Tačiau naujausias tyrimas šį nuogąstavimą išsklaido. Jo metu nerasta jokio ryšio tarp vazektomijos ir prostatos vėžio išsivystymo.

„Visi surinkti įrodymai rodo, jog vazektomija reikšmingai nedidina rizikos išsivystyti bet kokio tipo prostatos vėžiui“, – sakė tyrimui vadovavęs Amerikos vėžio draugijos vėžio epidemiologas dr. Ericas Jacobsas.

Prostatos vėžys yra antra pagal dažnumą onkologinė liga tarp vyrų JAV ir nusileidžia tik melanomai.

Paneigė ankstesnes išvadas

Vazektomija yra ilgalaikė kontracepcinė priemonė. Šios procedūros metu vyro sėkliniai latakai, kuriais iš sėklidžių į varpą keliauja spermatozoidai, yra perrišami. Prostatos liauka yra labai arti šių latakų. Prostata gamina sekretą, kuris sėklos išsiveržimo metu įsilieja į šlaplę ir susimaišo su iš sėklidžių atitekančia sperma, palengvindamas spermatozoidų judrumą.

2014 metais atlikto didelio masto tyrimo išvadose teigta, kad yra ryšys tarp vazektomijos ir didesnės prostatos vėžio rizikos. Paties biologinio mechanizmo mokslininkai nenustatė, tačiau teigė, kad vazektomiją pasidariusiems vyrams rizika susirgti prostatos vėžiu padidėja 10 proc., o rizika išsivystyti mirtinai prostatos vėžio formai išauga 20 proc.

Tačiau ekspertai sutaria, kad bendra rizika yra labai maža, o naujausias tyrimas, kurio išvados pirmadienį paskelbtos moksliniame žurnale „Journal of Clinical Oncology“, dar labiau sumažina nuogąstavimus.

Naujausias ir ankstesni tyrimai yra panašūs savo apimtimi, sakė dr. E. Jacobsas, tačiau jo atliktas tyrimas suteikia didesnės įžvalgos dėl rizikos išsivystyti mirtinoms vėžio prostatos vėžio formoms. Jo metu tirta daugiau nei 7000 nuo prostatos vėžio mirusių žmonių atvejai, palyginti su 800 2014 metais atlikto tyrimo metu.

„Šio tyrimo stiprioji pusė yra bendras tiriamųjų skaičius“ su mirtinu prostatos vėžiu, tyrimo išvadas pakomentavo Londono imperinio koledžo vėžio biologijos profesorė dr. Charlotte Bevan. „Esant tokiam skaičiui gali matyti ryškesnį ryšį ir išvengti atsitiktinumo“, – sakė ji.

Tačiau dr. Ch. Bevan pabrėžė, kad ankstesnio tyrimo išvadų nereikėtų ignoruoti, nes jis taip pat yra nemažos apimties ir yra tikrai detalus. „Vėlesnėje pirmojo tyrimo stadijoje buvo įtraukta papildomos informacijos apie dalyvių svorį ir tai, ar jie rūkė“, sakė ji. Antsvoris ir rūkymas yra žinomi veiksniai, didinantys prostatos vėžio riziką.

Dr. Ch. Bevan sutinka, kad abu tyrimai įrodo, kad bendra rizika išsivystyti prostatos vėžiui vazektomijos atveju yra labai maža.

„Aš manau, kad mes turime žiūrėti bendrai. Mano nuomone, nėra jokio reikšmingo rizikos padidėjimo“, – sakė dr. E. Jacobsas.

Rizikos pašalinimas

Mokslininkai iš Amerikos vėžio draugijos išanalizavo duomenis apie daugiau nei 363 tūkst. vyrų, įskaitant 42 tūkst., kuriems buvo atlikta vazektomija. Visi jie dalyvavo didesnės apimties 1982 metais pradėtame vėžio prevencijos tyrime. Visi vyrai buvo vyresni nei 40 metų. Būtent tokio amžiaus vyrai paprastai mąsto apie vazektomiją. Maždaug 7400 tyrimo dalyvių per 30 tyrimo metų mirė nuo prostatos vėžio.

Mokslininkai nustatė, kad nebuvo jokio skirtumo tarp susirgimų prostatos vėžiu tarp vyrų, kuriems buvo atlikta vazektomija, ir tų, kuriems nebuvo atlikta tokia procedūra.

„Vazektomija yra greita, nebrangi ir ilgalaikė kontracepcijos priemonė. Jeigu nėra padidintos rizikos, nereikėtų jos bijoti. Mes norėjome informuoti apie tai“, – sakė dr. E. Jacobsas. Jis tikisi, kad tyrimo išvados išsklaidys abejones tų žmonių, kurie svarsto pasidaryti vazektomiją.

Ankstesni nuogąstavimai

Apie galimą ryšį tarp vazektomijos ir prostatos vėžio diskutuota ilgai. „Nuogąstavimų dėl vazektomijos būta nuo maždaug 1993 metų“, – sakė dr. E. Jacobsas.

Nors 2014 metais tyrimą atlikę mokslininkai teigia nustatę šiek tiek padidintą riziką, kitos mokslinių tyrimų analizės parodė, kad nėra jokio ryšio tarp vazektomijos ir prostatos vėžio.

„Neaišku, kodėl mūsų du didesni tyrimai nustatė skirtingą riziką, –sakė jis. – Veikiausiai per ateinančius kelerius metus bus atlikta daugiau tyrimų.“

Prognozuojama, kad kas septintam vyrui Jungtinėse Valstijose kažkuriuo gyvenimo momentu bus diagnozuotas prostatos vėžys, tačiau vazektomija nebus jo priežastis, pažymėjo dr. E. Jacobsas. Jis ragina rūpintis savo svoriu ir mesti rūkyti, nes tai yra du pagrindiniai veiksniai, didinantys riziką prostatos vėžiui išsivystyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)