Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa parodė, kad tik 33 proc. lietuvių išgeria keturias ir daugiau stiklinių vandens per dieną, vadinasi, dauguma geria per mažai.

„Ketvirtadalis apklaustųjų, arba 24 procentai, nurodė per dieną išgeriantys tris stiklines, 22 procentai – vieną-dvi stiklines. 19 proc. nežino, kiek išgeria vandens per dieną. O liūdniausia, kad mažiausiai vandens išgeria vyrai ir vyresnio amžiaus respondentai“, – pranešime žiniasklaidai gyventojų apklausos duomenis apibendrina prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė.

Erika Šaltytė

Vietoj vaistų – stiklinė vandens

Vilniaus „Affidea“ klinikos šeimos gydytoja Jolita Martinonienė perspėja, kad kai organizme trūksta skysčių, žmogus gali jaustis mieguistas, sunku susikaupti, mąstyti.

„Atšalus orams sumažėja noras ir, atrodo, net poreikis gerti vandenį, jaučiamas mažesnis troškulys, tačiau organizmui vanduo reikalingas visada. Rudenį ir žiemą dehidratacijos ir jos simptomų galima išvengti geriant šiltą vandenį su citrina ar arbatą. Vanduo ir geriami skysčiai gerina medžiagų apykaitą, bendrą savijautą ir nuotaiką“, – tikina medikė.

Atėjus rudeniui, atvėsus orams daugelis jaučiamės mieguisti, sulėtėję, trūksta energijos, sunkiau susikaupti. Lygiai tokie pat požymiai būdingi ir dehidratavusiam žmogui.

„Vandens trūkumas ir elektrolitų pakitimai neigiamai veikia ląsteles, tinkamai skysčių pusiausvyrai išlaikyti organizmas išnaudoja daugiau energijos – todėl jaučiamas nuovargis, letargija ir net išsekimas. Vandens stoka lemia žemą kraujospūdį, pablogėja smegenų aprūpinimas deguonimi – atsiranda galvos svaigimas ir mieguistumas, ryškėja nuovargio jausmas ir nuotaikų kaita, jaučiama apatija“, – sako J. Martinonienė.

Galvos skausmas vienas iš galimų požymių, kad trūksta vandens. Todėl pajutus galvos skausmą gydytoja pirmiausia rekomenduoja išgerti stiklinę vandens ir tik paskui galvoti apie vaistus.

„Smegenų ląstelės ypač jaurios skysčių svyravimams ir trūkumui, nes jos yra apsuptos vandens. Smegenų audiniui stokojant vandens pablogėja darbo produktyvumas, koncentracija ir atmintis“, – tikina medikė.

Du litrai per dieną

Suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama išgerti du litrus arba maždaug aštuonias stiklines vandens.

Vanduo

Vanduo suteikia organizmui būtinų mineralų, o natūralus mineralinis vanduo savo sudėtyje natūraliai turi ir jodo. Kai organizme trūksta šio elemento, žmonės darosi lėtesni, nervingi, jautresni, priauga svorio, jaučia nuovargį, dingsta darbingumas. Jodas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.

Gyventojų nuomonės tyrimą dėl vandens gėrimo įpročių „Spinter“ atliko 2022 metų rugsėjo 20–30 dienomis. Jo metu buvo apklausti 1010 respondentų, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją