Pasidalinusi savo istorija moteris piktinosi, kad, jei nebūtų išsiaiškinusi pati, jos vaikas būtų gavęs nereikalingą vakcinos dozę.

„Norėčiau, kad apšviestumėte, kad yra nekompetetingų medicinos sistemos darbuotojų. Per plauką nepaskiepijau vaiko ketvirta vakcina DTaP. Norvegijoje gavome tris šias vakcinas nuo kokliušo, difterijos, stabligės. Mano klausimas klinikos seselei buvo - kodėl mano vaikui reikia 4 vakcinos, jeigu norvegai sakė, kad pakanka 3 iki mokyklos“, - pasakojo emigrantė.

Darbuotoja atsakiusi, kad skiriasi šalys, skiriasi ir vakcinų skaičius.

„Žinoma, manęs netenkino toks atsakymas, todel kreipiausi į Sveikatos ministerija. Galiausiai specialistė man paaiškino, kad mano vaikui 4 vakcina tikrai nereikalinga, nes Norvegijoje paskiepyta skirtingu valentiškumu, todėl skiriasi vakcinos, jų kiekis ir intervalai tarp jų. Todėl noriu įspėti grįžusius į Lietuvą – štai kaip pasitinkami mūsų vaikai! Toks aplaidumas vaikų sveikatos atžvilgiu... Tai juk skiepai, o ne saldainiai - suvalgyti arba ne“, - aiškino pašnekovė.

Reikia turėti skiepijimo pažymėjimą

Sveikatos apsaugos ministerijis Visuomenės sveikatos departamento Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vyr. specialistė Nerija Kuprevičienė DELFI paaiškino, kad skiepijimų kalendoriai skirtingose šalyse visgi turi bendrus principus.

„Visose šalyse pagal nacionalinius skiepijimų kalendorius skiepijama nuo kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenazae, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, hepatito B, didžiojoje dalyje ir nuo pneumokokinės infekcijos, žmogaus papilomos viruso infekcijos. Kai kuriais atvejais skiepijamos vakcinos ir skiepijimo schemos yra tokios pačios, pavyzdžiui visose šalyse skiepijama dviem tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos dozėmis, gali neženkliai skirtis tik vakcinos įskiepijimo amžius.

Skiepijant nuo kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenazae, poliomielito daugelyje šalių taikoma klasikinė skiepijimo schema, kai pirmaisiais gyvenimo metais įskiepijamos 3 dozės, o antraisiais atliekama revakcinacija, įskiepijant dar vieną dozę. Kai kuriose šalyse šios vakcinos skiepijamos pagal skiepijimo schemą, kai pirmaisiais gyvenimo metais skiepijamos dvi dozės, o antrųjų metų pradžioje trečioji dozė“, - sakė vyr. specialistė.

N. Kuprevičienės teigimu, tarp šalių nacionalinių skiepijimų kalendorių gali būti kai kurie skirtumai tiek dėl ligų nuo kurių skiepijama (pavyzdžiui ne visose, o tik kai kurios šalyse skiepijama nuo tuberkuliozės, C tipo meningokokinės infekcijos, vėjaraupių ir kt.), tiek skiepijimo schemų skirtumų.
„Todėl vykstant gyventi į kitą šalį ar grįžtant po gyvenimo kitoje šalyje, reikia turėti vaiko skiepijimų pažymėjimą, kad sveikatos priežiūros specialistai galėtų individualiai pritaikyti tolimesnius skiepijimus prie šalies nacionalinio skiepijimų kalendoriaus“, - patarė ji.
Apie vakciną

DTaP vakcina apsaugo nuo difterijos (D), stabligės (T), kokliušo (P), poliomielito (inaktyvuota vakcina nuo poliomielito – IPV) ir b tipo Haemophilus influenzae (Hib). Vakcina nuo poliomielito dabar yra toje pačioje injekcijoje ir jos nereikia vartoti per burną.

Koks DTaP vakcinos veiksmingumas?

Tyrimai parodė, kad DTaP / IPV / Hib vakcina veiksmingai apsaugo kūdikį nuo minėtų penkių sunkių ligų. Tačiau tam, kad būtų užtikrintas atsparumas vaikui augant, reikalingi ir pakartotini skiepai.

Difterija – tai sunki liga, greitai sukelianti kvėpavimo sutrikimus. Ji gali pažeisti širdį bei nervų sistemą, o sunkiais atvejais gali baigtis mirtimi. Prieš pradedant skiepyti nuo difterijos, Šiaurės Airijoje kasmet buvo užregistruojama apie 1500 šios ligos atvejų.

Stabligė – tai skausminga liga, kuri pažeidžia raumenis ir gali sukelti kvėpavimo sutrikimus. Ji veikia nervų sistemą ir gali baigtis mirtimi. Stablige susergama, kai dirvoje arba organinėse trąšose esantys mikrobai patenka į organizmą per atviras žaizdas arba nudegimus. Tai neužkrečiama liga, tačiau dirvoje visuomet yra jos sukėlėjų, net ir šioje šalyje.

Kokliušas – tai liga, sukelianti ilgus kosulio priepuolius ir dusulį, dėl kurių gali būti sunku kvėpuoti. Liga gali trukti apie 10 savaičių. Ši liga labai pavojinga mažiems vaikams, o jaunesni nei vienerių metų kūdikiai gali net mirti. Prieš pradedant skiepyti nuo kokliušo, Šiaurės Airijoje kasmet buvo užregistruojama apie 3500 susirgimų kokliušu.

Poliomielitas – tai virusas, kuris puola nervų sistemą ir gali visam laikui paralyžiuoti raumenis. Virusui patekus į krūtinės raumenis arba smegenis, žmogus gali mirti. Kol nebuvo pradėta skiepyti nuo poliomielito, Šiaurės Airijoje kasmet buvo užregistruojama apie 1500 paralyžinio poliomielito atvejų.

Hib – tai infekcija, sukelianti sunkias ligas, tokias kaip kraujo užkrėtimas, plaučių uždegimas ir meningitas. Jei šios ligos skubiai nepradedamos gydyti, žmogus gali mirti. Hib vakcina apsaugo kūdikį tik nuo vieno tipo meningito (Hib). Nuo kitų meningito tipų šis skiepas neapsaugo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)