Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas daktaras Marius Strioga, atsakinėdamas į klausimus sveikatos specialistams, taip pat pabrėžė skiepo nuo pneumokokinės infekcijos svarbą.

Marius Strioga

Anot jo, dabar pasiskiepyti nuo pneumokoko ypač aktualu, nes po pandemijos suvaržymų net ir paprastai nelabai pavojingi virusai labiau kovos dėl savo išlikimo ir bandys užkrėsti kuo daugiau žmonių. Be to, labiau siaučiant virusinėms ligoms žmonės gali tapti imlesni ir bakterinėms infekcijoms, kurių vienas dažniausių sukėlėjų yra pneumokokas.

„Galimybių sirgti kvėpavimo takų infekcijomis šiuo metu yra didesnė. Jeigu prikibs keli patogenai vienu metu, tai net ir sąlyginai sveikiems žmonėms ligos eiga gali būti sunkesnė. Kadangi tai yra saugios ir efektyvios vakcinos, ypač pneumokoko, dėl to rekomendacija teikiama jomis pasiskiepyti“, – paaiškino daktaras M. Strioga. Visą interviu su gydytoju galite rasti čia.

Daiva Razmuvienė

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė priminė: „Didžiausia rizika susirgti pneumokokine infekcija ir sunkia šios ligos forma yra vaikams iki 5-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonėms bei asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui: bronchine astma, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, taip pat asmenims, sergantiems onkologinėmis ligomis“.

Portalo „Delfi“ skaitytojas Jonas teiravosi: „Ar pneumokokinė vakcina yra nemokoma?“

Į šį klausimą atsakė Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

„Pneumokoko vakcina, kompensuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, skiepijami privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti žmonės, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Tai, pavyzdžiui, gali būti asmenys, kuriems atliekama dializė, sergantys onkologinėmis ligomis, širdies nepakankamumu, reumatinėmis ligomis ir kt. Be to, nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami visi kūdikiai.

Dėl ligonių kasų kompensuojamų pneumokoko skiepų pacientai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, toje gydymo įstaigoje, kur yra prisirašę“, – patarė specialistė.

Bakterija Streptococcus pneumoniae

L. Reinartienė atsakė ir į kitą klausimą – kuriems asmenims ir kokie skiepai finansuojami iš PSDF?

„Be jau minėtų ligonių kasų kompensuojamų skiepų nuo pneumokoko, ligonių kasos iš PSDF lėšų kompensuoja skiepus nuo gripo.

Nuo gripo nemokamai skiepijami rizikos grupėms priskiriamų asmenys: vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiaisiais.

Prireikus, apdraustieji asmenys skiepijami nuo stabligės, difterijos, pasiutligės, tymų“, – vardijo specialistė.

Pasak specialistų, revakcinacija nuo stabligės ir difterijos rekomenduojama kas 10 metų.

„Asmenys, turėję kontaktą su sergančiuoju tymais, taip pat gali pasiskiepyti vakcina, kuri kompensuojama iš PSDF (po kontakto su sergančiuoju tymais, rekomenduojama pasiskiepyti per 72 valandas)“, – įspėjo L. Reinartienė.

Skiepai

Kalbėdama apie vaikus, pašnekovė priminė: „Pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje nustatytus terminus vaikai Lietuvos gydymo įstaigose yra nemokamai skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenza infekcijos, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos, žmogaus papilomos viruso, rotaviruso, B tipo meningokoko. Už šiuos skiepus iš PSDF fondo lėšų sumoka ligonių kasos.

Dėl ligonių kasų kompensuojamų skiepų pacientai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, toje gydymo įstaigoje, kur yra prisirašę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją