Socialinė medija ir joje aktyvūs vieši asmenys sukuria įspūdį, kad be kraštutinumų neįmanoma ko nors pasiekti, o tai, kas tiko vienam, bus gerai kitam. Tai formuoja iškreiptą požiūrį į save ir mitybą. Esą, jei būsiu labai lieknas, tuomet būsiu sveikas ir gražus. Būsiu lieknas ir laimingas, jei atsisakysiu vaisių, mėsos ar badausiu, laikysiuosi keto dietos ar protarpinio badavimo. Deja, visi šie būdai veda į rimtus valgymo sutrikimus ir neužtikrina reikalingų maistinių medžiagų gavimo, rašoma pranešime spaudai.

Valgymo sutrikimai – opi tema, kuri apima ne tik anoreksiją ar bulimiją, bet ir persivalgymo epizodus, iškreiptą požiūrį į maistą, emocinį valgymą.

Europos statiskos duomenimis:

• Valgymo sutrikimai dažniausiai iš visų kitų psichologinių sutrikimų sukelia mirtį, dažniausiai savižudybės forma.
• 13 % vidutinio amžiaus moterų turi valgymo sutrikimų.
• 1–4 % Europos gyvetojų serga nervine anoreksija.
• 1–2 % Europos gyventojų serga nervine bulimija.
• 2,8 % gyventojų per gyvenimą patiria persivalgymo epizodus.
• 35 % besilaikančiųjų populiariųjų dietų suserga vienu iš valgymo sutrikimų.

Nors valgymo sutrikimai yra laikomi psichinės sveikatos problema, žalos fiziniam kūnui padaroma ilgam laikui. Pradeda nykti riebalinė ir raumeninė kūno masė, nebepakeliamas minimalus fizinis krūvis, moterims išnyksta menstruacinis ciklas, vyrams sutrinka seksualinis potraukis.

Ribojant maistą, vystosi kraujo elektrolitų balanso sutrikimai, negaunama pakankamai vitaminų ir mineralų, pradeda trupėti nagai, dėl baltymų stygiaus slinkti plaukai, vystosi kaulų retėjimas – osteoporozė. Sutrinka širdies darbas, nukrenta kraujo spaudimas, dažnėja širdies ritmas. Dėl termoreguliacijos sutrikimo, oda pasidengia apsauginiu plaukelių sluoksniu, taip sudarydama apsaugą mūsų organizmui.

Jei pastebėjote, kad jūsų aplinkoje yra žmogus, kuris turi bent vieną iš šių simptomų, reikėtų nedelsiant su juo pasikalbėti ir paskatinti kreiptis į specialistus.

Nervinei anoreksijai būdinga:

• Akivaizdžiai greitai sumažėjusi kūno masė.
• Perdėtas domėjimasis maistu, maistinėmis medžiagomis, visiškas tam tikrų produktų atsisakymas.
• Dažni komentarai apie savo svorį, esą jis tikrai didelis, nors akivaizdžiai matomi kūno pokyčiai.
• Maisto ritualai: maistas valgomas labai lėtai, perdėliojant iš vienos lėkštės vietos į kitą, dažnas gaminimas aplinkai, norint nuslėpti valgymo sutrikimą.

Nervinei bulimijai būdingi požymiai:

• Didelių maisto kiekių suvartojimas vienu metu.
• Vėmimas po maisto.
• Diuretikų, vidurius laisvinančių preparatų vartojimas.
• Dantų kariesas ir dėmės ant dantų dėl nuolatinio vėmimo.
• Vidurių užkietėjimas.
• Dehidratacija ir elektrolitų sutrikimai dėl dažno vėmimo ir skysčių praradimo.
• Kūno masė gali būti normali ir didesnė nei normali.

Persivalgymo epizodams būdinga:

• Aukštas kraujo spaudimas.
• Valgymas naktį ar slapta.
• Cholesterolio kraujyje padidėjimas.

Liūdniausia, kad dažnai į konsultacijas atėję žmonės yra jau stipriai pažeidę savo organizmą, kai kurie jau gulėję ligoninėje arba turi didelį vitaminų trūkumą, jų organų veikla sutrikusi, žmonės skundžiasi lėtiniu nuovargiu, nemiga, puola į depresiją. Dar liūdniau, kad mūsų visuomenėje vis dar kalbama apie kūno kultą, dietos, badavimas ar kitos drastiškos priemonės iškeliamos kaip vienintelis efektyvus būdas numesti svorio. Ir apie tai kalba žinomi, autoritetu laikomi asmenys, kurie daro įtaką kitiems, ypač jauniems žmonėms, dar neturintiems pakankamai žinių apie savo mitybą.

Noriu paraginti nustoti grožėtis kitų žmonių kūnais socialiniuose tinkluose ir jų mitybos įpročius priimti kaip normą. Dažniausiai visi rodo gražiąją gyvenimo pusę, tačiau už jos slypi tie patys valgymo sutrikimai, psichologinės problemos, nuolatinė kova su maistu, su savimi. Taip pat neklausykite nekvalifikuotų mitybos specialistų ar žmonių, kurie laiko save apsiskaičiusiais ir galinčiais patarinėti kitiems mitybos klausimais. Kiekvienas turime individualų organizmą, įpročius, poreikius. Jų neįvertins jokie masiškai kuriami mitybos planai, draugai ar influenceriai „visažiniai“. Tik profesionalūs gydytojai dietologai ar kiti medicininį išsilavinimą šioje srityje turintys žmonės gali tiksliai įvertinti jūsų situaciją bei pritaikyti geriausią svorio mažinimo metodą.

DALINKITĖS šia žinute su kitais, nenumokite ranka į draugus ar artimuosius, kurie turi aiškių valgymo sutrikimo požymių ir siūlykite jiems pagalbą. Prieš norėdami pradėti bet kokią dietą, badavimą, atsisakyti angliavandenių ar imtis kitų drastiškų veiksmų, pasitarkite su specialistu. Jūsų laikas ir pinigai, skirti konsultacijai, gali išgelbėti nuo pasekmių, kurios gali kainuoti ne vienus gydymo metus, vizitus pas psichoterapeutą ir ilgą kelią, kurio prireiks, kad vėl grįžtumėte sveiko gyvenimo link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)