Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) 11-oje gyventojų aptarnavimo padalinių Vilniaus ir Alytaus apskrityse per savaitę trukusią iniciatyvą daugiau kaip 2 tūkst. lankytojų asmeniškai priminė apie Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamą tam tikro amžiaus žmonių sveikatos patikrą pagal penkias ligų prevencijos programas, įteikė atmintinę. Tokiu būdu siekiama didinti visuomenės informuotumą ligų prevencijos tema ir atsakomybę už savo sveikatą.

„Prevencinė patikra gelbsti gyvybes, nes leidžia aptikti dar nejuntamą ligą ar išaugusią riziką susirgti netolimoje ateityje. Širdies ir kraujagyslių ligų atveju anksti nustatytą grėsmę susirgti galima labai sumažinti tiesiog koreguojant gyvenseną, mitybą. O nustačius pradinės stadijos vėžį ir laiku pradėjus gydyti itin sumenksta tikimybė, kad ši liga vėliau netikėtai smogs visu stiprumu. Tačiau ypač svarbus yra laikas – būtina tikrintis sulaukus rizikingo amžiaus, o ne tada, kai atsiranda simptomų. Tai priminėme įvairaus amžiaus įstaigos lankytojams, kad žinių įgytų ne tik žmonės, kuriems jau reikia tikrintis, bet ir tie, kuriems šis laikas ateis“, – sako Vilniaus TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Galimybė nemokamai pasitikrinti pagalprevencines programas.

Su gyventojais kalbėdami apie ligų prevenciją, įstaigos specialistai atkreipė dėmesį, kad gana daug žmonių žino apie prevencines programas bei tai, kad pagal jas nemokamai pasitikrinti gali nustatyto amžiaus žmonės kreipdamiesi į savo šeimos gydytoją. Tačiau dalis lankytojų minėjo, kad jaučiasi gerai, todėl vien dėl prevencinės patikros eiti pas gydytoją neranda laiko, o kai kurie klaidingai manė, kad tokiai patikrai dar per jauni. Šiai daliai gyventojų paaiškinta patikros iki susergant svarba.

Prevenciškai tikrinamų žmonių amžių nustato Europos Komisija ir Pasaulio sveikatos organizacija, atsižvelgdamos į mokslinių tyrimų rezultatus. Šiuo klausimu sulaukta ir aktyvių lankytojų pasiūlymų: pavyzdžiui, siūlyta pradėti tikrinti moteris pagal krūties vėžio prevencinę programą nuo 40 metų, ilgiau prevenciškai tikrinti žmones, ypač vyrus, dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tai rodo, kad prevencinę patikrą dalis žmonių vertina išties ne paviršutiniškai.

Ligų prevencijos savaitės metu dauguma ligonių kasos lankytojų noriai klausėsi apie ligų prevenciją, nedalyvavę programose rizikos amžiaus žmonės teiravosi išsamesnės informacijos apie patikrą. Nepriklausantys prevenciškai tikrinamoms grupėms gyventojai skatinti pasidalyti gauta informacija su šeimos nariais, pažįstamais, kuriems jau atėjęs laikas tikrintis. Priminta, jog visi apdraustieji taip pat turėtų nedelsdami kreiptis į šeimos gydytoją, kai sutrinka sveikata, kad laiku būtų suteikta reikiama pagalba.

Tiek gydytojams asmeniškai, tiek ligonių kasoms viešojo informavimo priemonėmis ne visada lengva prisibelsti į žmonių širdis, kai jų dar neužklupusios sveikatos problemos. Tačiau, Vilniaus TLK atstovės nuomone, svarbu nenuleisti rankų ir įvairiais būdais skatinti sąmoningą žmonių siekį užkirsti kelią ligoms, kai tokia galimybė yra, kaip penkių ligų prevencijos programų atveju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją