Sakoma, kad išvengti mėšlungio padeda magnis. Tačiau būna, kai negelbsti ir jis. Su tuo susidūrė „Delfi“ portalo skaitytoja, parašiusi: „Naktį, apie 2–3 val., stipriai spazmuoja kojų blauzdas. Pastoviai geriu magnį 400 mg, vitaminus B6 ir B12. Nepadeda. Per dieną išgeriu 3–4 puodukus kavos“.

Į skaitytojos klausimą sutiko atsakyti „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė.

Evelina Zykienė

Specialistė skaitytojai atsakė: „Paminėjote, kad per dieną išgeriate nemažai kavos. Kava turi diuretinių savybių – šalinti skysčius iš organizmo, su kuriais sparčiai gali šalintis ir mineralai. Per dieną siūlyčiau pabandyti sumažinti kavos kiekį bent vienu puodeliu, o, jei kavos vis tiek geriate nemažai, dienos metu turėtumėte vartoti daugiau vandens, dar geriau – mineralinio.

Taip pat vietoje magnio būtų galima pabandyti vartoti platesnės sudėties maisto papildus, kurie yra su magniu, kaliu ir kalciu.

Reikėtų atsižvelgti į savo rutiną – galbūt dirbate stovimą darbą ar daug sportuojate? Tokiais atvejais verta rūpestingiau pagalvoti apie darbo /sporto – poilsio režimą, taip pat padėti gali specialūs tepalai, kompresinės kojinės.

Jei kurį laiką niekas nepadeda, verta kreiptis į gydytoją, galbūt kojas spazmuoja dėl venų ligų ar kt. priežasčių“.

Valerijus Morozovas

Kiek anksčiau gydytojas Valerijus Morozovas taip pat į portalo „Delfi“ skaitytojos panašų klausimą apie mėšlungį atsakė, kad jis gali kamuoti ne tik dėl magnio. Tai gali būti ir, pvz., venų varikozės simptomas.

„Tai gali būti magnio, kalio, kalcio trūkumas arba perteklius. Gali būti ir varikozės simptomas.

Kojų mėšlungis yra viena iš tų būklių, kai pacientai yra „niekieno“ – siuntinėjami vieni pas kitus, nes tai gali būti ir raumens sutrumpėjimo klausimas. Traumatologas siunčia pas neurologą, neurologas neranda jokių nervo užspaudimo reiškinių ir taip toliau...

Bet dažniausiai tai yra jūsų nemeilės sau reiškinys – per trumpas Achilas, jei kalbame apie blauzdas, netaisyklingai naudojami raumenukai, negeri batai, per didele pakulne. Pagrindinę pagalbą jums gali suteikti kineziterapeutas, kuris parodys, kaip sportuoti, vaikščioti ir panašiai.

Bet kojų venų varikozės tyrimus tikrai būtų galima atlikti. Magnio tyrimų nepatarčiau daryti, kur kas paprasčiau yra pavartoti šio preparato, jei jis padeda, viskas gerai. Bet štai atlikti kalio ir geležies atsargų, feritino tyrimą, tikrai patarčiau. Nes tos būklės gali būti grėsmingesnės. Visgi, kineziterapeutas būtų pagalba nr. 1“, – aiškino gydytojas V. Morozovas.

Edita Stankevičiūtė

Panašias priežastis anksčiau buvo nurodžiusi ir „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Edita Stankevičiūtė.

Specialistė sakė: „Mėšlungio priežastys gali būti įvairios – stresas, didelis fizinis krūvis raumenims, temperatūros pokyčiai, todėl vasarą smarkiai įkaitus ir šokant į šaltą vandenį galite pajusti mėšlungio skausmą. Mėšlungis blauzdoje gali pasitaikyti moterims, kurios dažnai avi aukštakulnius, jis pasireiškia ir avint nepatogią avalynę.

Nemalonūs raumenų spazmai blauzdoje ar šlaunyje ypač pasitaiko vasaros metu, nes tuo metu organizmui gali trūkti skysčių. Jeigu laikotės dietos, kurios metu vartojate daug baltymų, pasunkėja kalcio įsisavinimas, todėl gali pasireikšti nemalonūs raumenų spazmai.

Taip pat mėšlungio priežastis gali būti ir didelis kofeino ir nikotino vartojimas. Žmonės, turintys plokščiapadystę gali susidurti su nemaloniais raumenų spazmais blauzdose ar pėdose.

Vis atsirandantys mėšlungio skausmai gali būti ir kitų sveikatos problemų ženklas – uždegimų, skydliaukės sutrikimų, cukrinio diabeto, išsėtinės sklerozės ar venų išsiplėtimo.

Dažniausiai pasitaikanti kojų mėšlungio priežastis – tam tikrų mineralinių medžiagų, pagrinde kalio ir magnio, trūkumas organizme. Tai nutinka dėl nevisavertės mitybos, skysčių trūkumo organizme, gausaus prakaitavimo ar nėštumo metu, kuomet moteris mineralinėmis medžiagomis dalinasi su kūdikiu.“

Ji nurodė, kad padėti gali ir kalis, kurio gausu yra razinose, džiovintuose abrikosuose, žirniuose, pupelėse, bananuose, špinatuose, riešutuose, petražolėse ir kopūstuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją