Specialistai pabrėžia, kad norint turėti sveikus dantis, labai svarbu burnos higiena rūpintis nuo pat vaikystės. Rekomenduojama pas odontologą profilaktiškai apsilankyti keletą kartų per metus. Tokiu būdu galima užkirsti kelią rimtoms dantų ligoms.

94 proc. šešiamečių kenčia nuo dantų ėduonies

Dantų ėduonis yra labiausiai pasaulyje paplitusi infekcinė liga, kuomet burnoje esančios rūgštys sukelia kietųjų danties audinių irimą. Vaikų dantis nuo ėduonies gali apsaugoti krūminių dantų silantavimo procedūra. Dėl informacijos trūkumo vaikų dantų priežiūrai nėra skiriamas toks dėmesys, koks turėtų. Neretai tėvai mano, kad už vaikų dantų gydymą reikės mokėti didelius pinigus. Tačiau svarbu žinoti, kad padengti vaikų krūminius dantis silantais galima visiškai nemokamai. Ši procedūra finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų (PSDF). Ji atliekama vaikams nuo 6 iki 14 metų.

Paskutiniu metu daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra gera. Lietuvoje dantų ėduonis labai paplitęs: net 68 proc. trimečių ir 94 proc. šešiamečių dantys jau pažeisti ėduonies. Todėl tėvai, norintys apsaugoti vaikus, turėtų pasirūpinti, kad mažiesiems būtų atliktas nuolatinių krūminių dantų kramtomųjų paviršių silantavimas. Bijantys skausmo, gali nurimti – ši procedūra yra visiškai neskausminga.

Silantai – efektyvi vaikų dantų apsauga

Anot Antakalnio poliklinikos Odontologijos skyriaus vedėjos Laimos Kezienės, silantai – ėduonies profilaktikai skirta medžiaga. Tai plastiškas skystis, kuris giliai įsiskverbia į dantų vageles ir duobeles, hermetizuoja jas ir neleidžia ten patekti bakterijoms ir angliavandeniams, kauptis apnašoms bei maisto likučiams. Taip dantukai yra apsaugojami nuo ėduonies.

Patariama, kad tėvai vaikus pas odontologą užregistruotų jau tuomet, kai vaikui išdygsta naujas krūminis dantukas, nes pirmuosius dvejus metus po išdygimo dantys yra ypač jautrūs kariesui. Svarbu paminėti, kad silantu dengiamos tik sveikų dantų vagelės ir duobelės. Panašu, kad dėl priemonės efektyvumo abejoti neverta – laiku padengus dantis silantais, net ir praėjus 8 metams dantų ėduonies atsiradimo galimybė sumažėja 80-90%. Tokią statistiką patvirtinančius tyrimus atliko Švedijos mokslininkai.

Ragina procedūra naudotis aktyviau

Nors vaikų nuo 6 iki 14 metų krūminių dantų silantavimo procedūra Lietuvoje atliekama nemokamai, panašu, kad žmonėms vis dar trūksta informacijos. Odontologė L. Kezienė apskritai ragina tėvus atidžiau rūpintis vaikų dantų priežiūra: „Pirmojo vizito pas odontologą priežastis neretai būna jau atsiradus problemai. Visgi, pirmasis vizitas pas odontologą turėtų būti vos išdygus pirmajam dantukui, vėliau reikia lankytis reguliariai 2 kartus per metus.“

Tėvai pritaria, kad informacijos apie nemokamą vaikų krūminių dantų silantavimą galėtų būti daugiau. Viena iš savo patirtimi pasidalinusių motinų teigė, kad apie nemokamą dantų silantavimą sužinojo internete. Moters nuomone, ne visi tėveliai naudojasi elektroninėmis priemonėmis. Pasak jos, informacija galėtų būti platinama poliklinikose, taip pat suteikiama mokyklose, pavyzdžiui, tėvų susirinkimų metu.

Motina džiaugiasi, kad jos vaikui ši paslauga buvo atlikta nemokamai: „Mano vaiko dantys silantais buvo padengti prieš kelis metus, o per tą laiką ertmių neatsirado. Manau, tai puiki įvadinė procedūra prieš rimtesnius apsilankymus pas odontologą.“

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento vyr. specialistės Jurgitos Grigarienės, vaikų krūminių dantų dengimo silantais programa, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro, vykdoma nuo 2005 metų.

„Tai yra viena iš šešių svarbiausių Lietuvoje vykdomų prevencinių programų. Ji finansuojama iš PSDF lėšų. Vaikų krūminius dantis silantais gali padengti gydytojai odontologai arba burnos higienistai. Tad raginame tėvelius pasinaudoti šia galimybe ir nemokamai padengti vaikų krūminių dantų paviršių silantinėmis medžiagomis, kurios apsaugos dantis nuo ėduonies“, – sako J. Grigarienė.