„Mačios gėrimas yra priskiriamas arbatoms. Tai yra ne kavos pupelės, o arbatos rūšies Camelia sinensis – tų pačių arbatžolių, [kaip ir įprastinės arbatos] gaminys.

Ypatinga ji yra tuo, kad paprastai arbata ruošiama, ją užplikant, o mačios gaminimui sunaudojama visa arbatžolė“, – paaiškino Santaros klinikų gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Alfas Ivanauskas, Edita Gavelienė

Anot medikės, mačios arbatoje yra labai daug antioksidantų. Mačioje yra epigalo katechinų – medžiagų, kurios labai domina šių dienų mokslą, kaip prevencinės priemonės prieš vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą – visas mūsų civilizacijos ligas.

„Tų epigalo katechinų yra labai daug mačios arbatoje. Dar joje yra rutino, vitamino C“, – vardijo gydytoja E. Gavelienė.

Pasigaminti vis labiau Lietuvoje populiarėjančią mačia latė galima ir namuose. Kaip tai padaryti, pasakojo kavinės „Italala Caffe“ barista Ugnė Bernatonytė.

„Mes naudojame ceremoninę mačią – ji geriausiai tinka paruošimui. Būna, kad žmonės naudoja kulinarinę mačią – šiek tiek prastesnę. Norint išgauti geriausią rezultatą, mes vis dėlto siūlome naudoti ceremoninę“, – paaiškino U. Bernatonytė.

Gėrimui reikia 2 g (maždaug 1 kupino arbatinio šaukštelio) rūšinės mačios arbatos. Ją reikėtų persijoti per sietelį, kad nebūtų gumuliukų ir ji geriau išsiplaktų.

Japoniška mačia arbata

Į persijotą arbatą reikia įpilti apie 40 g 60–80 laipsnių temperatūros vandens. Geriausia užvirus vandeniui šiek tiek palaukti, kad jis kiek atvėstų – tada bus tinkamos temperatūros.

Užpiltą vandeniu mačią reikia išplakti. Plakti reikėtų, kol neliks jokių gumuliukų. Plakimui paprastai naudojama bambukinė šluotelė, bet tinka ir paprastas pieno plakiklis.

Jeigu norime mačios su pienu, patartina naudoti vadinamąjį prancūzišką kavinuką. Į jį galima įpilti apie 200 ml šilto pieno ir, kilnojant aukštyn-žemyn kavinuko dalį, kuria nuspaudžiami kavos tirščiai, suplakti.

Karštą pašildytą pieną galima suplakti ir paprastu plakikliu.

Barista rekomendavo naudoti karvės pieną be laktozės, kuris yra savaime saldesnis. Nemėgstantiems ar negalintiems vartoti karvės pieno, galima į arbatą pilti augalinį – labiausiai tinka migdolų arba kokosų.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ siužetą galite pamatyti čia: