Po operacijos praėjo vos šešios savaitės, o jaunas vyras gali ne tik džiaugtis vėl funkcionuojančia šlaple, bet ir sugrįžusiu penio jautrumu. Chirurgams pavyko sėkmingai sujungti arterijas ir venas, o tai reiškia, kad pacientas greičiausiai neturės ir erekcijos problemų, rašo sciencealert.com.

„Šio atvejo sėkmė turėtų paskanti chirurgus nebijoti rizikuoti ir atlikti penio replantaciją net ir po užsitęsusios ischemijos (kraujotakos sutrikimo)“, – teigiama Birmingamo universitetinių NHS fondo ligoninių chirurgų pranešime.

Penio replantacija gana retas dalykas – medicinos literatūroje tokių atvejų aprašytas vos šimtas. Sėkminga replantacija – ypatingos skubos operacija, kurią atlieka tik patyrę mikrochirurgai, tokiais atvejais svarbi kiekviena minutė. Deja, neretai gydymas uždelsiamas, o ir reikiamų šios srities specialistų laba mažai, mažai ir su tokiomis operacijomis susijusių teorinių žinių.

Prieš daugiau nei du dešimtmečius buvo aprašytas atvejis, kai penis buvo replantuotas ketverių metų berniukui, po traumos buvo praėję 18 valandų. Nuo nelaimės praėjus daugiau nei 12 valandų, operacijos sėkmė tampa itin menka.

Birmingamo chirurgai per plauką spėjo sutilpti į 24 valandas. Pacientas buvo 34 metų paranojine šizofrenija sergantis vyras, psichotinio priepuolio metu bandęs nusižudyti. Vyras buvo rastas po 15 valandų, skubiai nugabentas į ligoninę, kur nedelsiant atsidūrė operacinėje.

Chirurgai gana greitai ir sėkmingai įvardijo pagrindines penio kraujagysles, išsiaiškino, kad jos nėra negrįžtamai pažeistos. Tam, kad galėtų sukabinti nutrauktas kraujagysles, teko pasinaudoti iš rankos paimtu venos transplantu. Deja, bet vieno iš pagrindinio nervų sujungti nepavyko, išgelbėjo tai, kad, sėkmingai sujungus kraujagysles, kone paskutinę akimirką pavyko atkurti penio audinių kraujotaką.

„Arterijų kraujotaka atkurta pradėjus aštuonioms valandoms po atvykimo į ligoninę, o tai reiškia, kad iš viso penio ischemija truko 23 valandas“, – teigiama operacijos apraše. Seniau chirurgams yra tekę susidurti su penio amputavimo atvejais, kai replantacijos metu nepavykdavo išspręsti visų kraujagyslių ar dorsalinio nervo problemų. Šiandien jau žinoma, kad tai gali užkirsti kelią sensoriniam gijimui ar netgi paskatinti randėjimą šlaplėje.

Pastaruoju metu mikrochirurginė replantacija kaip reikiant pažengė į priekį, po sėkmingų operacijų pacientai džiaugiasi galėdami patirti erekciją, tačiau dar tikrai yra, kur tobulėti, ir kalbame ne vien apie chirurgiją.

Labai svarbi tokių pacientų pooperacinė priežiūra. Šizofrenijos priepuoliai – bene dažniausiai pasitaikanti penio amputacijos priežastis.

„Labai svarbi ne tik pacientų pooperacinė priežiūra, bet ir tolimesnis stebėjimas, siekiant nustatyti, kurie asmenys gali ir vėl prieš save pakelti ranką“, – teigia 2013 metais parengtos mokslinės apžvalgos autoriai.

Kito daug metų trukusio tyrimo, paviešinto 2015 metais, išvadose akcentuodamas „tarpdisciplininis metodas, apjungiantis urologiją, plastinę chirurgiją, endokrinologiją ir psichiatriją“. Autoriai pataria pacientus, kuriems atlikta tokia operacija, siųsti į reabilitacijos centrus, kur jie galėtų sulaukti reikiamos pagalbos. Laimei, 34 metų pacientas ten iš karto ir atsidūrė.

Tyrimo išvados skelbiamos leidinyje „BMJ Case Reports“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)