Daugelis gyventojų į skiepus žvelgia kritiškai. Esą jie neretai sukelia dar didesnes komplikacijas. Nuo neigiamų komplikacijų medicinoje niekas negali apsaugoti, tačiau daugelį paskiepytų žmonių būtent vakcinos išgelbėja nuo rizikos susirgti šia pavojinga liga. Gyventojai gali patys apsispręsti – ar skiepytis, ar bandyti apsisaugoti natūraliais būdais. Tačiau prasidėjus gripo epidemijai tikimybė susirgti yra labai didelė. Medikai pasiskiepyti pirmiausiai ragina tuos žmones, kurie priklauso rizikos grupei.

Dėl nemokamų vakcinų jau galima kreiptis į gydytojus

Pasak VLK, pirmosios 20 tūkstančių vakcinų – jau Lietuvoje. Šiemet vakcinomis apsirūpinta žymiai anksčiau nei praėjusiais metais. Sostinės ligonines skiepai pasiekė jau šią savaitę, kitas ligonines vakcinos pasieks artimiausiu metu. Šiemet gyventojams bus pasiūlyta net 95 tūkstančiai vakcinų dozių.

Jeigu priklausote rizikos grupei, tai yra – sergate lėtinėmis ligomis ar esate pensinio amžiaus, jau dabar galite kreiptis į šeimos gydytoją. Jus nuo gripo paskiepys nemokamai. Nemokamai pasiskiepyti gali ir nėščios moterys, slaugos ar globos namuose gyvenantys asmenys bei gydytojai, kuriems kasdien bendraujant su sergančiais, tikimybė užsikrėsti yra dar didesnė. Vakcinos galios metus laiko, todėl skiepytis dar bus galima ir kitų metų pavasarį. Net ir pavasarį išlieka didelė grėsmė užsikrėsti gripu.

Kaip atpažinti gripą?

Kiekvienais metais rudenį ir žiemą gripas palaužia daugelį žmonių. Tik mažumai pavyksta atsilaikyti. Gripas sukausto staiga, ligonį krečia šaltis, temperatūra pakyla net iki 39-40ºC laipsnių. Kamuoja sausas kosulys, silpnumas, galvos, raumenų skausmas. Liaudiškai sakant – kaulų „laužymas“. Gripas – itin pavojinga liga. Jos tinkamai negydant galimos negailestingos komplikacijos – plaučių, smegenų ar net širdies raumens uždegimas.

Jeigu norite profilaktiškai apsisaugoti nuo gripo, jau dabar galite kreiptis į šeimos gydytoją. Lietuvoje jau pasirodė pirmosios vakcinos. Nemokamai pasiskiepyti galės tie žmonės, kurie priklauso rizikos grupėms: sergantys lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, pensininkai, slaugos ir globos namų gyventojai bei gydytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją