Vaistininkas siūlė ruošiantis žiemai nepraeiti pro šermukšnio uogas. Jos labai pravers žiemą.

Nuplautas uogas jis dvi paras siūlė palaikyti šaldiklyje.

„Ištraukiame, leidžiame nugaruoti drėgmei, supilame į sterilų stiklainėlį, užpilame vos pašildytu medumi, užsukame dangteliu ir laikome žiemai. Konservavimas medumi yra mano mėgstamiausias būdas“, – neslėpė K. Beržinis.

Vaistininkas siūlė žiemai užkonservuoti ir putino uogų: „Vėlgi šaldome per naktį, triname per sietelį, kad pašalintume sėklytes ir luobeles, sumaišome su medumi, uždarome steriliame indelyje, pasidedame žiemai. Tai – puikus dalykas“.

Kęstutis Beržinis

K. Beržinis patarė ir kaip sveikai bei gardžiai užkonservuoti pomidorus: „Užsiverdame vandens, sietelyje nuplikome pomidorus, atšaldome, nulupame žieveles, sudedame į katilą, įberiame truputėlį druskos, česnakų, pipirų, užviriname, sudedame į sterilius indelius ir uždarome“.

Stiklainėlį su tik ką užmarinuotomis sodo ar miško gėrybėmis vaistininkas rekomendavo visada palikti kambario temperatūroje dešimčiai dienų.

„Jeigu jau lemta jam susidrumsti ar išpūsti dangtelį, jis nebetinka nešimui į rūsį“, – įspėjo K. Beržinis.

Tiems, kurie neturi namuose rūsio, jis siūlė daug gėrybių nekonservuoti, nes jas laikyti reikia ne aukštesnėje kaip 10 laipsnių temperatūroje. Antraip gresia susirgti botulino infekcija.

Apsinuodyti gresia ir tuomet, kai konservuose yra nepakankamas druskos ar rūgšties kiekis.

Tad kaip žinoti, kurių konservų verčiau nevalgyti?

„Dažniausiai stiklainiukas bus išpūstu dangteliu, turinys pasidrumstęs. Jis turės specifinį prarūgusio sviesto kvapą.

Jeigu įtariame, kad, pvz., marinuoti grybai gali turėti botulino toksino, tai 10 min. pakaitinus tą baltyminį toksiną mes sunaikiname. Taigi, jeigu atidarėme grybų stiklainiuką, pakepinome juos su svogūnėliais, 10 min. pakaitinome, tai nusinuodyti nebeturime šansų“, – pamokė K. Beržinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją