Per rankas platiname ir virusus

„Vienintelė tikrai patikima infekcijų prevencijos priemonė – plauti, plauti ir dar kartą plauti rankas“, – sako gydytoja M. Seibutienė. Moksliniais tyrimais jau seniai patvirtinta, kad rankų odos raukšlėse, po nagais kaupiasi ir dauginasi įvairūs mikroorganizmai. Ant rankų jie gyvena po keletą valandų, todėl lengvai gali tapti užkrečiamųjų ligų priežastimi. Kad ir kokiame, atrodo, švariame pasaulyje gyventume, nešvarių rankų ligos neišnyksta – grybelis, parazitų kiaušinėliai, bakterinė dizenterija, hepatitas A, virusinės žarnyno infekcijos, sukeltos rotaviruso, noroviruso, rašoma pranešime spaudai.

„Rankomis gali būti pernešami ir oro lašeliniu būdu plintančių ligų sukėlėjai – gripas, raudonukė, skarlatina, vėjaraupiai, taip pat ir šiuo metu plačiai aptarinėjamas koronavirusas. Skirtingi šaltiniai teigia, kad aplinkoje šis virusas gali išlikti gyvybingas net iki 12 valandų. Pasklidęs iš nosiaryklės šis virusas nusėda ant įvairių paviršių, kuriuos liečiant rankomis, o vėliau jomis – nosį, burną, akis, kyla rizika užsikrėsti virusu“, – sako gydytoja.

Rankų plovimas – pagrindinė prevencijos priemonė

Štai kodėl būtent rankų plovimas Pasaulio sveikatos organizacijos ir kitų atsakingų institucijų yra minimas kaip viena pagrindinių viruso prevencijos priemonių. „Siekiant sumažinti riziką susirgti ne tik koronavirusu, bet ir įvairiomis kitomis infekcinėmis ligomis, rankas reikia plauti ne tik pasinaudojus tualetu ar prieš valgį. Jas būtina plauti kaskart pasinaudojus viešuoju transportu, apsilankius prekybos centre ir kitose viešo susibūrimo vietose, taip pat pabendravus su sergančiu asmeniu ar slaugant ligonį. Šiuo laikotarpiu taip pat naudinga turėti ir rankų dezinfekavimo priemonių, kurios gelbsti tada, kai dėl kokių nors aplinkybių negalime nusiplauti rankų“, – atkreipia dėmesį vidaus ligų gydytoja ir priduria, kad didesnė tikimybė užsikrėsti natūraliai kyla viešose vietose, kuriose nė negalvodami liečiame daugybę įvairių paviršių, todėl siekiant sumažinti riziką kartu reikia vengti rankomis liesti veido sritį.

Ar mokame taisyklingai plauti rankas?

Pasak M. Seibutienės, svarbu žinoti ir kaip taisyklingai plauti rankas. Jei jas tik vos sušlapinsime tekančiu vandeniu ar nenaudosime muilo, nuo jų paviršiaus nepašalinsime pavojingų mikroorganizmų ar virusų. Štai ką svarbu žinoti apie taisyklingą rankų plovimą:

  • prieš plaudami rankas nusiimkite žiedus;
  • rankas plaukite po tekančiu vandeniu ne trumpiau kaip 20 sekundžių;
  • rankas visada plaukite su muilu. Tam geriau naudokite skystą muilą, mat ant gabalinio muilo paviršiaus gali likti įvairių bakterijų;
  • būtinai išmuilinkite tiek vidines, tiek išorines rankų puses, taip pat delnus ir tarpupirščius;
  • kruopščiai nuplaukite pirštų galiukus ir panages;
  • nusiplovę rankas geriausia nusausinkite jas vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu. Jei esate viešoje vietoje, tuo pačiu rankšluosčiu užsukite ir vandens čiaupą.
Rankų plovimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)