumas, sumažėjęs svoris, dažnas šlapinimasis, dažnai susergama infekcijomis, ilgas žaizdų gijimas.

Dėl diabeto gali sutrikti inkstų veikla.

Be abejo, jaučiant minėtus požymius reikia kreiptis į gydytoją ir atlikti inkstų tyrimus.

Diagnozė

Jei pastebėjote, kad drumstas šlapimas lydimas kitokių simptomų, kreipkitės į medikus. Gydytojas gali paprašyti pateikti šlapimo mėginį, kurį vėliau tirs. Gali paskirti ir tyrimą nuo lytiškai plintančių ligų.

Priklausomai nuo simptomų, jums gali rekomenduoti kraujo tyrimą, rodantį, ar nepakenkta inkstams.

Gydymas

Gydymas skiriamas, atsižvelgiant į tai, kokia drumsto šlapimo priežastis.

Gydytojas gali skirti gydymą nuo:

Dehidratacijos. Šiuo atveju pakanka gerti daugiau skysčių ir valgyti jų turinčio maisto. Tiesa, stiprios dehidratacijos atveju būtina hospitalizacija.

Šlapimo takų infekcijų. Dauguma šis infekcijų lengvai išgydomos antibiotikais. Sunkesniais atvejais gali būti skiriami intraveniniai, o vėliau – geriami vaistai.

Lytiniu būdų plintančių infekcijų. Gydymas priklauso nuo ligos pobūdžio. Pvz., gonorėja ir sifilis gydomi antibiotikais.

Inkstų akmenų. Maži akmenėliai pasišalina patys. Jei jaučiamas stiprus skausmas, medikai gali skirti nuskausminamųjų. Didesni akmenys gydomi vaistais arba specialiais metodais skaldomi. Labai dideli akmenys operuojami.

Vulvovaginitas. Gydytojas gali skirti antibiotikų, antigrybelinių ar antivirusinių medikamentų šiai ligai gydyti.

Prostatitas. Jis gali praeiti ir be gydymo. Jei infekciją sukėlė bakterija, simptomai gydomi antibiotikais. Taip pat ir nuo chroninio prostatito gydytojas veikiausiai skirs medikamentų.

Diabetas. Dėl diabeto gali sutrikti inkstų veikla. Inkstams tirti reikės kelių šlapimo mėginių. Taip pat būtina gydyti diabetą.

Apibendrinai galima teigti, kad šlapimo drumstumą gali sukelti įvairios priežastys – pradedant dehidratacija, baigiant šlapimo organų ligomis. Kad ir kokia būtų priežastis bei kiti simptomai, ankstyvas diagnozavimas ir gydymas padės išvengti komplikacijų.

Stebėkite simptomus, papasakokite apie juos gydytojui – jam bus lengviau diagnozuoti ir skirti gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)